Niestety spec zajmuje się tylko naprawą, nie modyfikuje. Może ktoś zna kogoś kto ogarnia takie tematy?
To jest widok strony w wersji do druku
Niestety spec zajmuje się tylko naprawą, nie modyfikuje. Może ktoś zna kogoś kto ogarnia takie tematy?
Taa, na płycie są, ale mi chodziło o te piny żeńskie co są we wtyczce przy kablu. Tego nie możesz teraz sprawdzić, bo nie wiesz które piny i jakie kolory żył tam dochodzą od kierownicy - bez schematów jest tutaj sprawa utrudniona.
Trochę zajmuję się takimi rzeczami zawodowo i problemów ze zmianą może być co nie miara.
Chcecie wyciągać wkład z procka i co wam po nim ? Wkład to nie jest kod źródłowy, który można modyfikować.
Musicie mieć wkład z procka z body które posiada tempomat, wtedy można
by podmienić programatorem te wkłady. Do tego dochodzi jeszcze konfiguracja która zapisywana może być w eepromach, też by trzeba było
je przegrać i podmienić.
Do tego jeszcze dochodzi komputer wtrysku, sprawdzaliście może w eperze czy różnią się numery komputerów wtrysku w autach które posiadają
tempomat od tego co nie posiada tempomatu ?
Bo przepustnicą steruje komputer wtrysku.
Także trzymam za was kciuki, ale czuję że 99% wam się nie powiedzie ta modyfikacja, a raczej uszkodzicie sobie body i wtedy w serwisie będzie to
słono kosztować.
Taniej i bezpieczniej byłoby zakupić używane bodycomputer z auta które posiada tempomat i adaptacja do waszego auta - wtedy okaże się
czy tylko body czy jeszcze komputer wtrysku do wymiany itd. A przynajamniej jak nie wyjdzie to wracacie swoim orginalnym body do auta i wszystko działa jak fabryka zrobiła.
Pomysł masz dobry tylko gdzie znaleźć dokładnie taki body comp jaki potrzebujemy.
Na razie nie bede się bawił w przeprogramowywanie proca, ale postaram się odzyskać Code do BCM.
Zobacze czy jak się zaloguje czy uda się cokolwiek zmienić w adaptacjach.
Co do wtyczek, wszystkie 5 kabelków z kierownicy dochodzi do bodycomputera (tylna wtyczka), nie spisałem które dokładnie piny, ale po kolorach i przekrojach sprawdzałem.
Wstawiałem z resztą zdjęcie wtyczki przy zwijaku od strony samochodu.
Jak ogarnę ten kod pięciocyfrowy do bodycompa i się zaloguje to może wtedy zagada. Co do przerzucania wsaadu może być ciężko bo jest tam od diabła scalakow i pewnie dużo roboty by przy tym bylo i spustoszenia.
Co do sterownika silnika, w ePer mój ma nr: 55268853. (8 pozycja od góry)
Ridi powinien mieć ten sam, bo innych w sumie nie ma.
JackTheNight jak dobrze pamietam masz przejściówkę niebieską do ELM żeby się do radia podłączyć, jak możesz to zobacz czy jest tam możliwość włączenia sterowania z kierownicy.
Te przyciski od sterowania radiem i tak są podłączone do lewego panelu w kierownicy, ale zawsze warto spróbować :)
Znajomy miał speca co wyciągał kody z radia z proca wyciągał wiec może i z tego wyciągnie - musze tylko go dorwać :)
Pozdro.
Jeszcze raz bawiłem się AlfaOBD i sądzę że problem leży w tym że trzeba się zalogować bo w ogole nic nie można zrobić, absolutnie nic, wyskakuje tylko że nie otrzymano danych nawet uszkodzonych wiec sądze że po prostu bez zalogowania Code Card w ogole nie bedzie chciala centralka ze mną zagadać.
No to na razie zoataje zajecie se walka z komputerem. Popisale do kilku specow, ale chyba maja duzo roboty i olewaja klientow :)
Nie olewają, po prostu nie mieli tego jeszcze na stole. Co innego VAG - tutaj jeździ tego wiele i sam sprzęt jest osiągalny.
A bardzo niewielu osobom chce się siedzieć i bajt po bajcie sprawdzać co jest co, po drugie jest to cholernie trudne, bo trzeba mieć wiele wsadów aby porównać je.
Dzisiaj to już praktycznie też pewne, że wsady są kodowane kluczami zaszytymi w danej jednostce - np. EDC17 (silnik). Więc nie zdziwiłbym się gdyby się dostać i zgrać wsad to będzie on zakodowany.
Audi od 2000 roku kodował już dla przykładu wsady liczników. Samych kombinacji co prawda było z około jak dobrze pamiętam 18 i tyle trzeba było wsadów zebrać, aby mieć wszystkie klucze kodujące!
Czyli trzeba było zebrać z 18 różnych liczników wsady...
Ceny sa takie ze lepiej i bezpieczniej wziac kod z ASO.
Bede ogarnial w przyszlym tygodniu.
Nie wiem czy to cos pomoze ale jest cos takiego jak firma Kocar z Tychow. Specjalizuja sie w fiatowskuej elektronice naprawach bodycompow programowaniu kluczykow itp. A druga sprawa AlfaObd- jej tworca jest rosjanin Alexiej. Wspolpracowalem znim przy okazji rozbudowy programu o Alfe Mito. Pewnie bedzie wiedzial wiecej o programowaniu tempomatu i karcie kodowej. Ale z tego co pamietam karta ta jest potrzebna do wprogramowania kluczyka a poza tym chyba nie, ale moge sie mylic
Napisałem to na podstawie wiedzy jaką posiadam i ona odnosiła się do starych Audi z lat 98-04.
Wsad trzeba było zgrać odlutowując układ gdyż nie szło ruszyć do clipem. Nie można było go zgrać po OBD w formie macierzystej, gdyż po OBD szedł już zdekodowany.
Aby więc dobrać się do oryginału trzeba było zdjąć kostkę z eepromem i ją odczytać na stole.
To, że Audi miało 18 kluczy wiem od kolegi, który zebrał je wszystkie. Jest taki program Audi Crypto, który można było sobie wyjąć klucz z odczytanej pamięci eeprom.
Tak sam można było zakodować odkodowany wsad kluczem.
W czasach na przełomie tych wspomnianych dat to pewnie ktoś kto na to wpadł miał niezły z tego hajs.
Dzięki za wyjaśnienie.
Panowie a czy jest szansa uzyskac sygnał rezystancyjny z przycisków kierownicy za zwijakiem czyli na nieruchomej części kierownicy?
Czy lewy moduł przycisków wypuszcza to jako sygnał CAN(jak tu gdzię było nappisane)?
Chodzi o podpięcie niefabrycznej nawigacji a one mają przeważanie wejścia na drabinki rezystorowe.
Podepnę sie do tematu mam tipo w wersji POP czy dolozenie tempomatu wiążało by się z tym co tutaj kolega robi czy byłoby prościej?
Witam Panowie,
Czy ma ktoś może z okolic Katowic pełną wersję MESa 3.9 pojawiła się tam opcja aktywacji tempomatu i szukam kogoś z tą wersją programu ja dysponuję tylko wersją 3.6 niestety :(
Chciałbym sprawdzić czy to ruszy, bo zmieniłem u siebie kierownicę ze sterowaniem, okablowanie sprawdziłem i też jest, więc pozostało do spróbowania aktywować i zobaczyć co body powie.
W AlfaObd aktywacja tempomatu nie działa więc jestem ciekaw czy MES by dał radę.
A tak w ogóle to wiele było pisane o tzw "code card". Coś takiego do Tipo już nie istnieje, o czym nawet w serwisach niektórych nie wiedzą. Mam tę informację z biuletynów technicznych fiata. Kod jest generowany zdalnie po podłączeniu auta do WITECHa (który jest podłączony do serwera Fiata) i jako tako nie można go kupić. Może kiedyś ktoś opanuje w jaki sposób wyłuskać go z body lub wygenerować jakoś, na razie z tym jest lipa. Więc n ie ma szans kodu dorwać nawet w serwisie chcąc go kupić :/..........
Swoją drogą body też rozebrałem i niestety na pierwszy rzut oka niema bezpośredniego dostępu (od zewnętrznych stron płytek) do jakiegokolwiek eepromu lub procka, chyba że nie zauważyłem, a rozdzielić płytki żeby zaglądać dalej to już nie łatwa sprawa, rzekłbym trudna do wykonania bez uszkodzenia ich :(
Ja mam pełną wersje MES-a 3.9 - ale niestety Łódź.
Z tego co tu juz powiedziano i co ma poparcie w eper przy tempomacie jest inny body komputer tzn inny nr czesci bo hardwareowo to nie wiadomo. A odnosnie kodu. - body wydaje sie podobne do tych ktore byly w giulietciw mito itp. A to chyba ogarniala jedna firma z Tychow ale nie chce reklamowac.
A więc w większości przypadków nr body zależą od wersji softu, a nie hardware (choć czasem też). Więc są duże szanse, że wystarczy zmienić konfiguracje body. Nie jestem zielony w tych sprawach. Miałem już parę fiatów i wiele wiedzy na nich zdobyłem. Alfa romeo giulietta body magnetti marelli, dorabiałem kluczyk na podstawie wsadu z BSI, Fiat 500 body Delphi, dorobiony kluczyk na podstawie wsadu z BSI, doposażenie w sterowanie z kierownicy + halogeny, zmiana konfiguracji kompa, sterowanie działa i włączanie halogenów oryginalnym guzikiem. Fiat grande punto ten sam body co w fiacie 500, zgranie wsadu, dorobienie kluczyków, bo wsiąkły wszystkie. W grande punto okazało się że centralny z pilota po programowaniu nie działał. Sprawdziłem okablowanie i wszystko było włącznie z anteną do odbioru sygnału z kluczyka. Po vinie doszedłem, że auto było golasem bez sterowania zdalnego centralnego zamka. Zmiana konfiguracji kompa poprzez alfa OBD i centralny z pilota działał. Więc w większości przypadków body jest elastyczne i na wiele pozwala, także warto próbować. Oczywiści za każdym razem code było odzyskane z BSI. Co do BSI tipo to też Delphi, ten sam body jest w jeepie renegade (po otwarciu tak jak pisałem zabardzo nie widać dostępnej ani pamięci ani procka, bo już bym zawartość na wszelki wypadek miał zgraną). Co do firmy z Tychów jest mi również znana rozmawiałem z nimi i nie ogarniali jeszcze tematu. Praktycznie nie mają żadnej wiedzy na ten temat. Z moich dochodzeń wynika, że jeszcze nie ma opcji jak się do tego dobrać. Code odzyskują tylko w przypadku gdzie w układzie jest jeszcze moduł RFH kiedy mamy system bezkluczykowy, jak w renegade lub 500X, wtedy są urządzenia do wyłuskania code z tego modułu a nie z body, w tipo tego nie ma :(. Więc pozostaje czekać aż w końcu ktoś ogarnie gdzieś ten temat, na bieżąco śledzę odpowiednie fora, ale dotychczas lipa. Także szkoda, że nie ma nikogo z wersja 3,9 w pobliżu Katowic to bym sprawdził MESa czy da rade coś zrobić z konfiguracją kompa bez code. Sam kluczyk w Tipo też jest dziwny nie ma tam klasycznego transpondera, który można prekodować pod samochód, tylko praktycznie goła płytka chyba z jakimś prockiem, już się niezagłębianiem dalej co tam siedzi... ale widać że coś innego niż w Fiatach i alfach do tej pory...
Pacjent POP SW 2017r. Przełożenie kiery z tempomatem + aktywacja tempomatu w MES + ProxyAligment nie aktywuje tempomatu.