To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
koczis
Nie za bardzo mogę sobie wyobrazić wpływ filtra na to zjawisko. Gdyby nie było smarowania to tak, zatkany filtr ale tu . . .
Poszukasz w googlach to znajdziesz, że coś takiego jak najbardziej może wystąpić i występuje. Wystarczy awaria zaworu bypass w puszce. W moim przypadku nie wiem co było, nie robiłem sekcji. W każdym razie do momentu sprzedaży w 2016r tego UNO (to już dziadzia był, 1993 rocznik, ale Made In Italy), problem z ciśnieniem nigdy więcej się nie powtórzył nawet w -30stC.
Zawór bypass widać gdy spojrzy się na wprost przez dziurę w puszce. W związku z występowaniem bypass'a złym pomysłem jest usuwanie sitek ze śrub dolotu oleju do turbo, bo jak najbardziej na silnik może pójść "brudny" olej ;-)
Bypass jest również w wersji z wkładem, tyle że wbudowany w obudowę.
Ps. Przy wyborze Purflux'a pomogła mi jeszcze jedna rzecz - producentem kopułki filtra w MultiAir jest Purflux (nie wiem czy całej puchy z wymiennikiem), jest na niej napis i logo ;-)
-
Z tego co wiem to zawór bypass jest zabezpieczeniem na wypadek zatkania mocno zanieczyszczonego filtra. Bo lepiej podać brudny olej niż nie podać go wcale. Ale nowy filtr nie ma powodu się zatkać. Chyba, że to jakaś wada produkcyjna. W każdym razie ja się z czymś takim nie spotkałem w trakcie wieloletniej eksploatacji róznych samochodów z różnymi filtrami, również Filtron.
-
Cytat:
Napisał
koczis
Z tego co wiem to zawór bypass jest zabezpieczeniem na wypadek zatkania mocno zanieczyszczonego filtra.
Na dużym mrozie też olej bypassem przechodzi. Są głosy, że bypassem zawsze coś pójdzie, nawet na nowym oleju i filtrze, dlatego lepiej sitek nie ruszać - nie bez powodu coś się tam zbiera. Na tamtym filtrze i oleju (5W40) pół roku było jeżdżone, coś około 5tyś.km było zrobione.
Na około 500tyś.km przejechanych różnymi samochodami epizod z filtrem miałem tylko jeden, więc nie za dużo. Cofam, 2 episody. W ASO podczas przeglądu w czasie gwarancji źle dokręcili kopułkę filtra w MultiAir przez co poszło pół bagnetu oleju na odcinku 30km, zakonserwowało podłogę i wydech - dzięki niebieskiemu dymowi zatrzymałem się, żeby sprawdzić co jest - dobrze, że dzień był i w lustrach to było widać... Tylko tu był czynnik ludzki, bo klucz dynamometryczny parzy, albo nie ma.
-
Cytat:
Napisał
Robs
Kupuję sam materiały. Od pierwszego przeglądu zalewam Motula 8100 X-cess a filtry Filtrona. Jedynie kabinowy kupuję węglowy Meyle.
Czyli żeby przegląd i gwarancja były ważne nie trzeba oryginalnych fiatowskich rzeczy ?
-
Nie trzeba. Ja miałem 2 lata gwarancji więc się szybko skończyła. Możesz również poszukać oryginalnych materiałów ale sa sporo droższe.
-
W kwestii przeglądów. Zaskoczyło mnie, że od czasu zakupu auta znacznie spadła ilość ASO i dealerów Fiata w mojej okolicy (odpadł np. GAM w Długołęce, JATA w Świdnicy, Dzierżoniów, Ząbkowice Śląskie). Dobrze to nie wróży kosztom przeglądów. U Was też skurczyła się sieć serwisowa?
-
Cytat:
Napisał
Yarpen
U Was też skurczyła się sieć serwisowa?
nie
-
-
Cytat:
Napisał
Yarpen
W kwestii przeglądów. Zaskoczyło mnie, że od czasu zakupu auta znacznie spadła ilość ASO i dealerów Fiata w mojej okolicy (odpadł np. GAM w Długołęce, JATA w Świdnicy, Dzierżoniów, Ząbkowice Śląskie). Dobrze to nie wróży kosztom przeglądów. U Was też skurczyła się sieć serwisowa?
Autopoprawka - w Dzierżoniowie i w Ząbkowicach nie ma salonu, ale zostało ASO.
-
Gdańsk ASO, Przegląd po 3 latach:
Koszt szacunkowy 1100-1200 zł podają
-
Po 3-ch latach, czyli bez płynu hamulcowego i chłodzącego?
-
Przegląd po 24 miesiącach z wymianą oleju w skrzyni - 1200 zł. ASO Jelenia Góra
Tipo 1.4/95 niegazowane.
Do tego przegląd klimy poza ASO (nie maja maszyny do nowego czynnika) - 350 zł
-
Witam
Przegląd po 2 latach w Warszawie. Zaśpiewali 1800 zł, całe szczęście, że wcześniej wykupiłem pakiet 3-letni obslugi za 1999 zł.Jestem sporo do przodu.
-
@kubusia
Zbliża mi się 30tys. (1,5 roku) ... na infolinii Serwis Połczyńska faktycznie 1800zł, ale po przełączeniu do doradcy już 1500zł. w tym świece i płyn hamulcowy + zniżka dla stałego klienta :)
O pakiecie nic mi nie wspomniano :(, a tam kupowałem i serwisuję samochód.
-
Cytat:
Napisał
Jacek K.
@kubusia
Zbliża mi się 30tys. (1,5 roku) ... na infolinii Serwis Połczyńska faktycznie 1800zł, ale po przełączeniu do doradcy już 1500zł. w tym świece i płyn hamulcowy + zniżka dla stałego klienta :)
O pakiecie nic mi nie wspomniano :(, a tam kupowałem i serwisuję samochód.
to swiece wymienia na papierze. bo w 1.4 95 wymiana co 60kkm ;) plynu hamulcowego tez moga nie ruszyc;) ale staly klient moze byc zadowolony:) 1500 pln za wymiane oleju filtra powietrza i kabinowego w nowym aucie w przeciagu niecalej roboczogodziny i wbicie pieczatki troche duzo:)
-
@pablos_206
IMO, to zbyt poważny serwis, żeby pozwolili sobie na takie zagrania. Częstotliwość wymiany świec jest co 30 lub co 60 tys.km w zależności od normy silnika (muszę dopytać). Koszt przeglądu oczywiście wysoki, ale czy jest inne wyjście (gwarancja 3 letnia)?
edycja: dopytałem u doradcy, po 30tys. km. nie ma wymiany świec :) stąd ta niższa cena.
-
Cytat:
Napisał
Jacek K.
@pablos_206
IMO, to zbyt poważny serwis, żeby pozwolili sobie na takie zagrania. Częstotliwość wymiany świec jest co 30 lub co 60 tys.km w zależności od normy silnika (muszę dopytać). Koszt przeglądu oczywiście wysoki, ale czy jest inne wyjście (gwarancja 3 letnia)?
edycja: dopytałem u doradcy, po 30tys. km. nie ma wymiany świec :) stąd ta niższa cena.
dlatego opuscili ci 300 zlotych i zbajerowali znizka na serwisie bo ich nie wymienia;) hamulcowego tez nie rusza bo nie ma sensu- auto jak piszesz ma 1,5 roku w innych markach ten sam plyn wytrzymuje jakos 4 lata lub duze przebiegi 60-80kkm;) ja bym zapytal jaki jest koszt wymiany oleju i wbicie pieczatki- przeglad dla utrzymania gwarancji. Reszte wymienisz sam w 15-20 minut (koszt czesci filtr powietrza i kabinowy lacznie kolo 100 pln- najtanszy komplet kupisz za 50 pln;) ale nie wnikam w czyjs budzet. dla wlasnego samopoczucia mozna wypic bardzo droga kawe w ASO albo pojsc z partnerka na bardzo dobra kolacje ;)
-
Do Jacek K.
Ciekawe. Ja kupiłem Tipo w Carserwisie we wrześniu 2020 i przed pierwszym przeglądem moglem wykupić pakiet Easy Care chyba nawet na 5 lat oraz przedlużenie gwarancji. Wykupiłem na 3 lata 30.06.21 r.
-
@kubusia
Ja kupowałem w kwietniu 2021r. i zaproponowali mi tylko dokupienie gwarancji, wybrałem +1 rok. Nie pamiętam propozycji zakupu pakietu serwisowego. Być może w związku z tym, że cena samochodu była dość niska (50200zł. lakier metalik, podgrz. i sterowane lusterka, elektr. szyby z przodu i z tyłu, pełne koło zapasowe, regulowany w pionie fotel kierowcy) już nie przysługiwał, albo zapomniano mi to zaproponować, a szkoda bo bym skorzystał.
-
Jaworze
Koszt przeglądu drugi rok przy przebiegu 25k.km na dzień 01.08.2022 wynosi od 700 do max 800 zł w zależności od kosztu części w dniu dostawy.
Świece wymieniają przy przebiegu 60k.km
Czas: max 3h
1,4 95 bez LPG