To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Falujące obroty -
To co piszesz to jest jakiś dramat. Niby te silniki miały być nie do zajechania ale chyba konstruktorzy przyoszczędzili na jakiś komponentach skoro pojawił się taki problem z jednostką napędową. Ja też nie chciał bym żeby fachowcy z ASO grzebali przy moim silniku.
-
Miejmy nadzieję że to jakiś losowy przypadek który "cudem" przeszedł test jakości.
-
Ja w takie cuda raczej nie wierze ale...
-
Ja mysle ze aso sie myli zgosilem to do fca po raz kolejny a w aso powiedzialem ze maja nie ruszac glowicy do puki sie fiat nie wypowie
-
Cytat:
Napisał
Mateusz6782
Ja mysle ze aso sie myli zgosilem to do fca po raz kolejny a w aso powiedzialem ze maja nie ruszac glowicy do puki sie fiat nie wypowie
Jak wygląda dym z rury wydechowej?
-
Wystarczy podjechać na dowolną stację kontroli pojazdów i poprosić o sprawdzenie zawartości spalin. Od razu wyjdzie czy jest okej czy nie. Z takich widocznych oznak że bierze olej to biały dym z rury wydechowej.
W ten sposób można obalić to wszystko co mówi serwis.
-
Jeśli bierze olej to dym jest wyraźnie niebieski.
Biały dym może świadczyć o przesączaniu się płynu chłodzącego do cylindrów.
-
Być może niebieski. Aż tak się nie znam w każdym razie jest inny niż normalnie :)
-
Niebieski troche był pare razy rano i check blyskal
-
Cytat:
Napisał
Mateusz6782
Niebieski troche był pare razy rano i check blyskal
No to masz potwierdzenie opinii z aso. Niebieski dym to olej, że po zapaleniu to wskazuje na uszczelniacze zaworowe. Błyskanie check to pewnie lambda dawała znać że coś jest nie tak.
Ciekawe czy jednostkowy przypadek czy będzie za chwilę wysyp.
Nowa astra też ma problemy z wypalaniem tłoków, już kilkanaście przypadków w pl...
-
Cytat:
Napisał
Mateusz6782
I myślisz , że co FCA odpowie ? Zdiagnozują zdalnie uszkodzenie ? Zgłoszą się do wróżbity Macieja ? Wymienią Ci samochód na nowy ? Nie , każą ASO ściągać głowicę i naprawić , lub wymienić , bo dla nich to najmniejsze koszty. Jeżeli ASO widzi olej na tłokach (oleju tam raczej nie ma , tylko widoczny nagar , ponieważ olej zostaje spalony) , to powinno widzieć to też nagar na świecach które , Ci wymienili. Przy spalaniu oleju , dość gruby ciemnobrązowy nagar i możliwość wypadania zapłonów.
-
Nie wiem co zrobi fca ale z tipo to sie w taka kupe wpakowałem ze szok
-
A gdyby to był Opel , Renault , czy Ford , to taka usterka nie mogła by się zdarzyć ? Samochód , to tylko jakiś tam złożony mechanizm. Też może mieć wadę produkcyjną , czy montażową. Pech , trafiło na Ciebie. Przepracowałem dawno temu , parę ładnych lat w ASO Seat , więc już mało dziwnych rzeczy zaskakuje mnie w nowych samochodach.
-
Ja też robie czesci do nowych aut konkretniej napedy pulosie czy wały i jak jest reklamacja to nikt nie wymienia wadliwej opaski tylko calą półoske a jak aso rozboerze silnik to już nie bedzie to samo
-
No pech jak nie wiem co, 5 tys przebiegu i takie klocki, odechciewa sie nowego auta. Mysle jednak ze to jakis wadliwy przypadek, nie sadze ze wiecej aut tak bedzie miało choc czas nam pokaze.
Ale żeby kopcił nowy silnik na niebiesko to nieważne jaka marka powinno być wymienione jakby nie patrzeć wadliwe auto albo żeby zminimalizowac koszty to silnik z osprzętem. Dla producenta koszt takiego silnika to pikuś.