To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisa³
TipoSedan
To się nazywa długi dystans jak chodzi o średnią (można chyba uznać, że błędy dystrybutora są zniwelowane;) ale zapomniałeś napisać jaki procent z tego to miasto i autostrady (jeśli szybko prujesz na autostradach). Nawet jak to poza miastem wszystko to spalanie OK jak na automat w benzynie.
Często jeżdżę na trasach z Wrocławia na północ (drogi S3, S5 i S8), na wschód A4 i w Karkonosze drogami lokalnymi. Jazdę po mieście szacuję na 10% całego przebiegu, 40% drogi szybkiego ruchu i 50% drogi lokalne.
Często trasy (2 osoby) liczą po kilkaset kilometrów więc jadąc S-kami lub autostradą jeżdżę z prędkością 130 - 150 km/h, chwilami nawet szybciej ale to rzadkość. Z moich obserwacji wynika, że jeżdżąc tylko po Wrocławiu Tipo spala 9 - 10 litrów/100 km, przy jeździe w korkach (krótkie odcinki na których więcej stoję niż jadę) Tipo pokazuje 12 litrów natomiast przy spokojnej jeździe drogami lokalnymi bez problemu można zejść do 5,4 l/100 km.
Średnie spalanie z 69 zarejestrowanych pomiarów Trip B odnoszących się do jazd poza Wrocławiem (delegacje, wycieczki) wynosi 6,4 litra. Szybka jazda do Berlina (A4) lub np Torunia (S8 i A1) to spalania na poziomie 7,2 litra.
Jadąc naprawdę szybko w niemczech (150 - 190 km/h) na odcinku 390 km Trip B wskazał 8,1 litra/100 km. - to jest najwyższe spalanie na trasie jakie zarejestrowałem.
Wnioski: bez cudów ale tego się spodziewałem.
-
Moje spostrze¿enia co do spalania to im wolniej spokojniej tym mniejsze ,ale kilka faktów jazdy g³ównie pozamiejskie do 90tki niekiedy do 110 spalanie mam ok 6,5 l ,wczoraj mia³em dojazd do Poznania ok 50 km i potem autostrada do Warszawy i ok 10 km na Bielany , na komie mia³em 6,5 litra ,stara³em nie przekraczaæ 130 km ,powrót z Wawki po kilkudziesiêciu kilometrów autostrad± mia³em przy prêdko¶ciach ok 125 -135 ¶rednio 6,7 litra ,dodaæ b³±d koma, w 7 litrach jest ok
-
Sorry, ale nie wiem dlaczego w moim wpisie nie ma polskich czcionek.