To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Olej do Cromy -
Panowie, z olejami jest tak samo jak z paliwem: jest kilku producentów tzw. bazy, a reszta to indywidualne dodatki + duża dawka marketingu:lol: Nie dajcie się ogłupiać. W całym zamieszaniu najważniejsza jest regularna wymiana. To, że silnik z DPF zalejemy zwykłym olejem a nie niskopopiołowym spowoduje tylko trochę częstsze wypalanie filtra - ot, cała różnica, a i to nie do końca, jeśli weźmiemy pod uwagę jakość oleju napędowego na stacjach w PL - głównego winowajcę zapychania się DPF.:roll:
-
Cytat:
Napisał
SAR37
Panowie, z olejami jest tak samo jak z paliwem: jest kilku producentów tzw. bazy, a reszta to indywidualne dodatki + duża dawka marketingu Nie dajcie się ogłupiać. W całym zamieszaniu najważniejsza jest regularna wymiana.
Święta prawda. Mój syn pisał pracę magisterską nt. przeróbki olejów przepracowanych. Sporo czasu przebywał w Instytucie Nafty w Krakowie. Do czasu gdy nie potwierdził namacalnie prawdy cytowanej powyżej, podlegał tak jak większość z nas mediom, reklamie i ... marce oleju wypromowanej reklamą.
Powyższe stwierdzenie NIE DOTYCZY olejów wykorzystywanych ekstremalnie np. w rajdach, F1 itp.
-
Jest w tym trochę prawdy, ale z drugiej strony przecież są różnice w jakości olejów. Dlaczego mechanicy radzą kupować oleje w sprawdzonych miejscach, a nie np. w internecie? Zdarzyło mi się kupić 2 razy olej castrola. Za drugim razem o wiele więcej musiałem dolewać między wymianami. Znalazłem stare opakowanie i okazało się, że niczym się nie różni poza ... posiadaniem hologramu. Ogólnie ufam głównie markom oleju, które są krótko na rynku, bo po pierwsze - wchodzą na rynek, więc się starają, po drugie jeszcze nikt nie podrabia ich produktów.
-
Podsumowując czy można pozostać przy 5w30 nie mając dpf czy lepiej powrócić do 5w40?
-
Cytat:
Napisał
Taylor
Dlaczego mechanicy radzą kupować oleje w sprawdzonych miejscach, a nie np. w internecie?
Kolego, nie myl dwóch spraw: co innego brak głównych różnic wśród olejów silnikowych tej samej klasy/półki cenowej, a co innego sprzedaż "podróbek" oleju silnikowego, które nie są wytwarzane zgodnie z daną technologią (zazwyczaj to nie olej silnikowy, tylko "mieszanina" dużo tańszych komponentów o zupełnie innym przeznaczeniu niż zastosowanie w silnikach spalinowych!!!).
Nadal twierdzę, że olej kupiony jako produkt: "olej silnikowy" jest w każdym przypadku tak samo dobry, niezależnie od nazwy - TOTAL, ARAL, MOTUL, SELENIA, etc. Problem zaczyna się gdy kupujemy "oleistą mieszaninę" sprzedawana jako "olej silnikowy" - i tutaj nazwa produktu też nie ma znaczenia!
W necie można znaleźć produkty "olejopodobne" ale też jest dużo normalnych olejów silnikowych, sprzedawanych z mniejszą marżą niż w sklepie stacjonarnym.
A w "jedynie słuszne" słowa mechaników, a częściej "mechaniorów z bożej łaski" tak łatwo bym nie wierzył (podobnie jak w teorie spiskowe i sztuczne mgły niektórych "specjalistów wysokiej klasy":lol:)
Cytat:
Napisał
manic
Podsumowując czy można pozostać przy 5w30 nie mając dpf czy lepiej powrócić do 5w40?
Zobacz, który jest tańszy i taki stosuj - chyba, że chcesz mieć lepsze samopoczucie: wtedy stosuj droższy;-) Dla silnika bez DPF każdy z wymienionych jest dobry.
-
Cytat:
Napisał
SAR37
Nadal twierdzę, że olej kupiony jako produkt: "olej silnikowy" jest w każdym przypadku tak samo dobry, niezależnie od nazwy - TOTAL, ARAL, MOTUL, SELENIA, etc. Problem zaczyna się gdy kupujemy "oleistą mieszaninę" sprzedawana jako "olej silnikowy" - i tutaj nazwa produktu też nie ma znaczenia!
W necie można znaleźć produkty "olejopodobne" ale też jest dużo normalnych olejów silnikowych, sprzedawanych z mniejszą marżą niż w sklepie stacjonarnym.
Jasne, zgadzam się. Mi chodziło raczej o problem tego typu, że możesz kupić podróbkę, nawet nie wiedząc o tym. Zdarza się i tak, że w sklepie motoryzacyjnym sprzedają oleje z niepewnego źródła. Dzisiaj podróbki to prawdziwa plaga w motoryzacji i nabierają się nie tylko kierowcy, ale i sprzedawcy, mechanicy. Powód to oczywiście cena.
Sorry za ten offtopic, zawodowo trochę współpracuję z hurtowniami części, stąd ten komentarz. Realnie obecnie na rynku jest tylko kilka marek olejów, co do których produktów można mieć 100% pewności, że to oryginał.
-
Zabijcie mnie wiem ze tu każdy nie nawidzi tego oleju ja juz 3 lata 80 tysięcy kilometrów jezdze na tym
adicromulec
-
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...54684670ae.jpg narazie chwalę sobie silnik cicho pracuje jak powinien wymieniam olej max co 12000 tyś km nie mam problemów z dpf ;) po wymianie szklana szkockiej i tez lepiej chodze http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...3a8048cf47.jpg pozdrawiam serdecznie
adicromulec
-
Zbieram sie za wymiane. Niestety nieniony trendem leje selenie. Jutro kurier przyniesie. Bez kanalu da rade zmienic? To moja pierwsza w cromie. Niestety, destylat mi sie skinczyl.
-
Destylancik zdrowy :-) będzie ciężko ja robie to bez kanału najgorzej dla mnie jest wymienic filtr ,jak juz odkrecisz i zalozysz nowe uszczelki na obudowe filtra wloz filter w obudowe i dobrze nasmaruj gwint i nowe uszczelki swierzym olejem powinienes wkrecic filtr ręką.pamiętaj o mes wykasować serwis wymiane oleju dpf itd
;)
Tak poza tematem jaki koszt seleni??
adicromulec
-
Dostalem za 155 5w40 bo dpfa nie mam. I to w aso.
-
Cena ok u mnie ten mobil kosztuje 250/260zl prawie to samo tylko tyle ze miejmy nadzieje ze w kraju w którym mieszkam chyba sie nikt nie bawi w podrabianie tego oleju 4 godziny pracy to nie majatek w polsce chyba to inaczej sie przelicza pozdrawiam serdecznie
adicromulec
-
Miłego dlubania przy wymianie oleju pozdrawiam
adicromulec
-
Ja tez wymieniam na lewarku, nie mam kanału. Wymiana bardzo prosta, jesli sam olej wymieniasz to nawet nie ma potrzeby znejmowania calej osłony pod silnikiem. W tej osłonie jest klapka pod korkiem oleju.
do odkrecenia oslony filtra przygotuj sobie klucz. U mnie pasuje 36.
-
Wymiana jest prosta zgadzam sie .jak wymieniasz filter możesz opisac moze ja to zle robię.bo zawsze drażni mni do bialosci ten filter :eek:
adicromulec