Ja tam zobaczę u siebie jak zmienię stalówki na alu, póki co nic nie widać:smile:
To jest widok strony w wersji do druku
Ja tam zobaczę u siebie jak zmienię stalówki na alu, póki co nic nie widać:smile:
Koledzy jeździć nie umieją :D U mnie przez 45 tys. km. nic z tyłu z hamulcami się nie działo. :wink:
Mi przy 17000 wymienili tarcze i klocki bez pudrowania... cały czas nie mam czasu zajrzeć jak teraz się zużywają...
Patrzyłem na klocki z przodu wczoraj (najechane 31tysi)- od strony zewnętrznej ok 6mm grubości, od wewnętrznej ok 5mm grubości. Wyraźnie na tarczy od wewnątrz rant po wytarciu klockiem większy niż z zewnątrz. Jak bedę zmieniał kapcie na letnie- rozbiorę to wszystko poczyszczę i sprawdzę dokładnie....
Czy Tipo ma może klocki z czujnikiem zużycia? ;) pewnie nie ma takiego udogodnienia ale spytam z ciekawości :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Z tego co widze to na allegro zamienniki topowych firm tego kabelka czujnika nie mają. Wybór dość spory, praktycznie każda marka ma już zamiennik do Tipo. Natomiast pytanie jest też dodatkowe, podobno w Tipo byly dwa systemy hamulcowe Mando lub Bosch. Dlatego przed zakupem dobrze sprawdzic kształt klocka hamulcowego zeby wtopy nie było.
Z ePer wyczytałem że mam zaciski MANDO (auto wyprodukowane 7/10/2016), zmiana zacisków była 7/03/2016. Pózniejsza zmiana zacisków odnotowana 17/06/2017. Takie jak pawka wrzucił będą pasowały bo to są własnie z systemu Mando.
Ee chyba nie miales ;) mi chodzilo o taki z kabelkiem co prosto mowiac jak sie klocek zuzyje to robi sie zwarcie z tarczą i dostajesz info na komputerze pokladowym, tak jak info o tpms, czy przepalonej zarowce. A w Poldku chyba kompa nie bylo? ;) tu jest mechanicznie rozwiazane, ze jest blaszka o dlugosci takiej, ze jak klocek bedzie juz miał mało mięcha to ta blaszka porysuje tarcze i bedzie i usłyszysz koniec klocków ;) taki brutalny czujnik :)
Miałem :) po prostu jak się robiło zwarcie to się zapalała lampka na desce. Ani razu nie zjechałem klocków do zera ale lampa notorycznie się zapalała co sezon bo wiązka była tak cieniutka , że co chwilę się przerywała i trzeba było lutować.
tipo 1.6 mj 75500 km 2017 tylne chamulce tarcze awaria zacisku zablokowal sie zacisk plus chamulce 400⏠w servisie fiata w Austri mial juz ktos cos podobnego ?? wszystko wszystkim ale 75500 Auto niecale 2 lata i juz po zacisku ??
przy 35000 tys urwala sie linka chamulca recznego wymieniona na gwarancji cos ten uklamd chamulcow tarczowych z tylu w Tipo niezbyt zywotny przy 35000tys montowalem nowe tarcze plus klocki i teraz przez zacisk znowu potrzebuje nowe tarcze i klocki 3 pary tarcz i kolckow w ciagu 75500 troche zenada dodam ze z przodu pierwszy raz wymienialem przy 50000 tys i teraz nadal wygladaja jak nowe !
PS Sory za moje bledy w pisowni mieszka od dziecka w Austri pisze po Polsku jak pisze :) pozdrawiam
Obadałem tylne tarcze u mnie. Znów jakieś nie teges choć lepiej niż przed poprzednią wymianą. Dziś w ASO zrobili foty i do FAP z pytaniem co dalej bo powiedziałem że wymiana w nieskończoność nie ma sensu.
Ale co ciekawe po primo siła hamowania jest i to większa niż potrzeba (wg diagnosty) po sekundo z 70 procent aut na okolicznym parkingu (fiat alfa jeep skoda citroen) ma to samo. Rzadko w którym wygląda to przyzwoicie.
Nie chcę zapeszać, moje po 12 tyś km tak wyglądają.