To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Dźwięk klimy -
Cytat:
Napisał
Gomez405
Może 1,4 95km jest cichszy?
Mam 95KM ale miałem okazją przejechać się T-jetem i nie powiedziałbym żeby ten drugi był na tyle głośny że zagłuszy głośno pracującą klimę. Moim zdaniem nie o to tutaj chodzi. Dźwięk klimy jest na tyle głośny (przynajmniej u mnie), że gwarantuję że słyszałbyś go nawet jakbym miał pod maską 1.9 TDI z Golfa
-
U mnie klima ręczna, w 95KM, Tipo Golas, działa bezszelestnie. A chłodzi jak szalona, wczoraj na pierwszym biegu klimy musiałem dołączać powietrze z silnika, bo nie dało się wytrzymać, tak zimno. Dodam, że mam owiewki, przez które podczas jazdy wpada świeże powietrze z zewnątrz, klima ma więcej pracy do wykonania.
Od nowości nic z nią nie robię, tylko minutę przed zatrzymaniem wyłączam klimę, by wysechł parownik i nie dać szansy grzybom.
-
Jaki sens jazdy na klimie z uchylonymi oknami zeby swieze powietrze wpadlo? Klima bez grzyba to niczym nie wali
-
U mnie też manualna i też działa normalnie - słychać ją jak to klimę ale ciszej niż poprzednich autach (może poza Audi ale na pewno ciszej niż w japońskich ostatnich).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
zbychbor
Od nowości nic z nią nie robię, tylko minutę przed zatrzymaniem wyłączam klimę, by wysechł parownik i nie dać szansy grzybom.
O tym nie wiedziałem - trzeba będzie zapamiętać albo nawet karteczkę nakleić. Dzięki.
-
Daj spokój, w minute nic nie wyschnie... trochę to pomoże, praktykowałem w poprzednim aucie jad ach nie uchroni przed grzybem/smrodem całkowicie. Jedyna opcja zachowania klimy w czystości to włączona non stop. U żony od 2013 roku jest włączona i do tej pory czysta klima i nie capi, od nowości w tipo nie wyłączam klimy. Pali więcej wiec ta opcja odpada dla oszczędnych bo na paliwo trzeba wydać dodatkowe cebuliony...
-
No to skoro Wasze klimy działają bezszelestnie, a moja syczy, szeleści to muszę to zgłosić do FCA bo mnie to denerwuje strasznie, a jak zwyczajnie pojadę do ASO to znów mnie z kwitkiem odeślą.
-
Cytat:
Napisał
zbychbor
Dodam, że mam owiewki, przez które podczas jazdy wpada świeże powietrze z zewnątrz, klima ma więcej pracy do wykonania.
Kompletny bezsens. Chcesz zmniejszyć globalne ocieplenie i poświęcasz się żeby zmniejszyć temperaturę powietrza na zewnątrz auta? Innego sensu takiego postępowania nie widzę.
-
Cytat:
Napisał
kammar
Kompletny bezsens. Chcesz zmniejszyć globalne ocieplenie i poświęcasz się żeby zmniejszyć temperaturę powietrza na zewnątrz auta? Innego sensu takiego postępowania nie widzę.
Mam klimę manualną i muszę wajchować. A skleroza coraz większa.Czasami zapominam odwajchować. Rozwiązaniem są owiewki.
Owiewki wpuszczają mi świeże powietrze. Jak jeżdżę bez klimy, to oszczędzam przy okazji wentylator ;)
Na klimie mam tak zimno, że muszę przestawiać wajchę na częściowe ogrzewanie silnikiem. I czasami jak wyłączę klimę, zapominam wyłączyć wajchą podgrzewanie , a wtedy w samochodzie gorąco jak diabli.
Zamiast regulować temperaturę klimy wajchą ogrzewania, mam powietrze poprzez owiewki, które podgrzewają trochę wnętrze do akceptowalnej temperatury.
Poza tym słyszę lepiej silnik, szum opon. Prawie jak na motorze.
-
Cytat:
Napisał
zbychbor
Jak jeżdżę bez klimy, to oszczędzam przy okazji wentylator
Tym bardziej powinieneś używać wentylatora by osuszać parownik :)
Cytat:
Napisał
zbychbor
Poza tym słyszę lepiej silnik, szum opon. Prawie jak na motorze.
Ja jeżdżąc moim Intruzem musiałem zakładać ochronniki słuchu pod kask by było ciszej :D
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Ja jeżdżąc moim Intruzem musiałem zakładać ochronniki słuchu pod kask by było ciszej
nie lepiej kupić dobry tłumik?:) pewnie dość sporo śpiących dzieci na spacerach wybudzasz i ogólnie nie każdego to kręci:)
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
nie lepiej kupić dobry tłumik?:) pewnie dość sporo śpiących dzieci na spacerach wybudzasz i ogólnie nie każdego to kręci:)
To był oryginalny tłumik, ale nawet oryginaly w chopperach są głośne.
Ale w porównaniu ze szlifierkami był cichutki [emoji16]
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Witam wszystkich ja mam taki sam problem z klimatyzacją to znaczy że pracuje głośniej niż silnik siedząc w środku bardzo hałasuje auto ma przejechane 710 km i będą mi wymieniać sprężarkę na gwarancji czy ktoś już wymieniał sprężarkę i czy to pomogło
-
Cytat:
Napisał
Jon2019
Witam wszystkich ja mam taki sam problem z klimatyzacją to znaczy że pracuje głośniej niż silnik siedząc w środku bardzo hałasuje auto ma przejechane 710 km i będą mi wymieniać sprężarkę na gwarancji czy ktoś już wymieniał sprężarkę i czy to pomogło
Spokoj na rok. Powtorka z rozrywki będzie teraz
-
Możesz jaśniej co to znaczy że po wymianie będzie spokój na rok
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Czy wymiana sprężarki pomoże miał ktoś taki przypadek
-
To znaczy że będzie nadal hałasować.
Ja miałem, mam i będę miał ten sam problem. Miałem wymieniana sprężarke i ogólnie nic to nie pomogło.
Halasuje nadal, jak włączysz klimę to masz cieszę w aucie.
TTTM czyli ten typ tak ma