To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Serwis olejowy -
Witam serdecznie,
Niestety nie mogę w MES wyzerować modułu MA po wymianie oleju, wyskakuje błąd : zadanie spoza zakresu.
MES 5.3 registered + ELM po kabelku, serwis i kupony bez problemu się ustawiły, tylko mam zagwozdkę z tym modułem MA.
Nakierujecie w czym może być rzecz ?
-
Co klikasz dokładnie? Musi być wybrana opcja "wymiana oleju" w sterowniku silnika.
-
Mam ten sam silnik, który masz Ty, wchodzę w sterownik Magnetii Marelli -> ECU -> wymiana oleju, chwilę myśli i wyskakuje komunikat jak wyżej.
-
Jaki konkretnie masz interfejs? Trudno mi więcej coś napisać, korzystam z interfejsu po WiFi, ze starszej wersji MES (legalnej) i śmiga.
-
ELM 327 + MES 5.3 z oficjalnej strony i tam też wykupiona licencja.
Może któryś adapter z tych dodatkowych będzie dedykowany do ECU?
-
Do sterownika silnika nie jest potrzebny adapter. Sprawdź, czy MES pokazuje parametry, czy też będzie błąd.
-
Mam oryginalnego MESa od dwóch, czy trzech lat. Aktualnie wersję 5.1 i miałem to samo. Przy próbie przeprowadzenia tej procedury wyskakuje komunikat "Żądanie spoza zakresu". We wcześniejszej wersji 4.coś tam procedura ta przebiegła bez problemu (na tym samym interfejsie). Może skopali coś w aktualizacji?
-
Cytat:
Napisał
Voytech500X
Mam oryginalnego MESa od dwóch, czy trzech lat. Aktualnie wersję 5.1 i miałem to samo. Przy próbie przeprowadzenia tej procedury wyskakuje komunikat "Żądanie spoza zakresu". We wcześniejszej wersji 4.coś tam procedura ta przebiegła bez problemu (na tym samym interfejsie). Może skopali coś w aktualizacji?
Możesz spróbować pobrać wcześniejszą wersję .
-
Chwilę bez auta byłem, ale udało się przed chwilą podpiąć - parametry poakazuje prawidłowo. Może faktycznie spróbuję na wcześniejszej wersji MES’a, której dokładnie używacie i działa prawidłowo ?
-
Temat się rozwiązał, wyszedł dzisiaj patch 5.31R, który rozwiązał problem, bez problemu udało się zrobić serwis modułu multiair.
-
Cytat:
Napisał
Bartoliiiniii
Temat się rozwiązał, wyszedł dzisiaj patch 5.31R, który rozwiązał problem, bez problemu udało się zrobić serwis modułu multiair.
Kolego, moge zapytac czy ta procedura powinna byc robiona od razu po wymianie oleju, na zimnym silniku? Wlasnie wymienilem wszystkie filtry i olej i mialem sie zabierac za skasowanie inspekcji i przeprowadzenie owej procedury, ale cos mnie tchnelo zeby zajrzeć na forum. Lepiej "dmuchac na zimne". Z góry dzięki.