To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Przednia szyba -
5 załącznik(i)
Wszyscy mamy dziurki, mam i ja.
Spokojna jazda około 70km/h, nawet nie wiem kiedy coś dosłownie pstryknęło o szybę, ja patrzę a tu takie cudeńko. Z przodu nic nie jechało, z naprzeciwka także, więc nie wiem czym dostałem po szybie, leciutkie ledwo wyczuwalne wgniecenie jest więc musiałem czymś dostać.
I teraz mam do Was pytania:
1) co sądzicie i szybach Pilkington - słyszałem, że jedne z lepszych
2) zawsze w aucie jakie miałem poprzednio miałem tylko wymagane OC. Od lutego 2017 roku mam wiadomo OC, AC, - więc pewnie zniżek za AC nie mam i czy w tym moim przypadku nie będzie lepiej wymieniać szyby właśnie z AC bo nawet jak założę oryginał to zniżek nie stracę bo ich nie mam?
3) jak wygląda demontaż i montaż takiej szyby? czy podczas demontażu nasze papraki są w stanie zarysować słupki A podczas odklejania szyby? rozumiem też że całe podszybie z wycieraczkami jest demontowane
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
:( znalazłem winowajcę :(
Załącznik 32004Załącznik 32005
-
To dobre szyby
Jak nie masz zniżek to po szkodzie możesz mieć zwyżkę +10% np.
Jeżeli masz ubezpieczenie w benefii to zaproponują ci wymianę we wskazanym zakładzie od szyb z którym maja umowę wymianę na szybę sant gobain, tez dobra - robią na pierwszy montaż do fordów. I jak się zgodzisz to nie tracisz u nich zniżek lub jnoe masz zwyżki. Szkoda jest zapisywana w centralnym rejestrze i jak chcesz zmienić ubezpieczyciela to tamten traktuje cię jako klienta ze szkoda AC w historii i liczy składkę z jej uwzględnieniem. Nie ma to żadnego wpływu na wysokość składki OC.
Jak zdecydujesz się na wymianę na oryginalna w aso to poleca po zniżkach / będzie zwyżka.
Ważne przy wymianę szyby:
Nie pniszczyc podsufitki
Nie połamać zatrzasków w osłonach słupków
Dobrze przykleić lusterko
Prosto wkleić szybę, żeby ânie spłynęłaâ
Złożyć z nowymi uszczelkami
Pamiętać o wklejeniu od środka kawałeczka piankowej uszczelki zasłaniającej okienko vin od środka kabiny
Szyba w zamienniku powinna być dobrej jakości z przygotowanym miejscem do wklejenia lusterka
-
Pewnie bedzie lepsza niz ta co jest montowana w tipo... Bardzo sie rysuje i mam wiele odpryskow drobnych a noe jezdze wiele trasami...
-
10% to nie jest dużo. Pytanie czy lepiej zrobić to w ASO czy udać się do zakładu najlepszego w Szczecinie który ma najlepsze opinie związane z szybami. Poza tym w ASO chyba założą mi taką samą więc gorszej jakości niż ta która by założyli w w/w zakładzie.
-
Dlaczego nie napisaliście o najważniejszym - bardzo duże prawdopodobieństwo uszkodzenia miejsc montażowych szyby przy wycinaniu, czego skutkiem będzie korozja, a co za tym idzie pękanie szyby.
Szyba musi być odpowiednia do wyposażenia auta, przyklejenie lusterka to pikuś. Musi być przeznaczona do czujników na szybie, a w tym przypadku są.
Pilkington, Saint Gobain Sekurit produkują dla FCA, w obu moich autkach mam szyby tych producentów.
-
O właśnie o tym zapomniałem dopisać...
A gdzie masz ubezpieczone auto, jakie tu?
Jest jeszcze kwestia prawidłowego położę ja kleju co wiąże się z możliwymi przeciekami do wnętrza... było nawet o tym w turbo kamerze jak aso wymieniło szybę i zalewało środek...
-
Ja mam ubezpieczenie w Benefia. I teraz pytanie: jeśli zdecyduje się na pokrycie kosztów z ubezpieczenia to czy dać wymianę szyby do ASO czy zrobić w polecamy miejscu w Szczecinie?
Rozmawiałem z Benefia. Mogę zrobić to w ASO i mogę zrobić to w warsztacie wskazanym przeze mnie. W jedynym i drugim przypadku przy kolejnej polisie będę miał 20% wzwyżki ceny AC co w moim przypadku wynosi około 200pln. Zakładam że wymiana szyby na własną rękę będzie droższa więc wybiorę chyba opcje załatwienia tego przez AC
-
Tomek może da się uratować tę szybę i nie będziesz musiał jej wymieniać?? Teraz są róże sposoby zabezpieczania pęknięć
-
:) bedac w Szczecinie z moja szyba do naprawy i pytajac o koszta wymiany na nowa byla to kwota ok.700PLN na Bialowieskiej wjazd od Mieszka czy w poblizu...jakos tak...pytajac dalej...gosc powiedzial ze oddajac do ASO Fiata to i tak u nich bedzie to robione...hmmm....czyli co...?...ASO jako samo nie wymienia tylko daje podwykonawcy...calkiem mozliwe...moze maja jakas umowe ...
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Tomek może da się uratować tę szybę i nie będziesz musiał jej wymieniać?? Teraz są róże sposoby zabezpieczania pęknięć
...no wlasnie...moja uratowali...ale chyba cos bylo z sama szyba po za chwile mala rysa po naprawie sie pojawila...zostawilem to...a bylem tu...
http://www.auto-szyby-szczecin.pl/
-
Ja słyszałem o świetnym serwisie na Santockiej 39 i rzeczywiście na Google same pozytywne opinie. Jutro lub we wtorek pojadę i zobaczę. Raczej nie jest do uratowania gdyż jak sami widzicie na zdjęciach pajaczki są i to w różnych kierunkach.
Markowe szyby samochodowe - Autoszybyszczecin.pl
-
Jestem świeżo po wymianie szyby czołowej. Szyba + robocizna lekko ponad 1600 zł :) Więc lepiej zrobić z AC chociaż wiadomo, że zamiennik szyby jest na pewno tańszy.
Ja to robiłem z AC (szyba oryginalna) ale nie w ASO gdzie będę robił przeglądy tylko w PDG w Katowicach - tam jest autoryzowany serwis rożnych marek (w tym Fiata). Akurat jest to zakład blacharsko-lakierniczy Forda. Wolałem tam niż dać partaczom z ASO. jestem trochę spokojniejszy o jakość prac skoro na co dzień tam naprawiają samochody.
Podjedź do tej Twojej firmy i niech zerkną. Szansa na sklejenie tego jest chociażby dlatego , że nie jest to na rogu gdzie są największe naprężenia, aczkolwiek pajączki poszły. Niech na to fachowiec zerknie. Może być też tak, że szyba pęknie podczas klejenia.
-
Ale ten pajączek z tego co widzę jest w bezpośrednim polu widzenia kierowcy i nawet po naprawie może kłuć w oko... sam naprawiałam coś takiego ale po stronie pasażera a innym razem w częścią zasłoniete dla mnie jako kierowcy przez lusterko. Tak bezpośrednio przed nosem na co dzien mieć parcha to bym nie wytrzymał, zreszta fachowiec w zakładzie się wypowie...
-
Nie chcę zakładać nowego wątku, ale chce się was zapytać w jakim stanie u was wyglądają przednie lampy ?? Ja przeglądając swoje tipo tak na spokojnie to zauważyłem że przednia szyba jest cała, bez żadnych odprysków, ale za to przednie lampy są w nienajlepszej kondycji :/ Aż się troszkę wystraszyłem z czego one są :/ Przy przebiegu około 10 000km posiadają sporo odprysków i już nie są nieskazitelnie czyste :/ Zdziwił mnie ten fakt, gdyż wcześniej jeździłem seicentem i przejechałem nim 295 000 km i miałem w nim cały czas oryginalne lampy i nie przychodziło mi do głowy żeby tam lampę wymienić.. Chociaż w seicento były klosze ze szkła. Tipem jeżdżę tymi samymi drogami co seicentem i nawet nie chce myśleć jak one będą wyglądać przy przebiegu 150 000km...
-
Cytat:
Napisał
Misiek1621
Nie chcę zakładać nowego wątku, ale chce się was zapytać w jakim stanie u was wyglądają przednie lampy ?? Ja przeglądając swoje tipo tak na spokojnie to zauważyłem że przednia szyba jest cała, bez żadnych odprysków, ale za to przednie lampy są w nienajlepszej kondycji :/ Aż się troszkę wystraszyłem z czego one są :/ Przy przebiegu około 10 000km posiadają sporo odprysków i już nie są nieskazitelnie czyste :/ Zdziwił mnie ten fakt, gdyż wcześniej jeździłem seicentem i przejechałem nim 295 000 km i miałem w nim cały czas oryginalne lampy i nie przychodziło mi do głowy żeby tam lampę wymienić.. Chociaż w seicento były klosze ze szkła. Tipem jeżdżę tymi samymi drogami co seicentem i nawet nie chce myśleć jak one będą wyglądać przy przebiegu 150 000km...
Dzisiaj myłem zderzak, maskę , błotniki i lampy z much i innych owadów po wycieczce do DE. Dokładnie oglądałem lampy i moje wyglądają ok. Żadnych rys czy odprysków - mam już prawie 13 tys nalatane. Co do Twojego pytania z czego są zrobione - te klosze są z plastiku a nie ze szkła :)
-
A dokladnie z poliweglanu. A odpowiadajac na pytanie: przy przebiegu 150 tys pomijajac odpryski lampa bedzie zółta. To tez ja odroznia od tej z seicento