Potwierdzam z doświadczenia, że przy wysokich temp. sprężarka ma prawo pracować głośniej.
To jest widok strony w wersji do druku
To jak to będzie warczeć jak będzie 35 stopni? Jak agregat w chłodni?
Ta sprezarka ma kilka kW mocy chlodniczej. Wiec zasadniczo to bliżej jej agregatowi w chlodni niz np. lodówce. Jakis dzwiek powinno wydawac. Dzis jechalem mito i sprezarke slychac glosniej ale tam zdecydowanie gorzej jest wytlumiona grodz silnika. W tipo nic nie slysze i nie wiem czy to nie jest powod do zmartwien ;-). Natomiast nie docenialem wplywu koloru samochodu na temperature wewnatrz. Miciak jest czarny i roznica po postoju na sloncu jest dość duża
No to kolega napisał o wymianie zaworu i wszystko ucichło
Mam Tipo od piątku i syczy mi klima jak w starym samochodzie wtedy kiedy było za mało czynnika. Wkurza mnie to. Dźwięk nieregularnie się pojawia, najrzadziej na jałowym na postoju. W trasie przy 130kmph zagłuszają szumy ale jadąc 50-100 kmph syczenie doskwiera.
Najlepiej nagraj sobie dzwiek bo czesto jak sie jedzie z problemem do mechanika to cudownie sie chwilowo naprawia ;)
"Specjalista" z aso głuchy być może na bolączki auta ;)
Myślę, że usłyszy. Ta klimatyzacja nie pozwala mi się w pełni cieszyć nowym samochodem...
Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj ponieważ świszczenie klimatyzacji jest troszkę przyczyną. Sprężarka wymieniona drugi raz z powodu buczenia i problemów z chłodzeniem i teraz na nowej temat się ciągnie dalej. Zaczęły się upały i klima przy temp. 30 st. C i gdy auto jest nagrzanie praktycznie nie chłodzi. Gdy stoi w garażu i jest temp. ok 22-24 st. C chłodzi jak w lodówce. Z klimatyzacją mam problem od początku użytkowania auta i mam powoli dość. Do ASO jadę we wtorek ale może mi pomożecie na co zwrócić uwagę?
ASO by tylko kompresory wymieniało nie widząc innego problemu.
U mnie też sprężarka do wymiany(przebieg 10tys). Coś nie tak z tymi klimatyzacjami w Tipo.
Jak świszczy to mało jest mało czynnika.
Czy ktoś ze swiszczaca klimą może nagrać ten dźwięk? Może kilka innych osób tez tak ma ale uważa za normalną pracę.