Francuzi z clio zrobili thalię. Najbrzydszy samochód ever a i tak się sprzedawał :).
To jest widok strony w wersji do druku
Według Wiki Fiat opracował silniki FireFly na Europę - 1.0 3 cylindry 120 koni i 1.3 4 cylindry 180 koni. Może trafią też pod maskę Tipo?
Firefly wolnossące już jeździ tyle że w Brazylii, te które wymieniasz są doładowane, któreś z nich mają być robione w Bielsku.
Mazda też już opuściła gardę i wprowadziła turbo do swojej oferty, ale nadal można kupić wolnossące 2.0 lub 2.5, pewnie jeszcze długo, bo udoskonalają technologię skyactive ...
Opel też jeszcze umożliwia wolnossące 1.6l ale to też już ostatki ... niestety od 1.0 125KM nie uciekniemy, obawiam się jedynie upowszechnienia trzycylindrowych pierdzidełek :/
Po prostu resursy silników zamiast 300 tys. będa miały 150-200 tys.
Problem drugiego wlaścicela ale czy wtedy tacy chętni się znajdą.Jeszcze żeby była jakaś możliwość naprawy głównej a tu dupa. Cylidry bez tulei brak nadwymiarów itp.
Stara Multipla jest bardzo cenionym klasykiem i osiąga ceny 25000-40000€. Ja lubię klasyki i chętnie bym taką w garażu postawił
Załącznik 32064
Ale i nową Multiplą , wyprodukowaną w 1 egzemplarzu dla Giovanni Agnelli do lansu po Sardynii ,też bym nie pogardził. Szkoda że jest tylko jedna w muzeum Fiata w Turynie.
Załącznik 32065
Może nie na temat , ale przypomniałem sobie wizytę w muzeum Fiata w Turynie. Szczerze ? Jeżeli chodzi o prezentowane eksponaty , byłem w kilkunastu muzeach innych marek i Fiat wypada cienko.
A byłeś w muzeum Ferrari - też dupska nie urywa i powiem szczerze, że byłem mega zawiedziony. Dobrze, że przy muzeum mają PITSTOP i można sobie wypożyczyć Ferrari i polatać na autostradzie :)Załącznik 32066Załącznik 32067
Byłem , różnica między muzeum Ferrari , a muzeum Fiata jest taka jak miedzy samochodami Ferrari, a Fiat. Jakieś tam porównanie mam bo byłem też w muzeum fabrycznym Lamborghini , Maseratti , Alfa Romeo (jest rewelacyjne) , Mercedes , Porschę , BMW i paru innych. To moje klimaty więc jak jestem gdzieś niedaleko to nie daruję. Takich PITSTOP , czy TESTDRIVE w okolicach Maranello , czy Santa Agatha jest sporo.
Udało mi się też wejść w Turynie na dach starej fabryki w Lingotto , chociaż łatwo nie było... Tak że tor testowy na dachu mam też zaliczony.
Załącznik 32069
Kontynuując offtop, które szczególnie polecasz?? Byłem już w BMW (fajne - nawet moja żona się nie nudziła mimo że nie jest zakręcona na punkcie samochodów) i u Skody (szału nie ma w porównaniu z BMW, ale jak jest po drodze, warto zajrzeć). Szkoda że nie mamy czegoś takiego z polską motoryzacją.
Trochę tej polskiej motoryzacji zebrali w Otrębusach.
Niestety żadna z polskich fabryk nie posiadawa swojego muzeum. Smutne.
Zdecydowanie polecam Alfa Romeo w Mediolanie , Ferrari w Maranello ( chociaż Tediemu się nie podobało) i Stuttgart gdzie masz ogromne muzeum Mercedesa i muzeum Porsche. Poza tym w okolicach , w miejscowościach Sinsheim i Spira masz dwa ogromne muzea techniki. Motoryzacja , lotnictwo , militaria , kolejnictwo itp. Oba muzea są prywatną własnością jednych właścicieli i warto je zobaczyć. Na każde trzeba poświęcić minimum 3 - 4 godziny , więc warto rozłożyć to na dwa dni.
https://www.sinsheim.technik-museum.de/pl/
https://speyer.technik-museum.de/pl/
Byłem teraz na majówce w Stuttgarcie ale akurat było muzem zamknięte :( Mieliśmy planach właśnie je zwiedzić.
Kupiłbym ponieważ Bentley się sypie:
https://www.youtube.com/watch?v=RotkQpf6uMg