To jest widok strony w wersji do druku
-
7 załącznik(i)
Właśnie nie dokumentowałem zbytnio, ale mam poglądowo zdjęcie jak to wygląda
Załącznik 45412
Co do montażu to potrzebna jest ramka z aliexpress:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007789968371.html
Tu jest dość drogo, ja kupiłem za około 40 zł, jak poszukasz pewnie znajdziesz.
Oczywiście nie jest to takie proste do zmontowania bo ramka jest do czegoś całkiem innego. Wyjmujesz stare radio i tą ramkę należy sobie dopasować do potrzeb. Jak ja to zrobiłem:
- ramka ma na obrębie dookoła ekranu takie obramowanie w które wchodzi chiński ekran. Spiłowałem je praktycznie na płasko mniej więcej jak czerwona linia na zdjęciu:
Załącznik 45414
następnie ustawiłem ekran w tej ramce tak żeby był wypoziomowany do do ramki i żeby ramka nie wystawała szczególnie - bo rogi będą trochę wystawać, ale pokombinujesz to się uda, zresztą rogi można też spiłować, ja odpuściłem, nie przeszkadza mi.
- W miejscach gdzie pokazałem strzałkami zaznaczasz sobie na tylnej obudowie miejsca na otwory na śrubki. Ja użyłem bodajże 2,5 albo 3 mm, nie pamiętam. Takie jakie miałem.
- odkręcasz tylną plastikową pokrywę ekranu (2 małe torxy)
- Jak jesteś pewien że jest prosto i "płasko względem ramki, możesz wiercić.
- Co do tego którą stroną ramkę włożyć, musisz poeksperymentować - gdzie jest góra i dół, ja nie pamiętam ale w jedną stronę ewidentnie widać że "no nie tak".
- skręcasz całość a potem dopasowujesz do dziury po radiu.
dużo jest pasowania zanim się wszystko poskłada, bo całość zanim się nie zatrzaśnie cała obudowa zegarów / radia jest dość giętka i pracuje. Ale po "kliknięciu" wszystkich zatrzasków jest ok.
mocowanie radia jest za schowkiem pasażera, u mnie wyglądało tak:
Załącznik 45415
jak byś się uwziął to jakoś tam to radio umocujesz, ale ja wolałem załatwić oryginalne mocowania, które wyglądają tak:
Załącznik 45416
na allegro złomiarze sprzedają belki kokpitu, znalazłem taką z wersji z tym radiem i napisałem do faceta, odkręcił i sprzedał, niezbyt drogo. Potrzebujesz tych 2 elementów zaznaczonych.
Podejrzewam że jak by odciąć uszy na jednostce radia 7" albo je zagiąć, to da się je zamocować we wnęce po radiu 3" bo jest ona dość obszerna, ale nie chciałem kombinować (jak by to wszystko nie było wystarczającą kombinacją). Minusem rozwiązania w schowku są krótkawe kable bo wiązka jest albo krótsza albo inaczej poprowadzona więc radio w schowku ma dość napięte kable, ale jest ok.
Kable - no właśnie tu jest trochę inaczej. O ile standardowa wtyczka, ta duża jest ta sama i anteny też, to są pewne dodatkowe kwestie. Ekran jest połączony z jednostką dwoma kablami typu fakra. Zieloną - tu bez kombinacji oraz białą z dodatkowymi pinami w których należy dodać zasilanie ekranu i masę. Najprościej ukraść je z wtyczki radia - zaznaczone +30 i masa obok. Druga fakra jest rzadsza, ale do dostania - 4+2 pin. Zdarzają się radia z odciętymi kablami o ile jakiś matoł ich nie obciął przy samej wtyczce co się niestety zdarza, odtworzenie kabla jest proste - kolor do koloru.
Załącznik 45417
Ja miałem to szczęście że udało mi się kupić "tanio" radio z całą wiązką kokpitu, anteną dab+gps a nawet obudową licznika (tu akurat niepotrzebne ale facet dał to wziąłem i leży w garażu). Jednak jeśli chcesz robić kable to możesz albo kupić gotowe kable, tylko tą 4+2 trudniej znaleźć, ale na ali są.
No i oczywiście jak chcesz mieć dab i gps to inna antena, albo w środku dodatkowa. Ja póki co miałem dość tematu i nie chciało mi się robić anteny w kokpicie bo mi brakło kabli.
Co do aktywacji w body i rozkodowania:
niektóre radia są z kodem, ale są znacznie droższe, radio można rozkodować - koszt 10-50 zł - ogłaszają się ludzie na allegro a nawet tutaj moderator, ale ostatnio chyba przestał odpowiadać na wiadomości. U mnie rozkodowanie "przez allegro" było drogą przez mękę bo najpierw podałem serial radia (koszt 10 zł), po czym gość stwierdził że "w tym programie to mu wyszedł error" i dopłać 35 zł to spróbuje w innym. Stwierdziłem że niech mu będzie i dopłaciłem, to też był problem, po czym zażyczył sobie kodu QR ze środka radia - ile ja się namęczyłem żeby go wydobyć i nie połamać wszystkiego... Ale się udało ostatecznie i podał 2 kody z czego jeden działał.
Następna kwestia to zmuszenie BCM do współpracy z radiem, zanim spróbujesz, trzeba sprawdzić soft radia, ja miałem stary z 2016 roku, więc update, trzeba uważać bo nie zalecane jest uaktualnienie do najnowszej wersji, najpierw 23.00.69.00, potem późniejsze. Bez tego zapomnij o android auto. Dalej - trochę opcji trzeba pozmieniać (alfaobd albo MES, znajdziesz w dziale download), między innymi radio type, ilość auxów i usb, gps, dab, odblokowanie android auto... na koniec dorzuciłem "najnowsze" stare mapy, też z jakiegoś tematu tutaj. No i tak, na koniec osiowanie jak zmieniasz config samochodu.
No i tak w kwestii tego co się udało - wszystko, działa nav, dab, ten eco driving - pokazuje "zieloną gębę", android auto. Jeszcze tylko kamerę cofania ogarnę i będzie pełna opcja.
PS. radio chyba da się schować we wnęce po starym, zdaje się że radio z kokpitu angielskiego ma uszy do zamocowania gdzieś w tym rejonie samochodu, wskazują na to inne "uszy"
Załącznik 45418
https://allegro.pl/produkt/fiat-tipo...Id=16597292759
tu masz nawet ekran do brytyjczyka który podejrzewam że dało by się bez tej ramki zamocować i nie było by bardzo widać - jak na tym zdjęciu powyżej. Ale nie gwarantuję
https://allegro.pl/produkt/fiat-tipo...Id=16478237873
-
Ja odpisuje zawsze :) A kod do radia w Tipo to 5 sekund roboty ;)
-
Na moją wiadomość z końca kwietnia nie odpisałeś. Ale sam sobie poradziłem jak widać :)