To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
bronx
lisekg proszę Cię nie pogłębiaj się...
Co Ty za brednie piszesz !!!!
W diesle za dużo powietrza w stosunku do paliwa to niska temperatura ! wysoki AFR . I cały czas o dieslu gadamy bo benzyny raczej dpfa nie posiadają.
Boże to przecież podstawa..... a przekonujesz o egr....
Przypominam koledze, że ja jeszcze tematu DPF-u nie poruszyłem :lol: a cały czas pisze o EGR-e i o wzroscie spalania po jego wycięciu/zaslepieniu ... :!:
Zawór recyrkulacji spalin (EGR ) występuje i w silnikach benzynowych i w dieslach o czym kolega swietnie zapewne wie :lol:
Ale może faktycznie wróćmy do Cromy II i silników w niej stosowanych 1,9 ..2,4 diesla z szyną CR.
Przypominam, że rozmawiamy o dosc wąskim przedziale obrotów tego silnika bo tylko tam gdzie zawór EGR jest otwierany i kiedy jest otwierany a nie dla całego zakresu charakterystyki tego silnika.
Tak więc wiemy, że po otwarciu EGR znaczaco zmniejsza się ilosć tlenu w cylindrze a i temperatura zasysanej mieszanki gazów spalinowych/wylotowych która sięga załóżmy 650C zmieszanych z powietrzem znacząco wzrasta ponieważ chłodniczka przy EGR-e nie zredukuje temperatury gazów do temp na zewnątrz auta skoro po nagrzaniu silnika ma zapewne trochę poniżej 100 C... Wiemy też że musimy utrzymać odpowiedni stosunek paliwa wtryskiwanego/tlenu w cylindrze ( o cisnieniu nie wspomnę aby nie gmatwać )...
A co jest po zaslepieniu EGR:
Tlenu do cylindra wpada 100% tego co zassie turbina/tłok, pojemnosć skokowa cylindra się nie zmienia :lol: temperatura jest dużo niższa - to powietrze jeszcze jest schłodzone przez intercooler za turbiną ( a wiemy, ze im niższa temperatura tym więcej tlenu w tej samej obiętosci przy tym samym cisnieniu ) no i wiemy też że musimy utrzymać odpowiedni stosunek paliwa wtryskiwanego/tlenu w cylindrze ...
No własnie i jak z tego wybrnąć :lol:
-
Chłopaki nie ma co się kłócić może doleje oliwy do ognia może nie ale w moim przypadku Stilo 115 najpierw przed wywaleniem z kompa nie miałem żadnej zaślepki i palił tyle samo co po zaślepieniu. Zarówno przed zaślepieniem jak i po nie zauważyłem żadnej różnicy w spalaniu szczególnie latem bo zimą wiadomo zawsze jest ciut większe. Jedyne co zauważyłem to to że silnik dłużej łapie w zimie temp ale to może takie złudzenie nie wiem. Tyle z różnic jeśli chodzi o zaślepienie egr no plus elastyczność inna.
-
Cytat:
Napisał
lisekg
No własnie i jak z tego wybrnąć
tak że człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi :]
pozdro