To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Po 3 latach klima u mnie też delikatnie słabiej chłodziła, szczególnie jak na dworzu było 40 stopni.
Podjechałem do prywatnego serwisu w Łodzi, ale nie ASO i zleciłem dobicie klimy.
Po 3 latach ubyło tylko 55 gram czynnika 1234yf, odzysk z układu 365 gram - także nieźle.
Cały układ do pełna ma mieć czynnika 420 gram plus 8 g oleju i jeszcze 2 gramy dali kontrastu UV.
1 gram czynnika kosztuje 1 zł, plus usługa 200 zł - czyli całość wyniosła mnie 255 zł :)
Załącznik 36408
Spokojnie mogę polecić ten serwis Garbaliński na Więckowskiego 77 w Łodzi.
Obsługa miła i mają dobry sprzęt do klimy : TEXA 780R BI-GAS, który obsługuje stary czynnik i nowy 1234yf.
-
Napiszę trochę inaczej: nie o tipo. Mam hyundaia ix35 z 2010r. Auto fajne nie marudzi, czasami przytrafi mu się jakaś usterka (nieraz i większa). Mam go do nowego. Nic z klimą nie robiłem przez te lata. Używam jej wtedy kiedy jest gorąco no i sporadycznie czasami wg zaleceń aby się wymieszała. No i ostatnio naszło mnie aby ją sprawdzić domowym sposobem.
Zrobiłem tak: w gorący upalny dzień nagrzanym autem pokręciłem się na klimie trochę po okolicy (ok50 km) aby go trochę wystudzić i przewietrzyć, oraz załatwić swoje sprawy- jazda na klimie oczywiście cały czas. po przyjeździe na chatę, wziąłem termometr i auto które chodzi na wolnych obrotach upchnąłem do cienia i zacząłem badać temp powietrza na wylocie z kratek. Zmniejszyłem nawiew, ale nie do całkowitego min, tylko tak aby uszy nie bolały. Po kilku minutach na termometrze temp spadła do +3 do +4* C. Taki pomiar utrzymywał się przy obiegu otwartym jak i zamkniętym. Uznałem ten wynik za zadawalający i odczepiłem się od chęci nabicia i sprawdzenia układu. Co o tym myślicie??
-
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Działa to nie dotykaj...
No i też mam taki zamiar. Żadnej ingerencji cudzych łap. Moich też...
-
Też z ciekawości wrzuciłem sobie termometr w nawiewy aby sprawdzić wydajność klimy i przy temp. +33 stopnie na zewnatrz po ustawieniu na min. temperatura z nawiewów +4 st. i zauważyłem że jak automatyczną przełączy się na manual ale ustawi temperaturę np. 20 stopni to klima i tak w automacie reguluje temperaturę powietrza w zależności od nasłonecznienia i temperatury zewnetrznej czyli tak naprawdę jest to dalej tryb automatyczny tylko z mozliwością wyboru kierunku nawiewu. Jedynie ustawienie LOW daje chłodzenie na maksa.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
zauważyłem że jak automatyczną przełączy się na manual ale ustawi temperaturę np. 20 stopni to klima i tak w automacie reguluje temperaturę powietrza w zależności od nasłonecznienia i temperatury zewnetrznej czyli tak naprawdę jest to dalej tryb automatyczny tylko z mozliwością wyboru kierunku nawiewu. Jedynie ustawienie LOW daje chłodzenie na maksa.
Potwierdzam u mnie też tak jest. a początkowo myślałem że coś nie "halo" z moją klimą....
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Też z ciekawości wrzuciłem sobie termometr w nawiewy aby sprawdzić wydajność klimy i przy temp. +33 stopnie na zewnatrz po ustawieniu na min. temperatura z nawiewów +4 st. i zauważyłem że jak automatyczną przełączy się na manual ale ustawi temperaturę np. 20 stopni to klima i tak w automacie reguluje temperaturę powietrza w zależności od nasłonecznienia i temperatury zewnetrznej czyli tak naprawdę jest to dalej tryb automatyczny tylko z mozliwością wyboru kierunku nawiewu. Jedynie ustawienie LOW daje chłodzenie na maksa.
LOW nie daje chłodzenia na maksa tylko MAX DEF.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
LOW nie daje chłodzenia na maksa tylko MAX DEF.
Od kiedy? Jeżeli u Ciebie w tym ustawieniu chłodzi, to masz usterkę.
Przypominając. Max Def włącza ogrzewanie tylnej i przedniej szyby - nadmuch gorącego, plus elektryka, jeżeli występuje. Powietrze jest kierowane tylko na szybę przednią i boczne. Do tego jeżeli warunki pozwalają sprężarka klimy. Jak sama nazwa wskazuje, czy Max Defrost odpowiada za chłodzenie?
LOW daje chłodzenie na maksa - środkowe nawiewy, a MAKS ogrzewanie na maksa - dolne nawiewy.
-
Maksymalne i szybkie chłodzenie daje przycisk "Max A/C"
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Maksymalne i szybkie chłodzenie daje przycisk "Max A/C"
No tak, w TIPO zrobili tą funkcją "zapchaj dziurę" z racji braku przycisku Sync ;-) W innych FIAT-ach LOW daje chłodzenie na maksa, ewentualnie dodatkowo można dosterować obiegiem zamkniętym.
Teraz pytanie. Czy czasem Max A/C nie ustawia na szybko LOW:?:
-
To w innych fiatach jest do bani, bo trzeba kręcić na low, a w Tipo naciskam jeden przycisk i już, także w Tipo jest to lepiej rozwiązane. I przycisk max A/C daje od razu low oraz włącza obieg zamknięty :)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Od kiedy? Jeżeli u Ciebie w tym ustawieniu chłodzi, to masz usterkę.
Przypominając. Max Def włącza ogrzewanie tylnej i przedniej szyby - nadmuch gorącego, plus elektryka, jeżeli występuje. Powietrze jest kierowane tylko na szybę przednią i boczne. Do tego jeżeli warunki pozwalają sprężarka klimy. Jak sama nazwa wskazuje, czy Max Defrost odpowiada za chłodzenie?
LOW daje chłodzenie na maksa - środkowe nawiewy, a MAKS ogrzewanie na maksa - dolne nawiewy.
Sorry chodzilo mi o MAX A/C . Automatycznie chlodzi albo grzeje na maksa (w zaleznosci od temperatury na zewnatrz) i z odczucia chłodzi mocniej niż LOW.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Sorry chodzilo mi o MAX A/C . Automatycznie chlodzi albo grzeje na maksa (w zaleznosci od temperatury na zewnatrz)
Nie....[-X
MAX A/C to tylko chłodzi, nie grzeje :)
Szybkie grzanie w automatycznej to przycisk z rysunkiem przedniej szyby i napisem MAX.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Szybkie grzanie w automatycznej to przycisk z rysunkiem przedniej szyby i napisem MAX.
Weź bzdur nie pisz. Max Def jest używane tylko do odszronienia/odparowania szyb, wyłącza się około 3 minuty po rozgrzaniu płynu chłodniczego, temperatura na maksa. Jak pisałem załącza też sprężarkę, o ile temperatura zewnętrzna na to zezwala, do tego PTC, jeżeli jest, nawiew tylko na szyby. Maksymalne grzanie jest po ustawieniu pokrętła temperatury na Maks nagrzewa najszybciej jak może w danych warunkach. Max Def nie służy do szybkiego ogrzania wnętrza.
Jeszcze jedno, automatyczna klima dąży do najszybszego uzyskania zadanej temperatury.
Z "Max AC/Lo" nie korzystam, bo nie mam potrzeby, ale zimą z MaxDef praktycznie codziennie od wielu lat, więc wiem jak to działa.
-
Nie piszę bzdur, jak jest zimno to MAX DEF szybko włącza grzanie na szybę i od razu puszcza powietrze przez nagrzewnicę, znacznie szybciej niż w trybie AUTO, gdzie praktycznie nic się nie dzieje dopóki nie rozgrzeje się płyn chłodniczy. Nie wiem jak jest w 500X ale to mnie nie interesuje, ja to piszę z własnych doświadczeń, których ty nie masz przy Tipo, tylko cytujesz instrukcje. A za pyskowanie dostajesz krówka bana na tydzień, aby pohamować trochę twój chamski język.