To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Capsel
Łykasz jak pelikan...
Samochód musi być wyposażony w wymagane przepisami oświetlenie i tyle.
Światła przeciwmgielne przednie nie są obowiązkowe i możesz je w każdej chwili zdemontować, a diagnoście nic do tego.
Oj, widzę ze znawca musiał zabrać głos.
Nikt niczego nie łyka. To jest opinia dwóch niezależnych osób. I wiesz co te dwie osoby, niezależnie od siebie, zgodnie poleciły do cromy, aby bylo taniej i zgodnie z przepisami? Moduł do świateł drogowych, obniżający prąd. Wbrew obiegowym opiniom jest to rozwiazanie techniczne zgodne z obowiązującymi przepisami. Tyle.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Moduł do świateł drogowych
Czyli to co większość robi. Jednak u mnie protestują czujniki cofania, w innym aucie głupawki dostawał panel klimy i przyczyną tego właśnie jest obniżone napięcie. Też nie zdecydował bym się na usunięcie halogenów.
Ja teraz myślę, że warto założyć moduł dający 100% mocy tylko na światła mijania.
-
Cytat:
Napisał
Voyager1
Czyli to co większość robi.
Też nie zdecydował bym się na usunięcie halogenów.
.
Wszystko przez niejednoznaczne przepisy i tak jak to w Polsce bywa, różne interpretacje tych przepisów. Wystarczy trafić na gorliwego diagnoste lub na gorliwego policjanta i mozna mieć problem, gdy usuniemy przeciwmgłowe.
-
Praktycznie to musiał by być naprawdę jakiś ku***as :mrgreen: Ale tacy też są, nawet kojarzę takiego jednego...znajomy.
Wiadomo są dwie skrajności i na jednej grupie od wczoraj masa chłopaków rozczula się nad biednym kolegą co to diagnosta odesłał go bez przeglądu bo mu w terenówce koła wystawały sporo poza obrys samochodu. A ile przy tym niecenzuralnych słów :D
Ze swojej strony jednak patrzę przez pryzmat oryginalności. Jakoś wyrosło mi się z tych wszelkich dodatków z marketu, lampeczek itp. nie podoba mi się to. Najgorsze jest jednak jak ludziska używają halogenów jako dziennych bo to taki...szpan?
-
Cytat:
Napisał
Voyager1
Najgorsze jest jednak jak ludziska używają halogenów jako dziennych bo to taki...szpan?
Oszczędności, Panie, oszczędności.
Ja natomiast znam przypadek znajomego, który w volvo (wersja Europa) zmienił sobie kierunkowskazy przednie tak, aby swiecily mu się na stałe, lacznie ze swiatlami pozycyjnymi i mijania. Chciał sobie zrobic wersję amerykańską :-)
Trafił na diagnostę, który zaczął drążyć temat i diagnosta przegladu nie podbił.
-
Cytat:
Napisał
Voyager1
zdecydował bym
Strażnik ortografii, by byś, bym razem piszemy Podróżnik.
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Oj, widzę ze znawca musiał zabrać głos.
Wiem coś o tym i nie muszę się pytać dwóch niezależnych osób, które z miną pokerzysty wciskają Ci kit :)
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Moduł do świateł drogowych, obniżający prąd. Wbrew obiegowym opiniom jest to rozwiazanie techniczne zgodne z obowiązującymi przepisami.
Nie ma przepisu zabraniającego demontażu fabrycznych świateł przeciwmgielnych PRZEDNICH... ale jak są to muszą być sprawne.
Można w to miejsce z powodzeniem zamontować dzienne.
Moduł świateł dziennych montowany do świateł drogowych jest dopuszczalny, pod warunkiem, że sam reflektor ma homologację dla świateł drogowych i dziennych.
Czyli w Cromie jest niedopuszczalny - brak odpowiedniego oznaczenia na kloszu.
Zapewniam Cię, że policjant z drogówki, jak tylko będzie chciał to zabierze dowód rejestracyjny.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Wszystko przez niejednoznaczne przepisy i tak jak to w Polsce bywa, różne interpretacje tych przepisów. Wystarczy trafić na gorliwego diagnoste lub na gorliwego policjanta i mozna mieć problem, gdy usuniemy przeciwmgłowe.
Potrafisz myśleć samodzielnie?
Dam Ci przykład:
Alfa Romeo Mito występowała z przednimi przeciwmgielnymi i bez.
Ta bez miała DZIURY w miejscu reflektorów.
Jak rozpoznać czy to fabryka nie dała, czy właściciel zdemontował (bo np. uległy uszkodzeniu) ?
-
Cytat:
Napisał
Stomil
Strażnik ortografii, by byś, bym razem piszemy Podróżnik.
To przeciez nie moje słowa. O co chodzi?
-
Cytat:
Napisał
Capsel
Wiem coś o tym i nie muszę się pytać dwóch niezależnych osób, które z miną pokerzysty wciskają Ci kit :)
Nie ma przepisu zabraniającego demontażu fabrycznych świateł przeciwmgielnych PRZEDNICH... ale jak są to muszą być sprawne.
Można w to miejsce z powodzeniem zamontować dzienne.
Moduł świateł dziennych montowany do świateł drogowych jest dopuszczalny, pod warunkiem, że sam reflektor ma homologację dla świateł drogowych i dziennych.
Czyli w Cromie jest niedopuszczalny - brak odpowiedniego oznaczenia na kloszu.
Zapewniam Cię, że policjant z drogówki, jak tylko będzie chciał to zabierze dowód rejestracyjny.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Potrafisz myśleć samodzielnie?
Dam Ci przykład:
Alfa Romeo Mito występowała z przednimi przeciwmgielnymi i bez.
Ta bez miała DZIURY w miejscu reflektorów.
Jak rozpoznać czy to fabryka nie dała, czy właściciel zdemontował (bo np. uległy uszkodzeniu) ?
Czlowieczku, zluzuj majtusie. Demontuj i montuj sobie co chcesz i gdzie chcesz. Mozesz sobie nawet na głowie zamontować obrysówki, jak tak chcesz i wydaje ci się, że umiesz myśleć samodzielnie.
Nie dziw się później, ze jak pojedZiesz na przegląd techniczny, że go nie przejdziesz.
Ps. Modeli samochodów bez przeciwmglowych było wiecej, niz tylko AR mito.
Pytanie od innej strony dla myślącego samodzielnie - a jak udowodnisz nadgorliwemu milicjantowi na drodZe, ze twój samochodzik nie miał swiatel przecwmgielnych? Pokazesz zdjęcie "przed" zalozeniem świateł dziennych czy bedziesz strugal takiego chojraka jak tutaj?
A propos - moje samodzielne myślenie/bądź jego brak polega na prostej zasadzie: przed dokonaniem jakiejkolwiek modyfikacji w samochodzie, mającej wpływ na ocenę diagnosty na przegladzie technicznym w SKP lub mającej wpływ na ocenę policjanta drogowego podczas kontroli drogowej (zwlaszcza) muszę się upewnić na sto procent, że ta modyfikacja jest zgodna z przepisami i że po dokonaniu tej modyfikacji jakiś niedouczony/sfrustrowany policjant drogowy z referatu ruchu drogowego jakiejś komendy na powiatowym zadupiu nie bedzie chcial zabrać mi dowodu rejestracyjnego lub wlepic mandatu. A nawet gdyby, to moja pewność pozwoli mi ośmieszyć tego milicjanta w sądzie. Jasne? Nawet nie masz najmniejszego pojęcia, jak przyjemna to czynność, osmieszyc pseudofachowca czy frustrata przed sądem.
-
1 załącznik(i)
może Braveran?zachowujecie się jak dziadki z Muppetshow...
Załącznik 33511
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Czlowieczku, zluzuj majtusie. Demontuj i montuj sobie co chcesz i gdzie chcesz. Mozesz sobie nawet na głowie zamontować obrysówki, jak tak chcesz i wydaje ci się, że umiesz myśleć samodzielnie.
Nie dziw się później, ze jak pojedZiesz na przegląd techniczny, że go nie przejdziesz.
Ps. Modeli samochodów bez przeciwmglowych było wiecej, niz tylko AR mito.
Pytanie od innej strony dla myślącego samodzielnie - a jak udowodnisz nadgorliwemu milicjantowi na drodZe, ze twój samochodzik nie miał swiatel przecwmgielnych? Pokazesz zdjęcie "przed" zalozeniem świateł dziennych czy bedziesz strugal takiego chojraka jak tutaj?
A propos - moje samodzielne myślenie/bądź jego brak polega na prostej zasadzie: przed dokonaniem jakiejkolwiek modyfikacji w samochodzie, mającej wpływ na ocenę diagnosty na przegladzie technicznym w SKP lub mającej wpływ na ocenę policjanta drogowego podczas kontroli drogowej (zwlaszcza) muszę się upewnić na sto procent, że ta modyfikacja jest zgodna z przepisami i że po dokonaniu tej modyfikacji jakiś niedouczony/sfrustrowany policjant drogowy z referatu ruchu drogowego jakiejś komendy na powiatowym zadupiu nie bedzie chcial zabrać mi dowodu rejestracyjnego lub wlepic mandatu. A nawet gdyby, to moja pewność pozwoli mi ośmieszyć tego milicjanta w sądzie. Jasne? Nawet nie masz najmniejszego pojęcia, jak przyjemna to czynność, osmieszyc pseudofachowca czy frustrata przed sądem.
Może byś tak ciulu jeden mnie nie obrażał?
Żaden samochód nie musi być wyposażony w przeciwmgielne przednie, to nie jest obowiązkowe oświetlenie - nie potrafisz tego zrozumieć?
Montując w to miejsce reflektory dzienne z wymaganą homologacją, która jest na kloszu, nie musisz nic nikomu tłumaczyć... no chyba, że na tym twoim SKP w Wypizdowie Górnym.
Diagnosta, który mówi że ściemnienie reflektorów drogowych (w każdym przypadku) i traktowanie ich jak dzienne, jest zgodne z przepisami :( On nie ma pojęcia o swojej pracy...
Na tym kończę.
-
Ciulski miechu lepij brzmi ....
-
Cytat:
Napisał
Marcin_Croma
Ciulski miechu lepij brzmi ....
Och, nie osmieszaj się.
Może coś bardziej merytorycznego do dyskusji?
-
Kolego Capsel Odnośnie Twojej wypowiedzi to jeśli zdemontujesz przeciwmgłowe to również zdemontuj przycisk je włączający.
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
A propos - moje samodzielne myślenie/bądź jego brak polega na prostej zasadzie: przed dokonaniem jakiejkolwiek modyfikacji w samochodzie, mającej wpływ na ocenę diagnosty na przegladzie technicznym w SKP
bo myślący policjant i diagnosta może zapytać po co panu włącznik przeciwmgłowych jak ich fizycznie ne ma i wynik przeglądu negatywny. Każdy robi na swoją odpowiedzialność modyfikacje czy są sensowne czy nie to już inna kwestia. Co nie zwalnia z myślenia, Michalpodroznik ma owszem rację i nie ma co się na siebie złościć.
Tyle mojego OFFTOPU. Także Panowie pośladki luźno :)
PZDR
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Och, nie osmieszaj się.
Może coś bardziej merytorycznego do dyskusji?
Miś Uszatek się znalazł...