To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
lukas_kamienna
Ja od razu wyłączyłem to dziadostwo. Chciałbym poznać opinie innych użytkowników czy w Waszych T- jetach też tak pracują skrzynie biegów. Czy tylko ja i kolega ZAFFERANO mamy taki problem.
Tak samo w moim wali jakby luzy jakieś były. Co pomaga w moim? Wysprzęglanie po odczekaniu ok 0,5 sekundy po puszczeniu gazu (a nie równoczesne puszczanie gazu i wciskanie sprzęgła jak w wolnossących silnikach), wtedy auto nie szarpie a skrzynia nie wali. Albo przełożenie co drugiego biegu przy nieco przeciągniętych obrotach. Start-stop zazwyczaj mam wyłączony, póki co działa dobrze jak go włączę, czasem się w korku pogubi i nie rozłącza silnika, ale raczej z tego nie korzystam. Korzyść z mniejszego spalania jest moim zdaniem zerowa jeżeli wziąć potem pod uwagę koszty szybszego zużycia rozrusznika i silnika (turbo ma się chłodzić na wolnych obrotach).
-
Serwus,
W moim TIPO nie ma takiego problemu. Zero dziwnych odgłosów skrzyni - TIPO SW t-jet, w każdym bądź razie na razie. Zrobiłem dopiero 1000 km. Martwi mnie jedynie spalanie.
7,1 l /100km. Ponoć spalanie ma mocno spaść. Tak twierdzi diler. Z nadzieją docieram silnik, ale raczej na dużą obniżkę spalania nie można liczyć.
-
Cytat:
Napisał
Nawaroni
Serwus,
Ponoć spalanie ma mocno spaść. Tak twierdzi diler.
Nie liczyłbym na to, zresztą siódemka to ponoć szczęśliwa liczba :)
-
Cześć Wam,
Od 6 dni i 700km jestem szczęśliwym posiadaczem Tipo HB 1.4 T-jet. Wrażenia całkiem pozytywne, spalanie z pierwszego baku 9,3 (wg komputera 8,5) - pół na pół miasto i autostrada 140-160km/h. Czy ktoś już chipował ten model? Jeśli tak, to na co można mniej więcej liczyć i jak wygląda spalanie?
-
Cytat:
Napisał
Nawaroni
Serwus,
W moim TIPO nie ma takiego problemu. Zero dziwnych odgłosów skrzyni - TIPO SW t-jet, w każdym bądź razie na razie. Zrobiłem dopiero 1000 km. Martwi mnie jedynie spalanie.
7,1 l /100km. Ponoć spalanie ma mocno spaść. Tak twierdzi diler. Z nadzieją docieram silnik, ale raczej na dużą obniżkę spalania nie można liczyć.
rany boskie przecież to jest mega wynik - obstawiam że komputer zaniża , tj zakorkowanie miasto z klimą 10-12 , prędkości autostradowe 130> powyżej 8 , można zejść do 7 na trasie
-
Witam,
Mam prowokacyjne pytanie ;) Dlaczego TIPO z silnikiem t-jet pokazuje w trakcie hamowania silnikiem chwilowe spalanie na poziomie 2l /100km. Z tego co wiem zużycie powinno wynosić 0l /100km. Pokazuje tyle co podczas jazdy na luzie.
Z tego co się orientuję dopływ paliwa jest wtedy odcinany i spalanie powinno wynosić w pewnym zakresie obrotów 0l /100 km
-
wszystkie fiaty mają tak jak hamujesz czy jedziesz na luzie, mam to w 500l, najeździe testowej też tak pokazywało w tipo sw 1.4 tjet, jak i w ducato z 3.0 180km tak samo, fiat ma tak po prostu pokazuje.
-
Bez turbo też tak pokazuje, jest to algorytm wyliczania średniego zużycia paliwa, dzięki temu, ze pokazuje 2 a nie 0 średnie spalanie wg. komputera i dystrybutora jest podobne. Inaczej byś miał różnice litra czy więcej na 100km a to już by było irytujące :)
-
Skąd pewność, że rzeczywistość nie jest mniej optymistyczna i nawet podczas hamowania silnikiem paliwo leci?
-
Cytat:
Napisał
Nawaroni
Witam,
Mam prowokacyjne pytanie Dlaczego TIPO z silnikiem t-jet pokazuje w trakcie hamowania silnikiem chwilowe spalanie na poziomie 2l /100km. Z tego co wiem zużycie powinno wynosić 0l /100km. Pokazuje tyle co podczas jazdy na luzie.
Witam,co do jazdy na luzie to można się zdźiwić,u mnie bez turbo stojąc na luzie w korku z górki to pokazuje 0L/100km ,ale już jak się puści sprzęgło i auto samo ruszy z górki na luzie bez dodawania gazu i wrzucania biegu to chwilowe spalanie wzrasta tak jakbyśmy jechali na biegu i z gazem
-
działa elektryczny pedał przez to pokazuje większe spalanie, zobaczysz też to jak masz luz i puszczasz sprzęgło.
-
Punto Grande 2006r. i Croma II 2005 r też pokazuje min 2l/100KM a max 25l/100. Różnica w spalaniu między komputerem a własnymi wyliczeniami to +0,5l-0,7l na 100Km na każdym modelu. Nie wymyślajcie teorii spiskowych :) Fiat tak ma.
-
nie ma co wymyślać fiat tak ma to po prostu stan umysłu :D
-
Panowie a mnie zastanawia czy nasze silniki mają pasek czy łańcuszek na rozrządzie?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
Pasek
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk