To jest widok strony w wersji do druku
-
Odświeżę trochę temat a mianowicie rozważam zakup koła dojazdowego do TIPO SW S-design 1.4 T-jet, samochód stoi w oryginale na 17''-stkach, zamontowałem LPG we wnękę i w pełni oryginalne pełnowymiarowe koło 16'' powędrowało do bagażnika jednak zajmuje za dużo miejsca :lol:. Miałem okazje przed kupnem przymierzyć na osi tylnej koło dojazdowe (dedykowane do TIPO HB 1.4 T-jet) w rozmiarze 115/70 R15 ET35 i okazuje się że koło się nie obraca się ponieważ zacisk hamulcowy trze o felgę. Czy ktoś próbował w S-design zamontować dojazdówkę R15'' ? Czy S-design ma w takim razie większe zaciski czy jednak winne było ET35 i pozostaje mi tylko i wyłącznie kupno R16'' ?
-
Do twego auta jest przewidziana dojazdówka na feldze 16, homologacja pojazdu nie przewiduje zakładania do niego mniejszych obręczy niz 16 cali
-
3 załącznik(i)
Jeśli jest ktoś zainteresowany istnieje możliwość posiadania jednocześnie butli gazowej lpg we wnęce oraz koła dojazdowego do poziomu drugiej podłogi:cool:
Planowałem wymianę oryginalnego pełnego koła dojazdowego 205/55 R16" na mniejsze koło dojazdowe ponieważ "pełne" koło zajmowało zbyt dużo miejsca
W moim przypadku posiadam butle w rozmiarze 650/200/52 oraz koło dojazdowe w rozmiarze 135/70 R16.
Przerobiłem temat więc jeśli chodzi o uzyskanie płaskiej podłogi, tak aby koło mieściło się nie podnosząc drugiej podłogi to należy wyciąć w dolnej płycie podłogi
otwór o średnicy koła dojazdowego w przeciwnym wypadku koło delikatnie podnosi drugą podłogę :smile:
Załączam zdjęcia jak całość się prezentuje.
P.S jeśli jest ktoś zainteresowany mam do sprzedania nie używane pełne koło dojazdowe, więcej info na priv ;-)
Załącznik 40629Załącznik 40630Załącznik 40632
-
Ja w swoim sedanie z 2016r mam fabrycznie
koło dojazdowe 15 cali. A auto normalnie ma orginalne alufelgi 17tki.
-
Dojazdowe na czas dojazdów do pracy w garażu -pianka do kół awaryjnie w bagażniku. Na trasę dojazdowa do bagażnika o ile nie zapomnę ;)
-
Nie wiem, czy dobrze to rozumiem: oryginalny zapas w HB 1,4-Tjet to zgodnie z instrukcją 205/55 R16 co wg wyliczeń daje ok. 63,19 cm całkowitej średnicy
Dojazdówka zaś to 135/70 R16, co daje 59,54 cm. Pytanie: czy to norma i dojazdówka zawsze będzie mniejsza? Różnica to 3.65 cm, czyli promień takiego koła jest mniejszy od oryginalnego o 1,825 cm
-
Jest to normalne przy dojazdówce i stad ograniczenie prędkości podczas jazdy z takim kołem i wymóg zakładania na tył. Jak nazwa wskazuje dojazdówka nie zapasowka jak kiedyś. Tylko dojechać do wulkanizacji.
-
Ja onegdaj w Stilo, po zagazowaniu nie woziłem koła wcale. Wykupiony miałem assistance i tak, więc jakby co...
Raz - przez 5 lat - miałem okazję skorzystać. Minusem jest to, że na lawetę długo się czeka i poza dużym miastem trudno o wulkanizację 24h.
-
Cześć,
Tipo SW T-Jet - założone LPG z butlą 630x200.
1) Koło dojazdowe w rozmiarze 125/80 R16 ET15 włożone w pokrowiec mieści w przestrzeni podwójnej podłogi, położone na butli LPG nie podnosi ruchomej podłogi - bez żadnych przeróbek i wycinania. Gdy zsunę dojazdówkę na bok bagażnika, żeby złapać rzepem jej pokrowca za tapicerkę, która jest na podłodze bagażnika, lekko pręży na tą ruchomą podłogę, ale nie ma tragedii - nic jej się nie stanie.
2) Dojazdówka 125/80 R16 ET15 pasuje do tego auta - jest wystarczająca jeśli chodzi o odległość pomiędzy zaciskiem, a felgą. Jest około 2 cm niższa od 225/45 R17 i około 1 cm od 205/55 R16, ale zakładałem na przód na próbę - i żadnych niepokojących dźwięków nie słyszałem - jedynie zapala się kontrolka od ciśnienia w oponach ze względu na różne promienie. Myślę, że na potrzeby dojazdowe będzie latać.
3) Przy butli 630x225 nie dało się włożyć tej dojazdówki pod podwójną podłogę.
4) Butla 650x200 wchodzi na średnicę, butla 680x200 już nie - opiera się na ściankach bocznych i nie siada na dnie wnęki - gazownik mówi, że tak być nie może (zresztą wtedy dojazdówka by się nie zmieściła).
-
Odkopie trochę temat, czy już jak wejdzie koło dojazdowe 15" na tył, to nie będzie przeszkadło że średnica będzie mniejsza o jakieś 54mm ? Wiem że koło ciągnięte jest z tyłu a buda nie będzie przekrzywiona jakoś ? I czy przejedzie się tak ok 200km ?
-
Jeżeli w twoim tipo można założyć fele 15â to jako awaryjna dojazdówka może być i nic mu nie będzie. Poza tym opona na 15 to 195/65/15 a na 16 to 205/55/16 więc o ile średnica felgi jest mniejsza to razem z oponą jest już zbliżona do tej na feldze 16 i analogicznie z felgami 17 i 18 - mają one dedykowane rozmiary opon.
W moim na przykład nie można zakładać kół na feldze 15â
-
Właśnie ja mam felgi aluminiowe 15" z oponami 195/65 i właśnie założyłem gaz a koło w bagażniku ma 205/55 bodajże i zajmuje mi pół bagażnika. Niedaleko mam możliwość kupienia od alfy 125/80 r15 no to raczej wybiorę się i przymierze tak najlepiej będzie.
-
Jedź bez mierzenia, będzie dobre. Do warsztatu dojedziesz. Tylko pamiętaj, że dojazdowke zawsze na tył zakładasz.
-
1 załącznik(i)
Patrząc na dużą różnicę w średnicy, szukał bym jednak dojazdówki w rozmiarze 125/80R16 zamiast 125/80R15 Załącznik 43748
-
Cytat:
Napisał
dudu$
Patrząc na dużą różnicę w średnicy, szukał bym jednak dojazdówki w rozmiarze 125/80R16 zamiast 125/80R15
Przepraszam z góry że może zawracam głowę, ale chciałbym się upewnić, gdyż mam właśnie zamiar zakupić dojazdówkę.
Nie chciałbym kupić koła które by mi nie pasowało . Tydzień temu kupiłem Tipo HB 1.4 T-jet, i dopiero zacząłem czytać forum . Rozumiem że ta dojazdówka z Alle była by ok?
https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-...ec-10927714943