Skoro ponownie zainwestowałeś w Fiata to chyba silniki są OK. No chyba, że służbowe auto.
To jest widok strony w wersji do druku
Sobie przeliczyłem, że w okresie gwarancji zrobię 150 tyś. Jak łupnie to mnie nie obchodzi - gwarancja. Jak łupnie po gwarancji, to nawet tego nie otworzę tylko kupię drugi kompletny silnik. Już jest tego trochę na rynku wtórnym - sporo tego teraz sprzedają, więc będzie więcej (tzn taniej i zapewne taniej niż remont). Auto brałem na 3 lata - więc liczę, że się uda dojechać 210-220 tyś. . A potem coś następnego.
No to witaj w klubie.
A wszyscy zyskaja wiedzę (o ile się nią podzielisz) czy auto jako wół roboczy jest OK czy nie :-)
Generalnie chcę kupić Tipo, jednak obecnie dealer Forda bardzo stara się odwieść mnie od tego planu. Tak więc Focus rysuje się na realnego kandydata. Może moje przemyślenia będą dla kogoś pomocne. Porównuję tutaj HB 1.4 T-jet Lounge vs. Focus 1.5 EcoBoost Titanium bądź doposażony SyncEdition. Tak więc ceny dzięki bardzo dużym rabatom w Fordzie są praktycznie identyczne,a różnice:
- Silnik 1.5 EcoBoost 150 KM jest nieco mocniejszy i posiada 240Nm momentu dostępne w bardzo szerokim zakresie już od 1600 obortów. Jest to jednak silnik dużo bardziej skomplikowany z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Instalacja LPG kosztuje astronomiczne kwoty (9000zł u dealera), jednak ja i tak jestem zainteresowany wersją wyłącznie benzynową. Tak więc plusem Tipo jest klasyczny, sprawdzony silnik, który będzie mniej kłopotliwy w obsłudze.
- Prowadzenie zdecydowanie na plus w Focusie, no ale tam z tyłu jest wielowachacz, co jest rozwiązaniem zdecydowanie bardziej skomplikowanym. Jednakże obiegowa opinia mówi o sporej wytrzymałości tego zawieszenia, a w rozwiązaniach Fiatowskich często spotykam się z wymianami łączników po 30 tysiącach kilometrów.
- Wykonanie wnętrza. Focus (szczególnie w wersji Titanium) sprawia wrażenie zastosowania nieco lepszych materiałów, jednak Tipo jest zdecydowanie lepiej złożone, cięzko było mi w salonie zmusić któreś elementy do skrzypienia. W Focusie łatwo znajdowałem takie miejsca, nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało po czasie.
- Wnętrze Tipo jest zdecydowanie bardziej przestronne, design wnętrza Focusa minimalnie na plus.
- Bagażnik znacznie lepszy, większy w Tipo, gniazdo 12V w bagażniku w Focusie da się mieć chyba tylko w kombi.
- Wyciszenie chyba na plus w Focusie, ale nie jestem tutaj jeszcze pewien.
- Android Auto dostępne bez problemu w obu samochodach.
- Przeglądy w Focusie droższe (pod warunkiem wybrania odpowiedniego ASO Fiata), moim subiektywm wrażeniem jest, że serwisowanie Fiata da się ogarnąć taniej.
- Przedłużona gwarancja w podobnych cenach.
- W Focusie da się dokupić prawdziwe ksenony w przeciwieństwie do wynalazku Fiata, cena podobna. W Focusie również jest opcja czujnika martwej strefy (oraz ruchu poprzecznego przy wyjeżdżaniu z miejsca parkingowego), czego w Tipo brak.
- Fiat chętniej oferuje korzystny leasing, ale to moje bardzo subiektywne wrażenie, może być niepełnym wnioskiem.
Tyle moich przemyśleń, głównie na powyższe punkty zwracałem uwagę, może ktoś wskaże jeszcze coś innego, istotnego.
Ja się zastanawiam nad trwałością tego silnika (tzn eco boosta 1,0 150 KM). Tzn pierwszy właściciel przy jakims tam średnim użytkowaniu go pewnie nie zajedzie ale jak się okaże że resurs tych silników nie jest zbyt duży będzie to miało wpływ na cenę odsprzedaży. A były ponoć jakieś kwiatki z pękającym drugim tłokiem.
Skoro nie planujesz LPG to Ford prawdopodobnie będzie palił mniej (wtrysk bezpośredni itp.)
Poczytaj temat o tym na forum jak zalezy Ci na AA bo chyba były z tym jakieś problemy. Mogę się chyba juz określić jako fan Fiata ale jak nie będziesz przerabiał na LPG to poczytaj opinie ludzi o tym silniku po 100,200,300k?? (nie wiem ile juz jest na rynku) i jak bezawaryjny to ja bym chyba brał przy tej samej cenie bo 150koni jednak kusi (dla mnie Ford odpadał z góry bo chciałem LPG). Poczytaj tez opinie na autocentrum o usterkach itp.
Poczytaj sobie forum fiata bravo, silniki t-jet i skrzynie C635( montowana od 2010r) bardzo trwałe i mało awaryjne, problemy z pękającymi turbinami i wszelakimi wyciekami zostały usunięte jakiś czas temu.
Ile dają zniżki w fordzie? Zniżka na firmę ?
Tak, zniżka na firmę, da się wyszarpać ponad 20k zniżki na rocznik 2018 do produkcji. I w takim układzie wychodzi to taniej od Tipo, handlowcy Fiata niestety są bezsilni :(
20k?? Jaka wersja albo z ilu na ile? Bylem zaskoczony jak znajomy tyle wytargował ale to był Mercedes za prawie 200k.
Co do silnika 1.0 - 150KM to sobie przypomniałem właśnie jak się martwiłem, ze silnik 1.4 95km pewnie duzo nie przejedzie bo jest wysilony w porównaniu do 1.8 90KM z Audi 100 (tata nim zrobił na LPG 700.000 km) - ten ecoboost jest dopiero wysilony:)
:lol:
Patrzyłem na forum Forda i ktoś pisał, ze kupił Focusa zarejestrowanego na dilera za 59tys a cena normalna to ok 78tys, więc to chyba mozliwe: https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=262925
Tipo się b.dobrze sprzedawał jak ja kupowałem, więc utargowałem az... 900zł :lol: a sprawdzałem kilka salonów:D Jak bym dokupił jakieś dodatki jak czujniki parkowania itp. to pewnie by szło coś utargować ale raczej nie 20tys;)
Witam forumowiczów. Od jakiegoś czasu rozważam zakup Tipo lub Renault Medale Grancoupe . Do wydania ok 60 tys. Znalazłem ciekawą ofertę Tipo 1.6 i 120KM w lounge. Rozważam również Renault z silnikiem 1.6 SCE w wersji ZEN. Mamy z żoną 6 letnią córkę a już w marcu pojawi się kolejna więc będzie nas w sumie czwórka. Auto planujemy mieć co najmniej 6 lat. I tu pojawia się pytanie co wybrać. 30/70 miasto/trasa. Obecnym autem nie jeździmy wiele - przez 6 lat ok. 70 tys. Ogólnie żona jest zachwycona francuzem a mnie bardziej leży Fiat. Wiadomo, że to forum Fiata no ale od dużej ilości opinii głowa nie boli :-) Dzięki i pozdrawiam
Sent from my D5803 using Tapatalk
Porownujesz diesla (1.6 fiata to diesel)z benzyna wiec nie wiem jaki masz priorytet. Wolnossaca benzyna w renowce nie bedzie demonem dynamiki a 5 biegowa skrzynia to w trasie raczej wada. Jak chcesz gazowac to renowka niegazowalna mimo ze mpi (pojebana regulacja luzu zaworowego). Tyl wielowhacz wiec pewnie lepsze prowadzenie pytanie jak z trwalością. Jak chcesz samemu jakas diagnostyke zrobic (tzn byc niezaleznym w tym temacie od aso) to w fiacie taniej/łatwiej. Jak chcesz miec swiatla ledowe po pol metra kazde to tylko megane tu na pewno jest liderem. ;-). A na serio przejechać się i wszystko sie wyjaśni a decyzje i tak podejmie żona bo w megance wiecej wodotryskow.
W Renault 1,6 SCE to silnik nissana który nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Do gazu nie nadaję się w ogóle (choć przy Twoich przebiegach nie ma to i tak znaczenia, bo się nie opłaca zakładać kuchenki) ale przy zwykłej eksploatacji jest niewdzięczny.
Jak będziesz " łykał " informacje o polityce z TVPisu to też będziesz w ciemnocie