To jest widok strony w wersji do druku
-
1,5 roku wymieniałem całą listwę - zrobiłem jakie 40k km, filtry wymieniane co 15k, zdarzyło się dwa razy ze jak przełączył się w automacie na gaz to zgasł.
Z tym zapachem gazu mnie martwi, byłem u gazownika niby wszystko szczelne, jakimś czujnikiem tak sprawdzał i nic. Ale go czuć lekko, czasami nawet w kabinie z nawiewu. Najbardziej przy tym filtrze:)
Pozdro, wkleję wieczorem zdjęcie tego trzpieni.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy jak podjadę do zwykłego gazownika, nie takiego który typowo ogarnia temat tej fabrycznej instalacji ,to będzie mógł sczytać błędy ewentualnie powiedzieć np który wtrysk pada itp?
Jeszcze jedno dodam. Pytam o tego gazownika bo najbliższego który ogarnia temat tej fabrycznej to mam 120 km, tydz temu bylem u niego i niby miałem walnięta cewkę zapłonową na 3 cylindrze, wymienił- błędny zniknęły, parametry wtrysków w normie, mogę wrzucić zdjęcie tego odczytu z kompa. Następnego dnia problem wrócił. Te same objawy, przed i po wymianie tej cewki.
-
5 załącznik(i)
Wymontowane, wyczyszczone i zamontowane. Trochę nalotu ale płynnie chodziło, ale wyczyscilem.
Póki co nie wywala błędów, choć chodzi nadal delikatnie nierówno, nawet na rozgrzanym. Jak spojrzysz w oświetlenie kabiny to widać jak na jałowym mruga. Czy To możliwe że alternator coś nawala, i wariuje gdzieś napięcie?
Czy to normalne że ta zielona ruchoma zaślepka jest krzywo osadzona? Widać różnicę na dwóch ostatnich zdjęciach.
Załącznik 42402
Załącznik 42403
Załącznik 42404
Załącznik 42405
Załącznik 42406
-
Tak zaślepka jest ruchoma. Ona się ugina bo trzyma pod sobą sprężynkę. Nie dziabaj jej niczym ostrym bo miękka jest.
Mechanik zapewne odczytał wypadanie zaplonow na jakims cylindrze i tak wywnioskował walnięta cewkę. Wcale nie musiała być walnięta.
Trzeba zrobić reset parametrów spalania. Może masz kogoś w okolicy z interfejsem i mesem?
-
galas771 skoro dalej masz błędy wypadania zapłonów na danym cylindrze na lpg, to zamień wtryski lpg np pomiedzy 3 a 4 cylindrem [przepinając wtyczki i przewody o ile się da] i sprawdź czy błąd pojawi się na 4 cylindrze. Jeśli tak to problem z wtryskami lpg.
-
Nie da się w fabrycznej zamienić wtyczek, są połączone na listwie i wypina się je 4 razem. Jedynie podmiana wtrysków.
-
Póki co po czyszczeniu działa ok. Ale nadal mam wrażenie że czuć gaz z okolic filtra powietrza:/ zamówiłem sobie interfejs https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...scan-2014.html zobaczymy co w trawie piszczy.
Jak sczytam zapamiętane błędy to wrzucę tu.
Pozdrawiam
-
1 załącznik(i)
Załącznik 42425
Takie błędy sczytałem....
Wtryski?
-
Jakby 3 wtryski padły. Ale niekoniecznie. Na koje oko czujnik ciśnienia w listwie do wymiany, pamietaj, 5,5 bar.
Przed wymiana i po wymianieczujnima podłącz się jeszcze mesem i narysuj wykres pracy z obu sond lambda na pb i lpg, jak to wygląd w chwili przełączenia. Jak po wymianie czujnika wykresy na pb i lpg nie będą odbiegały od siebie kształtem to wtryski ok a jak na lpg będzie sieczka na wykresie to wtryski kaput.
Zasyfiony trzpień powoduje błąd p2921 - addytywny skład mieszanki lpg i p0087 - niskie ciśnienie metanu
-
Mam ze starej listwy ten czujnik to przełożę dziś i zobaczę czy będzie jakaś zmiana. Mam nadzieje ze jest sprawny;) zobaczymy ;) dzięki, już jestem twoim dłużnikiem ;)
Czy możliwe ze świece się kończą, zbliża się 30 000 km przebiegu na świecach.
-
Cytat:
Napisał
galas771
Mam ze starej listwy ten czujnik to przełożę dziś i zobaczę czy będzie jakaś zmiana. Mam nadzieje ze jest sprawny;) zobaczymy ;) dzięki, już jestem twoim dłużnikiem ;)
Czy możliwe ze świece się kończą, zbliża się 30 000 km przebiegu na świecach.
Co 30tkm wg serwisówki jest wymiana świec w 1.4tjet.
-
Tez zmień, już zbliża się pora a dzięki temu je wykluczysz.
-
Jeśli chodzi te wykresy to chodzi o wykres sondy lambda 1 przed i za katalizatorem?
-
Tak, z tych dwóch sond, przed i za katem.
-
1 załącznik(i)
Jesteście mi w stanie napisać gdzie znaleźć ten przewód zaznaczony na zdjęciu? Jakiś nr, oznaczenie? Mam wrażenie że ma minimalną nieszczelność bo jak wkładam swoja twarz pod maskę to z niego konkretnie delikatnie pachnie gazem.
Załącznik 42427
-
Wydaje ci się. Mi tez się tak wydawało. On kosztuje w aso 350zl, gdzie na forum był jego numer. Może nawet w tym temacie.
-
Mi też się wydaje że gdzieś stamtąd. Ogólnie to mi podpadają te opaski.
-
Mozecie spróbować podmienić na takie skręcane. Prosiłem. A badaniu i sam kupowałem miernik i sprawdzałem. Nic nie wskazywał.
-
Jutro robię test sond lambda, później wymienię świecę , czujnik ciśnienia i zrobię kolejny test. Jaka powinna być wartość napięcia sondy za katalizatorem? Bo ta przed to powinna być sinusoidą- w jakim zakresie?
Wyczytałem, że ta za ma być w granicach 0,6-0,7 V , ta przed w zakresie 0,1-0,9 V? Na rozgrzanym silniku.
-
1 załącznik(i)
Póki co wstawiam wykres sondy przed wymianą świec i czujnika. Na gazie wyraźnie parametry sondy przed katalizatorem się rozjeżdżają. Jeśli chodzi o wartości napięć to wyczytałem w postach na forum żeby nie przywiązywać wartości napięcia sondy za katalizatorem. Ważne żeby amplituda tego napięcia nie była zbliżona do tej przed katalizatorem - co mogło by świadczyć o końcu żywota katalizatora.
Załącznik 42443
-
1 załącznik(i)
Poniżej wykres po wymianie świec i czujnika ciśnienia w listwie wtryskowej LPG.
Załącznik 42447
Czyli jednak wtryski?