bez przesady z ta precyzja ;-). A po drugie komputer uwzglednia bo liczy czasy wtrysku. A te sa podczas cofania takie same. Nic mi nie wiadomo zeby dzialaly odwrotnie i wysysaly paliwoz cylindra ;-).
To jest widok strony w wersji do druku
Mam takie wrażenie jakby wskaźnik paliwa był skalibrowany na 45 litrów a nie 50. Kresek jest 12, czyli jedna to nieco ponad 4 litry benzyny (pi razy oko;)). Zajechałem kiedyś na stację z jedną kreską (na której przejechałem kilka km), więc do baku powinno się zmieścić dobre 46 litrów, a weszło chyba ze 41. Może te "brakujące" 5 litrów to rezerwa, której komputer nie wykazuje na wyświetlaczu. Nie wiem, głośno myślę ;)
Gdyby tak komputer dobrze liczył jak piszecie to nie byłoby rozbieżności 0,9-1l w zużyciu paliwa....:cool:
To nie jest tak, że źle liczy. Wiele wskazań jest tak programowanych , żeby pokazywał to co chcesz zobaczyć. Zawsze lepiej zobaczyć 9l niż 10l. Analogicznie ze wskazaniem temperatury silnika , tu akurat nie ma wskazówki tylko kreski , które zawsze stoją idealnie na środku. Gdybyś podłączył urządzenie diagnostyczne , zobaczył byś , że nie cały czas jest idealnie 90 stopni , tylko czasami 80 , a czasami 100.
Spróbuj zmieniać biegi przy 3500 obr./min., a gwarantuję, że spalanie spadnie. Zmieniając biegi zbyt wcześnie przy samochodzie o takiej masie zbyt obciążasz elementy silnika i wał napędowy, co szczególnie przy jeździe na krótkich odcinkach, w mieście, gdzie często zmieniasz biegi, powoduje konieczność zwiększenia obciążenia i znacznie zwiększa spalanie.
Tipo sw 1,4 t-jet, dzisiejsza trasa - 4 osoby na pokładzie, bagażnik załadowany do rolety, średnia z komputera 5,7 l/100 km. Drogi krajowe, trochę ekspresówki, miasta.
Generalnie do zużycia paliwa nie mam większych uwag. Przy praktycznie cały czas włączonej klimatyzacji (od marca 17 - w lecie klima pracowała ostro) zarejestrowałem takie zużycie:
przebieg 5180 km - wg komputera 7,4, wg tankowań 7,8 / maj 2017
przebieg 9978 km - wg komputera 7,1, wg tankowań 7,4
przebieg 14376 km - wg komputera 6,9, wg tankowań 7,16 / sierpień 2017
na trasie przy spokojnej jeździe (bez autostrady) - wg komputera od 5,9 do 6,3
min. zużycie na trasie przy spokojnej jeździe (bez autostrady) - wg komputera 5,4
max. zużycie w mieście (dużo krótkich jazd) - wg komputera 10,4
na dłuższej trasie, w tym autostrady - wg komputera od 6,1 do 6,3
autostrada i autobahn w Niemczech (jazda 50% w Polsce, 50% w Niemczech, szybka jazda, momentami nawet 190 km/h - wg komputera 7,6
Podsumowując: po nauczeniu się jak jeździć automatem, zwłaszcza w górach, zużycie paliwa spadło.
Poza miastem przy normalnej jeździe bez szaleństw Tipek spala poniżej 6 litrów, jadąc autostradą w granicach 130 - 140 km/h, zużycie nie przekracza 7,0 ale przy szybszej jeździe (150 - 170 km/h) spalanie wzrasta o ok. 0,5 l.
Powyższe dane zebrałem na podstawie notatek z jazdy i tankowań.
PS. wśród pasażerów rozpędzanie Tipka z automatem niezmiennie budzi zdziwienie. Na ogół komentarze są takie, że auto nabiera prędkości "nie wiadomo kiedy".
Czytaj więcej: http://fiatklubpolska.pl/silniki-ben...#ixzz52MZlnQFu
Mam podobne spostrzeżenia co do tipka w automacie ,przy jazdach pozamiejskich małe miejscowości przy cieplejszych miesiącach średnio komp pokazywał 6,8 l ,teraz ustawił się na 7,0 l , dwa razy sprawdzałem ręcznie raz wyszło mi na zbiorniku spalanie 7,3 innym razem 7,1 litra ,kom zaniża 0,3 do 0,5 litra ,jazdy głównie w 2 osoby plus bagaż ,też miałem uwagi pasażerów że ładnie przyspiesza i nie czuć kiedy zmienia biegi , to pierwszy mój automat i dopiero lecę 3 tyś kilometr jednak co wyczułem warto pomóc mu zmienić bieg z 5 na 6 a tak skrzynka ok
Wpisywać motostat i pokazywać wyniki bo chwilowe to można sobie w 4 litery wsadzic.
Sporo przekłamuje ten komputer w Tipo. Dziś drugie tankowanie. Do drugiego odbicia.
Po odbiorze wlazło 44,6L.
Dziś 45,35L
Od tankowania do tankowania zrobione 554km (60% miasto/20%krajowe/30% autostrada).
Wychodzi 8,19L... A na desce takie coś:
https://zapodaj.net/930ab4c868778.jpg.html
Przekłamanie się zmniejszy po ułożeniu.
T-Jet PB HB, 2600 przebiegu. Średnia z kompa 7,5, realnie 8,3. Felgi 17" zimówki, blisko 2/3 ekspresówki i autostrady reszta miasto. Klima auto non stop włączona.
To na desce będzie ładnie wyglądać przy odsprzedaży :D
U mnie 9,02 LPG T-jet. Powoli sie stabilizuje
Marx30 jeździłeś od razu na lpg, czy przez pierwsze kilkaset kilometrów tylko na benzynie?