jak na razie....tylko w komplecie z LPG
To jest widok strony w wersji do druku
jak na razie....tylko w komplecie z LPG
Nie można tak liczyć, w rankingu są tylko samochody zarejestrowane, nie kupione w danym miesiącu. Na pewno znaczna część tych samochodów mogła zostać też zarejestrowana w październiku. Papierkowa robota, przegląd zerowy, przyszykowanie auta, możliwości odbiorcy, plus jakiś kredyty i odbiór się przeciąga.
No i w październiku sprzedaż dla klientów indywidualnych poleciała na pysk, z miejsca 1 na 7 i tylko 277 Tipków (dane Samar https://www.samar.pl/__/3/3.a/96104/...l?locale=pl_PL ). Zabrakło "nocy cudów", zabrakło porządnej wyprzedaży rocznika i efekt widać. Coś czuję, że listopad może być jeszcze "ciekawszy", bo zaczęły się prawdziwe wyprzedaże. Skoda na Rapida i Octavię daje 5-9,5 tys. rabatu, Megane 6-8 tys, Auris 5-9 tys., rabatów na Ceed'a, Focusa i 308 w tej chwili nie pamiętam. A w Fiacie od połowy października w reklamach trąbią o wyprzedaży i obniżyli ceny aż o cały 1 tys. czyli de facto wrócili do cen sprzed lipcowej podwyżki. Biorąc pod uwagę potencjalnych konkurentów Tipo to jeszcze chyba tylko na Astrę nie ma wyprzedaży, chyba za dobrze się sprzedaje (nr 1 za okres I-X wśród indywidualnych).
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Naj...7-7554068.html
Indywidualnie spadek, firmowe wzrost. Ogólnie spadek.
Widocznie ludzie kierują się niemiecką prasą motoryzacyjną i uwierzyli że Fabia jest lepsza od Tipo, a VAG produkuje auta premium :mrgreen: A tak na poważnie to ciekawe skąd taki duży spadek w porównaniu z poprzednim miesiącem. Nie widzę, żeby w kategorii do 50kzł pojawiło się coś sensowniejszego niż tipek.
A może spadek sprzedaży Tipka był spowodowany przerwą wakacyjną w sierpniu.
To co wyprodukowali w lipcu wydawane było we wrześniu, a to co było wyprodukowane w sierpniu (bardzo mała ilość bo postój fabryki w Turcji) było sprzedane właśnie w październiku.
Przecież stockowych aut zatrzęsienie jest cały czas.
A może potencjalni nabywcy przeczytali o dziurze w pedale gazu i zdecydowali że nie chcą czymś takim jeździć :-). Mam nadzieję że czyta to ktoś z FAP ;-)
Ale niezmiennie dziwi mnie fenomen skody fabii, a zwlaszcza zainteresowanie litrowymi jednorazówkami
A propo ilości Tipo na drogach.Taki przypadkowy mini spot dzisiaj:
Ja w firmie mialem podobnie, pozjeżdżam spóźniony swoim SW i parkuje obok hb i sedana :-)
Co do sprzedaży, dilerzy wyprzedają tez auta zarejestrowane na siebie by spelnic jakies tam limity i wolą raczej wypchnąć to przed końcem roku...
Biedronka Sosnowiec Stawiki.
Pomyliłem się o 5 km ;-) w lini prostej
W trójmieście chcąc odbyć jazdę próbną rapidem można wybrać praktycznie każde zestawienie silnik-skrzynia. W oplu nie mieli astry automat na jazdy próbne, ale są w stanie sprowadzić auto sprzedane do zaprzyjaźnionej wypożyczalni i udostępnić je do krótkiej jazdy próbnej. Umówienie się na jazdę próbną tipo z automatem jest niemożliwe- po prostu nie ma i nie wiadomo czy i kiedy będzie. Jeśli takie podejście jest regułą w salonach to w skali kraju sporo klientów może się zniechęcić.
raz piszą że spadek a raz zwyżka https://www.samar.pl/__/3/3.a/96219/...l?locale=pl_PL