To jest widok strony w wersji do druku
-
Dokładnie. Jazda głównie po mieście, po zasyfionym grodzie Kraka. Tipek będzie miał niedługo 60 tys. i niespełna 4 lata. W instrukcji piszą: Strefy zakurzone i/lub uciążliwa eksploatacja samochodu (chłodny klimat, użytkowanie głównie w mieście, długa praca silnika na biegu jałowym): maksymalny zalecany przebieg to 60 000 km. Niezależnie od przebiegu pasek powinien być wymieniany co 4 lata. Taka sama uwaga jest w odniesieniu do paska alternatora, ale tu, powiedzmy sobie, ewentualne zaniedbanie nie miałoby wielkich konsekwencji - najwyżej nieplanowany postój.
Z tego, co widzę, przy przeglądzie po 2 latach / 30 tys. nie miałem wymienionego płynu hamulcowego. Chyba też dobrze byłoby wymienić, co?
-
No ja właśnie jutro jadę na przegląd 45000 i wymieniam łącznik stabilizatora.
Zauważyłem też że przy wciśnięciu sprzęgła jak jest na pierwszym biegu to mocno szarpie. Na innych biegach nie zauważyłem i tylko jak jest zmiana biegu z 1 na 2
-
Tak - płyn hamulcowy należy wymienić co dwa lata niezależnie od przebiegu auta
-
U mnie stuknęło 45kkm. Za przegląd w ASO zapłaciłem 109zł, wszystkie graty dałem im swoje (olej Motul x-clean, filtr oleju MOPAR), filtry powietrza i kabinowy wymieniłem sobie sam dzień wcześniej. Całkowicie z moimi zakupami wyszło ledwo ponad 300zł. Dodatkowo zrobili update softu w radiu oraz wymienili amorki tył (za 3 miesiące koniec gwarancji więc kazałem sprawdzić i robić wszystko na cacy).
-
Cytat:
Napisał
lanki
U mnie stuknęło 45kkm. Za przegląd w ASO zapłaciłem 109zł, wszystkie graty dałem im swoje (olej Motul x-clean, filtr oleju MOPAR), filtry powietrza i kabinowy wymieniłem sobie sam dzień wcześniej. Całkowicie z moimi zakupami wyszło ledwo ponad 300zł. Dodatkowo zrobili update softu w radiu oraz wymienili amorki tył (za 3 miesiące koniec gwarancji więc kazałem sprawdzić i robić wszystko na cacy).
Czyli to był Twój drugi przegląd, w t-jet świece czasem też nie powinny być już do wymiany? Jakie firmy wrzuciłeś filtry(kabinowy, powietrza)?
-
15, 30, 45 - wychodzi, że 3 przegląd
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Kruk
Czyli to był Twój drugi przegląd, w t-jet świece czasem też nie powinny być już do wymiany? Jakie firmy wrzuciłeś filtry(kabinowy, powietrza)?
Jak kolega wyżej zauważył 3-ci.
Świece są co 30kkm, więc te przeglądy 15/45/75/itd są tańsze bo zakres mały, ale ja i tak oliwę zmieniam co 15kkm.
Kabinowy Valeo, powietrza UFI (robi na pierwszy montaż).
-
Cytat:
Napisał
lanki
Jak kolega wyżej zauważył 3-ci.
Świece są co 30kkm, więc te przeglądy 15/45/75/itd są tańsze bo zakres mały, ale ja i tak oliwę zmieniam co 15kkm.
Kabinowy Valeo, powietrza UFI (robi na pierwszy montaż).
Czy o tym filtrze powietrza mowa: UFI 30.794.00? Ten Valeo to może z węglem aktywnym? Bo jak zobaczyłem cenę Knechta którego zawsze kupowałem do Leona to się przeraziłem.
-
Cytat:
Napisał
Kruk
Czy o tym filtrze powietrza mowa: UFI 30.794.00? Ten Valeo to może z węglem aktywnym? Bo jak zobaczyłem cenę Knechta którego zawsze kupowałem do Leona to się przeraziłem.
Sprawdzę w garażu, może mam jeszcze pudełko. Ale wiadomo do T-jeta wchodzą te o trapezowym przekroju, więc pewno jest jeden numer referencyjny.
Valeo papier, sprawdź w temacie o montażu filtrów, wrzucałem tam fotkę dawno temu. Ponieważ zapas Valeo mi się skończył a lubię mieć na stanie zakupiłem już 2szt. Filtrona bodajże K1228. Koszty śmieszne, więc mam zamiar wymieniać co 10kkm, niestety te 15kkm szybko u mnie mijają że zawsze zapominam zmienić wcześniej.
-
2 załącznik(i)
Udało się sprawdzić bo mam drugi na zapas. Numer się zgadza. Cena w sieci ~38zł
Fotki porównawcze z OEM (też z UFI).
Załącznik 37487
Załącznik 37488
-
Ma ktos pod reka numery dla filtra powietrza do 1.4 95? Org albo zamiennik
Dziekuje
-
Filtr oleju 1.4 16v (55256470)
Filtron: OP545/2
Mann: W 610/3
Sędziszów PP281
OC 986 MAH FILTR OLEJU KNECHT/MAHLE OC 986
Filtr powietrza 1.4 16v (51775340)
LX 1143 MAH FILTR POWIETRZA KNECHT/MAHLE LX 1143
Filtr kabiny (77364561)
Denso dcf485p
2123200012 FILTR KABINY MEYLE WĘGLOWY
Świece zapłonowe dla silnika 1.4 16v
Numer części: 55188857
DCPR7E-N10
ngk 4983
-
U mnie na zadupiu nawet nr części nie trzeba podawać: samo hasło -filtr powietrza do 1,4 bez turbiny załatwia spokojnie sprawę. Dostępny od ręki bez kombinowania...
-
Cytat:
Napisał
jacek2
U mnie na zadupiu nawet nr części nie trzeba podawać: samo hasło -filtr powietrza do 1,4 bez turbiny załatwia spokojnie sprawę. Dostępny od ręki bez kombinowania...
bo sklepikarz sprawdza to za Ciebie, jak chce sprzedać towar.
-
Ktoś ma doświadczenia z warszawskimi ASO? Któreś jest szczególnie polecane albo słabe? Zbliża mi się pierwszy przegląd SW TJeta i zacząłem dowiadywać się o ceny i zakres i póki co za przegląd plus olej koło 700zl.