To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Lukadelic
Dziękuje, miło mi, chyba ������
Skoro masz już przetartą drogę w FCA, możesz mi podpowiedzieć lub podzielić się pisem co i jak mam opisać bo nie bardzo wiem jak to ugryźć.
Ale już teraz bardzo dziękuje za pomoc i rady bo bez was pewnie bym płacił właśnie za wymianę czujnika by zaraz tam wracam na ponowny serwis!
Zacznij od podania informacji w sprawie usterki, kiedy wystąpiła - pisz swoje odczucia, co pokazuje wskaźnik doładowania, jak jeździ auto, podaj błąd z diagnostyki ASO i dodaj ich korespondencję z diagnozą - już ją masz.
Podaj numer VIN auta oraz nr rejestracyjny, przebieg auta.
Możesz napisać, że na forach coraz częściej pojawia się ta wada, powołaj się na Service News SN 10 005.18 (w ASO zapewne nikt w to nie zaglądał), że usterka nie wynika ze złej eksploatacji auta, a ze złej jakości materiałów zaworu wastegate (ogólnie piszą o podzespołach turbosprężarki), które zmieniono 28 listopada 2017 roku.
No i najważniejsze - niech pokrywają koszt wymiany z powyżej podanego powodu.
Powodzenia:!:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
.................................
.................................................. ...............................
@500X i @rajtkezjusz - czekamy na Was :tongue
................................................
Zawsze jest jakaś nadzieja, "mi to się nie zdarzy" hahahaha
Zobaczymy też jak potraktują kolegę "Lukadelic" - czekamy na informację !!
-
Przed chwilą podłączyłem MESa i nie znalazł żadnych błędów ,pola puste. Gdzie wskazuje się wymianę turbiny w MES - Tam gdzieś ,gdzie flagę olejową ? Ale wtedy pod jaką nazwą szukać tej usługi ?
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Gdzie wskazuje się wymianę turbiny w MES - Tam gdzieś ,gdzie flagę olejową ?
Tak, tam jest gdzie flaga oleju. Jak dobrze pamiętam nazywa się to "Reset overboost", czy jakoś tak.
-
Przy okazji sprawdzę ,w każdym razie błędów nie pokazało ,ale z zasady pokazuje te trwałe -czy w tej samej części pokazuje te chwilowe? tylko jak je wywołać gdyby były..albo czekac na ..oczekiwane :(
-
Błędy chwilowe też pokazuje, wystarczy wejść w MES w zakładkę Błędy.
-
Mam odpowiedź,
Nowa turbina i 50% kosztów...
-
Pozostaje tylko pogratulować !!!
Obyśmy wszyscy mogli z tego skorzystać.
-
Auto oddane, będzie na jutro :roll:
-
Ja dzisiaj odbieram. Jestem ciekaw jakie będą wrażenia z jazdy!!!
-
No Panowie, dajcie jakieś info, jak serwisy poradziły sobie z wymianą turbin.
Pewnie każdego to czeka i warto wiedzieć co i jak .....
Pozdrawiam
:)
-
Odebrałem dziś auto od Reńskiego. Będzie awantura!
1. Brak śruby osłony katalizatora. Jeżeli brak, to czego jeszcze brakuje?
2. Spaliny w komorze silnika z kolektora zaciągane do auta! Ku..a, na jutro potrzebne to auto i wielki ch..j.
3. Poza tym jeździ normalnie.
4. Zaraz sprawdzę dokładnie, która osłona termiczna powinna być zmieniona, bo ta co mi się wydaje nie jest, a robi jeszcze za uszczelkę na kolektorze.
-
5 załącznik(i)
Sprawdziłem 4, jest okurzona tak samo jak silnik, nie ma na niej śladów palców... Według dokumentacji ma być wymieniona...
Właśnie piszę maila do Pani, która przyjmowała i wydawała auto z DW do FCA.
Zaraz wkleję fotki.
Zakurzona osłona termiczna będąca jednocześnie uszczelką pomiędzy kolektorem wydechowym a głowicą.
Załącznik 36363
Załącznik 36366
Tak wygląda silnik w okolicy
Załącznik 36364
Załącznik 36365
Tu się coś komuś zgubiło i nie chciało wkręcić nowego, niżej "świecąca" nakrętka, którą na szczęście miałem na półce. Ma trochę mniejszy kołnierz.
Załącznik 36367
-
To mnie przekonuje i potwierdza ,że pierwsze auto sprzedaje salon ,a następne ASO. ASO już nie przekona do zakupu danej marki .Ciekawe czy też tak traktują ALFY itd
-
ASO w czasie gwarancji to zło konieczne, niestety trafiłem po gwarancji. Z GP z ASO mam bardzo negatywne wspomnienia, dlatego od razu wiedziałem, że z 500X tylko przetrzymam gwarancję i potem jak najdalej. Gdybym miał pewność, że dałoby radę moją turbinę naprawić, to w dupie miałbym FCA i płacąc około 600zł więcej miałbym wymienione u sąsiada jak ta lala, turbo zrobiłby sprawdzony warsztat, a tak wielki ch...j, na szczęście turbo działa, ale jak długo? Ciśnienie mam dość wysokie. Ciekawe jaka będzie reakcja FCA na "osłono-uszczelkę" - w końcu część dali, a że w aucie jest fabryczna, na co wskazuje identyczny kurz jak na silniku. Przedmuch spalin z kolektora też z nikąd się nie wziął, a ewidentnie wali spod kolektora, z prawej strony najmocniej. Fotki poszły również do FCA. Myśleli, że nie sprawdzę? Kur..a, już po moich uwagach technicznych powinni się pilnować, ale zamiast tego, to kierowniczka obsługi klienta FIAT ma gadane, jak to oni fachowo robią auta, co też pokazali. Zgubiona nakrętka? Po co komu potrzebna... Ciekawe co jeszcze zgubili?
W ASO innych marek myślisz, że lepiej jest? Nie jest. Zapewne inny, nawet by nie spojrzał dokładniej na auto po naprawie. Ja (nie)stety sprawdzam. Pod ASO bym rozbierał, tylko kluczy nie miałem...
Co do innych marek, oni robią również AR, Jeepy, Isuzu, Seaty, Mitsubishi, chyba Subaru... Ci sami mechanicy...
Co do nakrętki, to dodam jeszcze, że półkę uzupełnił mi o kilka sztuk sąsiad, który normalnie zajmuje się/pomaga mi przy autach - zależy co do zrobienia.