To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja mam takie doswiadczenie (ogolnie chodzi o wolnossacego kuzynay) ze na lpg po paru latach wtryskiwacze benzynowe zaczely kulec. I lanie paliwa premium ale 95 je przetkało. Tu tak bede robil od poczatku zeby sie nie przytkaly ale zaznaczam ze smigam tez na lpg
-
To już lepiej czasem dodatek do czyszczenia wtrysków dodać :) Efekt lepszy. I czasem mimo wszystko jeździć na benzynce. W autach zawsze mam Webasto, więc raz na 10-15tyś km tam przegonię trochę na benzynce;)
-
W instrukcji Tartarini zaleca sie przy duzych przebiegach co 4 baki LPG zrobic ok 100 km na benzynie. Kombinacje z oktanami benzyny są zbędne, ten siknik jak i wolnossak przystosowany jest do Pb95
-
A i ja jeżdżąc na gazie zalewam verwe. Jak pisał marx, tez kiedyś miałem auto na gaz i co jakiś czas dolewalem preparat do czyszczenia wtrysków a jak zacząłem lac paliwo premium to już nie musiałem tego robić.
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
W instrukcji Tartarini zaleca sie przy duzych przebiegach co 4 baki LPG zrobic ok 100 km na benzynie.
Ta instrukcja Polska to w ogóle pole do popisu. W ASO w którym kupowałem auto powiedzieli, że będziemy co 15 tyś. świece wymieniać. Ja się pytam Wtf? Pan pokazuje mi w instrukcji, że faktycznie co 15 tyś. No jakiś dramat.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Nie chce nic mówić bo się nasłucham że o auto nie dbam ale w alfie z wolnossakiem i LPG na świecach zrobiłem 60 kkm i zmieniłem je tylko dlatego że "wypadało". Auto nie dawało żanych objawów zużytych świec. Wymieniane na jakieś denso TT do gazu (tanie) i dalej sobie spokojnie lata.
-
15k to kpina. 30 jeszcze OK. Same km to kwestia umowna. Bo u mnie gdzie jeżdżę 95% po mieście w korach to zupełnie inaczej km lecą niż u kogoś kto lata po trasie. W normalnych markach są harmonogramy przeglądu dostosowane do warunków pracy. Np. harmonogram pracy normalnej i mamy przeglądy 15/20tyś km. I harmonogram pracy ciężkiej gdzie przeglądy są co 10/15tyś. Ale to w normalnych markach.
-
Fiat tipo hatchback 120km lpg mi pali dosc duzo. Do baku wchodzi 30 L benzyny oraz 42 L gazu. Na gazie wychodzi w miescie w granicy 13L w trasie 10-11 L a w trybie mieszanym 12 L. Probowalem juz wszystkiego zmiana biegow zgodnie z sugerowaną. Spalanie J.w Na 1 bieg + tu najlepszy wynik na trasie 10 L w miescie 14 L gorzej w trybie mieszanym 11 L. I tez jazda na 2000 obrotow ciagle na trasie 11 L na miescie 12 L w trybie mieszanym 12 L. Ma ktos jakis pomysł? Jezdze normalnie zdaza mi sie wyprzedzac depnąć chociaz podczas testow nie. Przejechane mam 8 tys km. Jest troche lepiej od 4 tys gdyz na samum poczatku poprsotu wzeral lpg oraz benzyne.
-
Spalanie
Cytat:
Napisał
ppraca359@wp.pl
Fiat tipo hatchback 120km lpg mi pali dosc duzo. Do baku wchodzi 30 L benzyny oraz 42 L gazu. Na gazie wychodzi w miescie w granicy 13L w trasie 10-11 L a w trybie mieszanym 12 L. Probowalem juz wszystkiego zmiana biegow zgodnie z sugerowaną. Spalanie J.w Na 1 bieg + tu najlepszy wynik na trasie 10 L w miescie 14 L gorzej w trybie mieszanym 11 L. I tez jazda na 2000 obrotow ciagle na trasie 11 L na miescie 12 L w trybie mieszanym 12 L. Ma ktos jakis pomysł? Jezdze normalnie zdaza mi sie wyprzedzac depnąć chociaz podczas testow nie. Przejechane mam 8 tys km. Jest troche lepiej od 4 tys gdyz na samum poczatku poprsotu wzeral lpg oraz benzyne.
No benzyny to jednak wchodzi do baku trochę więcej niż 30 l.
Co do spalania.
Ja jeżdżę głównie po mieście i na około 40 litrach LPG nie jestem w stanie przejechać więcej niż 330 km.
Mam znajomego z Dodgem Durango 5,7 HEMI z LPG i jego auto pali niewiele więcej :)
-
Cytat:
Napisał
ppraca359@wp.pl
Ma ktos jakis pomysł? Jezdze normalnie zdaza mi sie wyprzedzac depnąć chociaz podczas testow nie. Przejechane mam 8 tys km. Jest troche lepiej od 4 tys gdyz na samum poczatku poprsotu wzeral lpg oraz benzyne.
Pisałem w osobnym wątku dot. spalania ale napiszę tu odnośnie moich doświadczeń. Przebieg ok. 5,5tys. Średnie spalanie od początku wg kompa 7.5l a realne z trzech ostatnich tankowań 8.2l. Przy czym ja robię max 1/4 po zatłoczonym mieście reszta poza dużo autostradą 120-150 w zależności od warunków.
Nie wiem na ile eko driving uprawiasz ja tylko trochę ale faktycznie podbijanie obrotów do 3.5-4krpm a potem jak nie pod górkę zmiana biegów o 2 przełożenia w moim przypadku nieco obniżyło spalanie. Tym bardziej że przełożenia skrzyni krótkie.
Eko niani i jej podpowiedzi nie słucham, mało kiedy się pokrywamy z oczekiwaniami. Poza autostradą raczej jednak utrzymuje zakres 2-3krpm. Szkoda że szóstka jest taka krótka, wtedy pewnie i przy jeździe autostradowej Tipo paliło by mniej.
Jak są warunki staram się też po rozgrzaniu silnika bardzo dynamicznie przyspieszyć lub zredukować by choć przez chwilę pogimnastykować silnik i przypomnieć mu że też ma zakres wyższych obrotów. Co prawda chwilowo zwiększa to spalanie, ale lepiej układa silnik co w konsekwencji prowadzi do jakiegoś tam zmniejszenia apetytu na benzynę. Pewnie nieznacznie lub placebo, ale tak robię :-P
Reasumując to nie jest oszczędny jeśli chodzi o spalanie paliwa silnik. W warunkach dużych korków robi się wręcz bardzo paliwożerny, ale w moim przypadku 8.2 litra na felgach 17 i z non stop włączona automatyczną klimą to wynik akceptowalny jak na warunki w jakich przychodzi mi Tipo użytkować. Zgaduje że na 16" i bez klimy z pół litra mniej będzie palił. Ale po to mam na wyposażeniu żeby korzystać a nie oszczędzać :-P
-
Cytat:
Napisał
pirx
Mam znajomego z Dodgem Durango 5,7 HEMI z LPG i jego auto pali niewiele więcej
Przy czym Ty podajesz spalanie z miasta a kolega z jazdy eko na trasie;)
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Przy czym Ty podajesz spalanie z miasta a kolega z jazdy eko na trasie;)
i w galonach.
-
Te 5,7 Hemi potrafią bardzo pozytywnie palić zwłaszcza w trasie. Jeśli mamy go w czymś innym niż pickup np. 300C to potrafi spalić 12 LPG na trasie bez problemu. 3cia generacja silników hemi nie chodzi zawsze na 8 cylindrów - dołącza je w zależności od obciążenia.
A inna sprawa, że mając 3x więcej kunia i ponad 2x większy moment nie spali więcej niż 40% więcej niż nasza taczka z T-Jetem :P
Ot taka magia "nowych" (od 2003r) technologii i lekki offtop.
-
Miałem Forda Expeditiona 5,4 litra V8, 310 KM, był zagazowany, za 120 pln robił trasę Warszawa-Puławy-Warszawa, czyli jakieś 270 km. Benzyny spalał ok 19l/100. Równocześnie miałem Bravo T-jeta 120 KM, koszty jazdy Fiatem na benzynie i Fordem na gazie były zbliżone.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
-
Najgorzej jak mialem 224 km w miescie na 42 L przerazilem sie. 18L na 100km :) ale ro prawda co mowia przy kupnie samochodu nie sugerowac sie danymi technicznym odnosnie spalania i co mowia sprzedawcy w salonach...auto fajne.. ale jakby palil te dwa litry mnie to jakos lepiej bym sie z tym czuł.
-
Ostatnie spalanie mojego T-jeta 8,88 l LPG. trochę więcej trasy z rozsądnymi prędkościami (ok. 100 km/h)
-
Cytat:
Napisał
sotapl
Marketing w tym zakresie jest ogromny, że niby
Sam sobie odpowiedziales a pytasz nas :) Fakt te 98 vervy i inne wynalazki maja moc robienia wiru w portfelu przy kasie , lej 95 a reszte kasy na browar.
-
Dzis znowu dolewka i wyszlo 8.66/100 lpg. I +/- tak juz chyba zostanie.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Dzis znowu dolewka i wyszlo 8.66/100 lpg. I +/- tak juz chyba zostanie.
Bardzo ładny wynik jak na LPG. Na początku po odbiorze auta tyle mi palił na benzynie a jeździłem przez pierwsze trzy tankowania bardzo spokojnie i zachowawczo.
-
Cytat:
Napisał
dramez
Bardzo ładny wynik jak na LPG. Na początku po odbiorze auta tyle mi palił na benzynie a jeździłem przez pierwsze trzy tankowania bardzo spokojnie i zachowawczo.
Pierwsze kilometry na lpg i to nie od zera a od ok. 800-1000 przebiegu to brał ok. 11 l