To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam jestem tu nowy i mam ten sam problem z felgami momo revenge black. W wulkanizacji też nie wiedzieli, ale ja pytałem w sklepie w którym nabyłem felgi powiedzieli że większość nie oryginalnych felg tak mam i można spokojnie bolce wykręcić. Pytałem też znajomego mechanika byłego pracownika serwisu fiata odpowiedział, że ten bolec pomaga mechanikowi w montażu tarczy i ustawieniu otworów na śruby koła żeby przechodziły przez felgę tarczę i piastę, a kierowcy pomagają w zmianie koła, jak trafi bolec w felgę wtedy śruby też pasują do dziur nie trzeba celować. Powiedział, że mogę te bolce zamienić śrubą z płaskim łbem , albo spokojnie je całkowicie wykręcić i nic się nie stanie. Ucinać lepiej nie bo po co jak się bez problemu odkręca i jeszcze nie wiadomo jak z gwarancją fiata. To moja opinia, ale też się jeszcze zastanawiam co zrobić, ciekaw jestem waszych opinii na ten temat
-
Cytat:
Napisał
bartusssp
Ucinać lepiej nie bo po co jak się bez problemu odkręca
Nie ucinać tylko skrócić.
Skróćcie sobie te bolce i po problemie. Z igły widły robicie.
-
Wykręcić , obciąć o 5 mm , zaszlifować trochę w stożek i wkręcić z powrotem. 99% felg będzie pasowała , a po zdjęciu koła nie będzie luźna tarcza hamulcowa. Nie obróci się względem otworów w piaście i nie będzie możliwości nasypania się śmieci pomiędzy tarczę i piastę. Nie będziesz później musiał pisać postów " drżenie kierownicy przy hamowaniu , dlaczego ? ".
-
Spokojnie to można wykręcić. Są samochody, które fabrycznie nie mają tego trzpienia, jak są felgi stalowe bez otworu na niego.
-
Też uważam że to nie problem rozwiązań jest dużo i nie ma co drążyć.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Spokojnie to można wykręcić. Są samochody, które fabrycznie nie mają tego trzpienia, jak są felgi stalowe bez otworu na niego.
Co więcej są samochody od FCA, w tym FIAT-y, które nie mają bolca ;)
-
Cytat:
Napisał
bartusssp
Witam jestem tu nowy i mam ten sam problem z felgami momo revenge black.
Teraz zajarzyłem o których felgach piszesz. Felga piękna , sam chciałem je kupić , tylko było jedno ale... Chcesz je założyć do TIPO ? To trochę nie pasują... Momo revenge black , w żadnym rozmiarze nie jest produkowane w rozstawie 5X98. Można zrobić rzeźbę i założyć 5X100 na pływających śrubach , ale ja w innym samochodzie miałem kiedyś problem. Może winne były śruby , może pierścienie centrujące , ale ciągle miałem problem z drganiami.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Co więcej są samochody od FCA, w tym FIAT-y, które nie mają bolca
Ale większość ma przykręconą tarczę , nawet jedną małą śrubą M6 z łbem stożkowym.
-
Pasują ja je mam w garażu i po wykręceniu bolca pasują idealnie wiem bo założyłem i są w tym rozmiarze 15 r na stronie felgi niemieckie. Rozstaw śrub pasuje bo przykręciłem otwór centrujący też bez pierścieni tylko tyle że mm są głębiej. Felga naprawdę piękna.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Są napewno 5x98 sprawdz sobie na tej stronce felgi niemieckie, nawet nie były takie drogie 1400 komplet
-
Rzeczywiście są ale... w 15" , ja nie brałem takiego rozmiaru pod uwagę , więc nie przeglądałem. Jak szukałem do letnich kół , felg minimum 17" to ta felga bardzo mi pasowała. Niestety MOMO nie robi revenge black 17" w 5X98. Kupiłem podobne wzorem ,Rial Daytona 18".
-
Też bardzo fajne ja szukałem pod kątem opon które już mam
-
Wiem bo byłem wymienić na zimówki i po założeniu w warsztacie wulkanizacyjnym koła przednie się nie kręciły a na oryginalnych śrubach z letnich alusów jest ok i to samo było ze śrubami antykradzieżowymi ale odkręcę i przemierzę oryginalne śruby i wymienię fotki jak zrobię to wrzucę.Pozdrawiam
Cytat:
Napisał
krowka1978
Skąd w takim razie wiesz, że za długie? Śruby z nowych felg muszą wystawać tyle samo, co z oryginalnych. Wystający gwint nie może być krótszy lub dłuższy.
Wiem bo byłem wymienić na zimówki i po założeniu w warsztacie wulkanizacyjnym koła przednie się nie kręciły a na oryginalnych śrubach z letnich alusów jest ok i to samo było ze śrubami antykradzieżowymi ale odkręcę i przemierzę oryginalne śruby i wymienię fotki jak zrobię to wrzucę.Pozdrawiam
Czytaj więcej: http://fiatklubpolska.pl/opony-i-fel...#ixzz4y4E1TeED
Cytat:
Napisał
giannini
A jakim problemem jest wykręcenie jeden śruby z koła i zmierzenie ?
Czytaj więcej: http://fiatklubpolska.pl/opony-i-fel...#ixzz4y4E1TeED
-
2 załącznik(i)
Ja swojego postawiłem na felgach Dezent Ti 17", opony debica Frigo Hp2. Załącznik 30928Załącznik 30929
-
Wiem ze to kwestia gustu ale jak dla mnie to sto razy leoiej wygladaja OEM 16 cali z HB lub OEM 17 z sedana. Te z S-Design czarne i czarno-srebrne tez fanje. A te dezenty i inne pokrewne wzory to jak z innego auta a tyl wyglada jakby trzeba worek cementu w bagazniku wozic, zupelnie jak nie 17 cali
-
Nie wyglądają źle a to że Tipo wygląda jakby stało na szczudłach to nie zależy od kształtu felgi.
-