Nie wiem czy czytałeś mój post , mechanik na przeglądzie w ASO powiedział że tą śrubę to z automatu wymieniają przy 60 tysi .na przeglądzie .
To jest widok strony w wersji do druku
Nie wiem czy czytałeś mój post , mechanik na przeglądzie w ASO powiedział że tą śrubę to z automatu wymieniają przy 60 tysi .na przeglądzie .
dokładnie to samo , pytam o filtr MA- zero info ,po którejś wizycie znalazł się kumaty i powiedział co i jak. Filtr turbiny ? A co to ? W końcu jeden z innego ASO powiedział, że usuwają sitko i tyle. Co lepiej ,do ASO gdzie jeździłem przyniosłem śrubę bez sitka (tę tańszą ) ,a fachowiec powiedział, że to jest ten filtr ,a że nie ma siatki to taka konstrukcja . Ręce opadają .
Ok. 38k km na seleni kpe, 22k km na Motulu x-clean
Szybkie pytanie odnośnie montażu rzeczonej śruby z sitkiem - czy jest istotne, żeby otwór "z boku" tej śruby był po dokręceniu skierowany na wprost wylotu przewodu olejowego, czy wszystko jedno, bo tam jest wystarczająco dużo miejsca wokół?
Na pewno zastanawiasz się, czy nie zablokujesz przepływu oleju. Na pewno nie, z racji budowy przewodu ( owalu ) który przykręcasz.
No dokładnie o to mi chodziło, czy przez pomyłkę można na tym etapie sobie jakoś przyblokować albo ograniczyć przepływ oleju przez pozostawienie tej śruby dokręconej o "niewłaściwy" kąt.
Domyślałem się, że przepływu to całkowicie nie zablokuje, tylko wolałem się upewnić, czy ma jakiekolwiek znaczenie.
U mnie ta śruba wyglądała tak 5 lat 41 tys km.
Olej taki jak Fiat zaleca, konkretnie Motul,zmieniany co roku.
Ten filtr w śrubce wygląda słabo, ale wydaje mi się, że smarowanie turbiny nie było pogorszone, po prostu olej przechodził bardziej obok niż przez sam filtr.
Wymieniłem u siebie też tę śrubę, nie była zasyfiona tylko filtr był zdeformowany. I jak się tymu przyjrzałem to jestem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu. Ta siateczka tam jest tak gęsta że nie wiem czy wgl przepuszcza olej gdy jest zimny lub bardzo zimny
W jakiś sposób trzeba to turbo zabić, żeby user zabulił za nowe i wymianę.