To jest widok strony w wersji do druku
-
Póki co po czyszczeniu działa ok. Ale nadal mam wrażenie że czuć gaz z okolic filtra powietrza:/ zamówiłem sobie interfejs https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...scan-2014.html zobaczymy co w trawie piszczy.
Jak sczytam zapamiętane błędy to wrzucę tu.
Pozdrawiam
-
1 załącznik(i)
Załącznik 42425
Takie błędy sczytałem....
Wtryski?
-
Jakby 3 wtryski padły. Ale niekoniecznie. Na koje oko czujnik ciśnienia w listwie do wymiany, pamietaj, 5,5 bar.
Przed wymiana i po wymianieczujnima podłącz się jeszcze mesem i narysuj wykres pracy z obu sond lambda na pb i lpg, jak to wygląd w chwili przełączenia. Jak po wymianie czujnika wykresy na pb i lpg nie będą odbiegały od siebie kształtem to wtryski ok a jak na lpg będzie sieczka na wykresie to wtryski kaput.
Zasyfiony trzpień powoduje błąd p2921 - addytywny skład mieszanki lpg i p0087 - niskie ciśnienie metanu
-
Mam ze starej listwy ten czujnik to przełożę dziś i zobaczę czy będzie jakaś zmiana. Mam nadzieje ze jest sprawny;) zobaczymy ;) dzięki, już jestem twoim dłużnikiem ;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Czy możliwe ze świece się kończą, zbliża się 30 000 km przebiegu na świecach.
-
Cytat:
Napisał
galas771
Mam ze starej listwy ten czujnik to przełożę dziś i zobaczę czy będzie jakaś zmiana. Mam nadzieje ze jest sprawny;) zobaczymy ;) dzięki, już jestem twoim dłużnikiem ;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Czy możliwe ze świece się kończą, zbliża się 30 000 km przebiegu na świecach.
Co 30tkm wg serwisówki jest wymiana świec w 1.4tjet.
-
Tez zmień, już zbliża się pora a dzięki temu je wykluczysz.
-
Jeśli chodzi te wykresy to chodzi o wykres sondy lambda 1 przed i za katalizatorem?
-
Tak, z tych dwóch sond, przed i za katem.
-
1 załącznik(i)
Jesteście mi w stanie napisać gdzie znaleźć ten przewód zaznaczony na zdjęciu? Jakiś nr, oznaczenie? Mam wrażenie że ma minimalną nieszczelność bo jak wkładam swoja twarz pod maskę to z niego konkretnie delikatnie pachnie gazem.
Załącznik 42427
-
Wydaje ci się. Mi tez się tak wydawało. On kosztuje w aso 350zl, gdzie na forum był jego numer. Może nawet w tym temacie.
-
Mi też się wydaje że gdzieś stamtąd. Ogólnie to mi podpadają te opaski.
-
Mozecie spróbować podmienić na takie skręcane. Prosiłem. A badaniu i sam kupowałem miernik i sprawdzałem. Nic nie wskazywał.
-
Jutro robię test sond lambda, później wymienię świecę , czujnik ciśnienia i zrobię kolejny test. Jaka powinna być wartość napięcia sondy za katalizatorem? Bo ta przed to powinna być sinusoidą- w jakim zakresie?
Wyczytałem, że ta za ma być w granicach 0,6-0,7 V , ta przed w zakresie 0,1-0,9 V? Na rozgrzanym silniku.
-
1 załącznik(i)
Póki co wstawiam wykres sondy przed wymianą świec i czujnika. Na gazie wyraźnie parametry sondy przed katalizatorem się rozjeżdżają. Jeśli chodzi o wartości napięć to wyczytałem w postach na forum żeby nie przywiązywać wartości napięcia sondy za katalizatorem. Ważne żeby amplituda tego napięcia nie była zbliżona do tej przed katalizatorem - co mogło by świadczyć o końcu żywota katalizatora.
Załącznik 42443
-
1 załącznik(i)
Poniżej wykres po wymianie świec i czujnika ciśnienia w listwie wtryskowej LPG.
Załącznik 42447
Czyli jednak wtryski?