To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Przednia szyba -
Jestem świeżo po wymianie szyby czołowej. Szyba + robocizna lekko ponad 1600 zł :) Więc lepiej zrobić z AC chociaż wiadomo, że zamiennik szyby jest na pewno tańszy.
Ja to robiłem z AC (szyba oryginalna) ale nie w ASO gdzie będę robił przeglądy tylko w PDG w Katowicach - tam jest autoryzowany serwis rożnych marek (w tym Fiata). Akurat jest to zakład blacharsko-lakierniczy Forda. Wolałem tam niż dać partaczom z ASO. jestem trochę spokojniejszy o jakość prac skoro na co dzień tam naprawiają samochody.
Podjedź do tej Twojej firmy i niech zerkną. Szansa na sklejenie tego jest chociażby dlatego , że nie jest to na rogu gdzie są największe naprężenia, aczkolwiek pajączki poszły. Niech na to fachowiec zerknie. Może być też tak, że szyba pęknie podczas klejenia.
-
Ale ten pajączek z tego co widzę jest w bezpośrednim polu widzenia kierowcy i nawet po naprawie może kłuć w oko... sam naprawiałam coś takiego ale po stronie pasażera a innym razem w częścią zasłoniete dla mnie jako kierowcy przez lusterko. Tak bezpośrednio przed nosem na co dzien mieć parcha to bym nie wytrzymał, zreszta fachowiec w zakładzie się wypowie...
-
Nie chcę zakładać nowego wątku, ale chce się was zapytać w jakim stanie u was wyglądają przednie lampy ?? Ja przeglądając swoje tipo tak na spokojnie to zauważyłem że przednia szyba jest cała, bez żadnych odprysków, ale za to przednie lampy są w nienajlepszej kondycji :/ Aż się troszkę wystraszyłem z czego one są :/ Przy przebiegu około 10 000km posiadają sporo odprysków i już nie są nieskazitelnie czyste :/ Zdziwił mnie ten fakt, gdyż wcześniej jeździłem seicentem i przejechałem nim 295 000 km i miałem w nim cały czas oryginalne lampy i nie przychodziło mi do głowy żeby tam lampę wymienić.. Chociaż w seicento były klosze ze szkła. Tipem jeżdżę tymi samymi drogami co seicentem i nawet nie chce myśleć jak one będą wyglądać przy przebiegu 150 000km...
-
Cytat:
Napisał
Misiek1621
Nie chcę zakładać nowego wątku, ale chce się was zapytać w jakim stanie u was wyglądają przednie lampy ?? Ja przeglądając swoje tipo tak na spokojnie to zauważyłem że przednia szyba jest cała, bez żadnych odprysków, ale za to przednie lampy są w nienajlepszej kondycji :/ Aż się troszkę wystraszyłem z czego one są :/ Przy przebiegu około 10 000km posiadają sporo odprysków i już nie są nieskazitelnie czyste :/ Zdziwił mnie ten fakt, gdyż wcześniej jeździłem seicentem i przejechałem nim 295 000 km i miałem w nim cały czas oryginalne lampy i nie przychodziło mi do głowy żeby tam lampę wymienić.. Chociaż w seicento były klosze ze szkła. Tipem jeżdżę tymi samymi drogami co seicentem i nawet nie chce myśleć jak one będą wyglądać przy przebiegu 150 000km...
Dzisiaj myłem zderzak, maskę , błotniki i lampy z much i innych owadów po wycieczce do DE. Dokładnie oglądałem lampy i moje wyglądają ok. Żadnych rys czy odprysków - mam już prawie 13 tys nalatane. Co do Twojego pytania z czego są zrobione - te klosze są z plastiku a nie ze szkła :)
-
A dokladnie z poliweglanu. A odpowiadajac na pytanie: przy przebiegu 150 tys pomijajac odpryski lampa bedzie zółta. To tez ja odroznia od tej z seicento
-
Cytat:
Napisał
marx30
A dokladnie z poliweglanu. A odpowiadajac na pytanie: przy przebiegu 150 tys pomijajac odpryski lampa bedzie zółta. To tez ja odroznia od tej z seicento
Nie kazda bedzie zolta bez przesady.
-
Żółte są te, co świecą na okrągło. Tipo ma światła do jazdy dziennej, więc klosz dużo mniej się zużywa.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Nie kazda bedzie zolta bez przesady.
Z mojego doświadczenia, to w dużym stopniu zależy od tego ile czasu samochód stoi na słońcu, a ile w garażu/w cieniu - niszczące działanie UV.
-
Cytat:
Napisał
marx30
skąd ta pewność ? , miałem bravę 01r , bravo2 09r , 4 stila przerobiłem 2003-2006 , alfę 156 04 , i w żadnym nie były żółte lampy (w każdym z tych aut są lampy z tworzyw poliwęglanowych ) , fakt miały odpryski od kamieni , i w jednym stilo z nalotem ponad 300tys km były aż zmatowiałe od odprysków , ale żadne nie były żółte jak to często bywa w passatach , audicach
-
Cytat:
Napisał
marx30
A odpowiadajac na pytanie: przy przebiegu 150 tys pomijajac odpryski lampa bedzie zółta.
Mam większy przebieg w Kropku i zapewniam Cię, że reflektory nie są żółte.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Z mojego doświadczenia, to w dużym stopniu zależy od tego ile czasu samochód stoi na słońcu, a ile w garażu/w cieniu - niszczące działanie UV.
Podobno klosze są zabezpieczone specjalną warstwą anty-UV. Dotyczy to również kloszy świateł tylnych. Czyli trzeba uważać przy ewentualnym polerowaniu.
-
Cytat:
Napisał
DM70
Podobno klosze są zabezpieczone specjalną warstwą anty-UV.
Zapewne tak, ale to nie chroni w 100%. Jak będziecie mieli okazję, to zwróćcie uwagę jak potrafią wyglądać lampy, plastiki i lakier w samochodach np. na południu Europy. Już w kilkulatkach bywa że jest masakra - wszystko matowe, pożółknięte.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Zapewne tak, ale to nie chroni w 100%. Jak będziecie mieli okazję, to zwróćcie uwagę jak potrafią wyglądać lampy, plastiki i lakier w samochodach np. na południu Europy. Już w kilkulatkach bywa że jest masakra - wszystko matowe, pożółknięte.
Jeśli warstwa lakieru ochronnego zdarta, to i matowe, i żółte. Szczotkowe myjnie automatyczne nie są obojętne dla lakieru i poliwęglanu.
-
A to wszystko nie dotyczy kloszy szklanych co nadmieniłem na początku
-
Cytat:
Napisał
marx30
A to wszystko nie dotyczy kloszy szklanych co nadmieniłem na początku
Ktokolwiek jeszcze takie montuje?
-
Cytat:
Napisał
kjk
Ktokolwiek jeszcze takie montuje?
chyba nikt , ostatnio takie miałem w alfie 146 jtd 2000r , ostatnie porządne auto , grubo lakier , niezłe plastiki w środku , skóra na kierze nie odłażąca , chromowane klamki wewnątrz - nie plastik udający chrom , komputer silnika schowany w aucie , a nie w przy silniku żeby szybciej się spierd....
-
Tylko ta 146 nowa z salonu ile kosztowala? 1.5 Tipo przynajmniej.
-
Ceny z 1996 roku:
https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a36461b23fa50f7f
Ceny z 1997 roku:
https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/59a7bee768b91c03
Tylko to najubozsze wersje na rynek PL.
Srednie pensje w tych latach to 873 i 1061 zl.
-
Na przykladzie audia a4 (najtanszego) bo porownywalny model przez lata: w 1997 potrzaba bylo 81 srednich pensji a w 2017 30. Czyli mozna powiedziec ze auta w PL potanialy prawie trzykrotnie a sa bardziej rozbudowane. Inna sprawa jak bardzo srednia pensja byla faktycznie srednia wtedy i teraz jaki klin podatkowy itp. Ale generalnie wtedy auto kosztowalo fortune.
-
Nie da sie ukryc ze obecnie auto NOWE tez kosztuje fortune dla przecietnej rodziny 2+1 lub 2+2. Widac to po statystykach gdzie ponad 70% zarejestrowanych aut to firmy.