Myślę, że usłyszy. Ta klimatyzacja nie pozwala mi się w pełni cieszyć nowym samochodem...
To jest widok strony w wersji do druku
Myślę, że usłyszy. Ta klimatyzacja nie pozwala mi się w pełni cieszyć nowym samochodem...
Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj ponieważ świszczenie klimatyzacji jest troszkę przyczyną. Sprężarka wymieniona drugi raz z powodu buczenia i problemów z chłodzeniem i teraz na nowej temat się ciągnie dalej. Zaczęły się upały i klima przy temp. 30 st. C i gdy auto jest nagrzanie praktycznie nie chłodzi. Gdy stoi w garażu i jest temp. ok 22-24 st. C chłodzi jak w lodówce. Z klimatyzacją mam problem od początku użytkowania auta i mam powoli dość. Do ASO jadę we wtorek ale może mi pomożecie na co zwrócić uwagę?
ASO by tylko kompresory wymieniało nie widząc innego problemu.
U mnie też sprężarka do wymiany(przebieg 10tys). Coś nie tak z tymi klimatyzacjami w Tipo.
Jak świszczy to mało jest mało czynnika.
Czy ktoś ze swiszczaca klimą może nagrać ten dźwięk? Może kilka innych osób tez tak ma ale uważa za normalną pracę.
Ogólnie kiedy byłem w ASO serwis problemu nie zauważył. U mnie klimatyzacja świszczy tylko podczas jazdy. Kiedy staje to tylko słychać buczenie klimatyzacji.
Jeszcze zauważyłem, A pewnie TTTM, kiedy położę dłoń na kierownicy i włączę klimatyzację to wyczuwalny jest wzrost drgań. Nie wiem czy tak ma być bo to jestem jakieś urządzenie Ci wytwarza wibracje ale...
U mnie też tylko jak się jedzie, jak stajesz to zaraz ucicha. Zgłosiłem do ASO , że przyjadę z klimą wtedy kiedy będą osłonę zakładać. Zaznaczyłem od razu, że się przejedziemy w celu demonstracji dźwięku.
U mnie sprężarka OK
Miałem problem z wentylatorem. Raz go było słychać jakby uderzał łopatkami o obudowę? (częstotliwość dźwięku była bardzo wysoka nawet radio nie zagłuszało )a raz pracował cichutko. Pojechałem do ASO , oczywiście wiatrak przestał tyrkotać :)
Mechanicy pogmerali z 30 min i jak na razie jest OK
Hej
u mnie chyba to samo. Dziś zacząłem słyszeć od strony pasażera taki świst. Czy nadmuch czy klimatyzacja włączona to słyszę. Tak jakby jakiś liść był w układzie albo jakaś łopatka ułamana. Klima działa bardzo sprawnie nawiew tez. Problem z wiatrakiem czy może coś innego?
Pozdrawiam
@up
Dokładnie. Jedź do ASO . Możliwe że kanał źle założony ?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Mi tylko powiedzieli że wyciągnęli filtr i "poruszali" wentylatorem. :)
No i byłem i przez ekran mi nikt nie zdiagnozuje, a wASO tylko posłuchał i powiedział, że nie wie co to, lepiej nie grzebać... Nawet nie podłączył, nie sprawdził ilości czynnika, nic. Powiedzieli, że w Tipo jest klimatyzacja o podwyższonej głośności...Cytat:
Napisał bahamut24
Dziś zauważyłem, że syczy też jak nawiew dam na 3-4 i po chwili zmniejszę na 1. Wtedy kilka sekund syczy i się uspokaja. Też tak macie w Tipo? Że środkowych kratek takie delikatne syczenie.
Lepiej powiedzcie czy u Was coś syczy jak się na postoju skręci nawiew w czasie działania klimatyzacji z 3-4 na 1? Czy ciągle jest tak samo? Bo jak pisałem te syczenie co występuje w czasie jazdy dziś wynalazłem także w wyżej opisanej sytuacji tyle, że po kilku sekundach ustaje.
U mnie co prawda w innym aucie syczał podobnie jak u Ciebie, winny był źle założony filtr kabinowy
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
W fabryce by źle założyli?
Ale filtr kabinowy można łatwo zobaczyć czy jest dobrze czy źle założony. Wystarczy tylko ściągnąć schowek pasażera i już macie widoczny filtr kabinowy. JTN o tym pisał nawet manual zrobił jak wymienić
Tylko, że to ustaje, a w trasie też nie zawsze słychać. Spróbuję to sprawdzić? Taki słaby dostęp do tego filtra? W Peugeot 307 miałem w przestrzeni na silnik na podszybiu pod klapką.
Edit: Za skomplikowane to nie jest, sprawdzę.
https://m.youtube.com/watch?v=OM2X30TaFdE
Nie masz czasem przymkniętej kratki nawiewu? u mnie pojawił się świst właśnie jak żona przymknęła nawiew bo było jej za zimno ale nie był zamknięty do końca ... po otwarciu nawiewu świst ustał sprawdź :smile: