To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
seth
Panowie może nie ma sensu się sprzeczać. Są zwolennicy są przeciwnicy i są tacy co maja to gdzieś ( w tym ja) i uważają że jak się popsuje to sie wytnie. Nie ma co robić zadymy.
Nie chodzi o zadyme :-) ciekawi mnie dlaczego TOD powoluje sie na raport WHO, ktory mowi zupelnie cos innego. Chetnie poczytam skad takie info sie wzielo.
Pzdr
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
PS: i nie chodzi o bycie "za", czy "przeciw". Tylko o naukowe fakty. Nie moze byc tak, ze ta sama organizacja podaje sprzeczne wyniki badan :-)
-
Cytat:
Napisał
mrozek
Nie moze byc tak, ze ta sama organizacja podaje sprzeczne wyniki badan
może tak być. Organizacje pozarządowe a szczególnie ekolodzy zawsze robią dym jak chcą wydębić kase od różnych podmiotów. Tak działa Greenpeace i zapewne inne podobne organizacje też.
-
WHO jest jednak dosc spojne w swoich stanowiskach. Chetnie zapoznam sie z tym o DPF jako przyczynie powstawania nanoczasteczek.
-
ja tam ekologów nie słucham bo ich wypowiedzi to zawsze jakiś bełkot i sami nie wiedzą kto im w twarz napluł. Na wszystko trzeba mieć swoje zdanie które jest poparte nie badaniami jakiejś organizacji która robi je pod siebie tylko badaniami przeprowadzonymi przez wiarygodne źródło które jest obiektywne. Takie jest moje zdanie ale mogę sie mylić.
-
WHO nie jest organizacja ekologiczna. TOD powolal sie na ich badania a ja znalazlem zupelnie odwrotne stanowisko. Ja rowniez chetnie poznam materialy dotyczace badan potwierdzajacych, ze DPF wytwarza nanoczasteczki podczas wypalania.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
PS: chcialbym zobaczyc choc jedna publikacje na ten temat.
-
Szanowni Koledzy!!! Dyskusja zaczyna przypominać spór garbatych z kulawymi. A ten wątek miał nam (użytkownikom) pomagać w kooegzystencji z tym szalonym wynalazkiem jakim jest DPF. Mnie osobiście "wali" czy filtr wyłapuje nano-srano(sorry)cząsteczki, inne sadze (tu też mam rym;-))czy nie. Mnie osobiście interesuje "jak z tym żyć" i czy jak mnie w...to mam go wykastrować czy przeszczepić. Fajnie jest znać zasady działania danego podzespołu , ale żeby prowadzić dyskusje akademickie:?: Zawsze można założyć wątek pt. Naukowe Koło Filtrów . Pozdrawiam
-
jak rozpoznac czy czysci sie pdf bo u mnie kontrolka wypalania sie nie wlacza
-
Podniwsione lekko obroty na jałowym i lekki biały dymek na trasie z wydechu. Fajnie jak ma się kompa to można podglądnąć stopień zatkania lub wymusić procedurę wypalania.
-
1 załącznik(i)
Ja na szczęście mam już spokój z DPF'em i EGR'em. Co się z tym nawkurzałem i nakombinowałem to moje. Teraz auto jest normalnym turbodieslem bez ekologicznych wynalazków. Ustały falowania obrotów, pojedyncze czknięcie-szarpnięcie silnika kiedy z niskich obrotów (1400-1500 obr/min) zacząłem delikatnie przyspieszać. Teraz silnik chodzi płynnie i w końcu normalnie.
No i można wlewać olej nie niskopopiołowy tylko np. Castrol Edge Turbo Diesel 5W40, który jest lepszy dla bardziej wysilonych silników i nie martwić się jakimś tam wypalaniem filtra, omijaniem korków itp. itd. Poza tym przy jednej robocie do auta wgrano zmodyfikowany soft, przez co jest znacznie mocniejsze, lepiej reaguje na naciśnięcie pedału przyspieszenia i już się nie czka. Polecam każdemu, kto ma już dosyć zmagania się z "ekologicznym" syfem w swoim aucie.
Załącznik 10073
-
Cytat:
Napisał
vitos
Ja na szczęście mam już spokój z DPF'em i EGR'em. Co się z tym nawkurzałem i nakombinowałem to moje. Teraz auto jest normalnym turbodieslem bez ekologicznych wynalazków. Ustały falowania obrotów, pojedyncze czknięcie-szarpnięcie silnika kiedy z niskich obrotów (1400-1500 obr/min) zacząłem delikatnie przyspieszać. Teraz silnik chodzi płynnie i w końcu normalnie.
No i można wlewać olej nie niskopopiołowy tylko np. Castrol Edge Turbo Diesel 5W40, który jest lepszy dla bardziej wysilonych silników i nie martwić się jakimś tam wypalaniem filtra, omijaniem korków itp. itd. Poza tym przy jednej robocie do auta wgrano zmodyfikowany soft, przez co jest znacznie mocniejsze, lepiej reaguje na naciśnięcie pedału przyspieszenia i już się nie czka. Polecam każdemu, kto ma już dosyć zmagania się z "ekologicznym" syfem w swoim aucie.
Załącznik 10073
Soft mocny. Ja może w tym tygodniu wykastruje paścia.
-
Ja bym powiedział , że sofcik bezpieczny do 500 niutkow sprzęgło i dwumas dają radę.
-
A możecie polecić jakiegoś magika od chipowania w Krakowie?
Najlepiej jakby się od razu dało pozbyć dpf'a.
-
Choć jestem ze Śląska, to pojechałem do Częstochowy do firmy Jura-Tuning. Wpisz w google, wyskoczy pierwszy wynik. Jestem bardzo zadowolony, gdyż cena całej operacji też jest bardzo konkurencyjna. Z Krakowa do Częstochowy nie jest aż tak daleko. Umów się telefonicznie na termin najlepiej z rana, do południa autko powinno być gotowe.
-
A możesz mi podać, np. na pw ile Cię to wyniosło?
-
Polecam Cinsoft z Gliwic. Koleś robi głównie auta z grupy Fiata i przyznam iż ma o tym trochę pojęcia. Mówię to bo jest sporo firm tuningowych które wgrywają dosłownie gotowce i biorą za to grube pieniądze