To jest widok strony w wersji do druku
-
Jack,
Używałeś opcji z "body computer"->"car configuration change"? Można np. zmienić logikę ostrzegania o niezapiętych pasach, jakieś ustawienia automatycznego blokowania drzwi, świateł, itp. Program jednak straszy, że po zmianach z tej sekcji zawsze trzeba zrobić "proxy alignment", a czytałem że zwłaszcza w przypadku tanich ELMów, bywa to problematyczne i czasem kończy się migającym licznikiem kilometrów.
W każdym razie AlfaOBD warto mieć chociażby żeby wydłubać trochę ciekawych informacji i wyłączyć wyjca-terrorystę od pasów.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Używałeś opcji z "body computer"->"car configuration change"?
Nie, czekam właśnie jak sprawdzisz to pierwszy ;-)
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Nie, czekam właśnie jak sprawdzisz to pierwszy ;-)
Tak myślałem ;-) Z tego co widzę, możliwości AlfaOBD na PC i na Androida są praktycznie identyczne. Czasem tylko mój program ma jakiś problem z nawiązaniem połączenia z ELMem (BT), ale w 2 albo 3 próbie się łączy i później już cały czas jest ok.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Czasem tylko mój program ma jakiś problem z nawiązaniem połączenia z ELMem (BT), ale w 2 albo 3 próbie się łączy i później już cały czas jest ok.
Ja też używam nieraz AlfaOBD na androidzie i łączy się przy pierwszej próbie, także to chyba nie jest przypadłość programu na androidzie. Nawet lepiej, telefon jest połączony przez BT z radiem i i w tym samym czasie łączy się z ELM327 :)
-
Trochę zmienię temat. @JackTheNight -napięcie aku jakie pokazujesz na filmie chyba trochę za niskie - 11,6-11,8V. Stałeś 2tyg autem czy jak? Chyba że takiej jakości aku montują...
-
Cytat:
Napisał
wajkii
Trochę zmienię temat. @JackTheNight -napięcie aku jakie pokazujesz na filmie chyba trochę za niskie - 11,6-11,8V. Stałeś 2tyg autem czy jak? Chyba że takiej jakości aku montują...
Podczas pracy z interfejsem jest włączony zapłon, a więc również światła dzienne i parę innych podzespołów, więc moim zdaniem takie napięcie jest zupełnie normalne.
-
Światła dzienne przy zgaszonym silniku?
-
Po przekręceniu kluczyka zapalają się same
-
Cytat:
Napisał
wajkii
@JackTheNight -napięcie aku jakie pokazujesz na filmie chyba trochę za niskie - 11,6-11,8V.
Pewnie jakby zmierzyć miernikiem byłby troszkę inny wynik, pewnie wyższy, ale wiesz ja trochę w aucie siedziałem, a przy włączonej stacyjce
palą się dzienne, pozycyjne z tyłu, pewnie grało mi radio i chodził wentylator - także wszystko w porządku.
Zimą odpalał zawsze bez problemów - nawet jak stał kilka dni na dużym mrozie :)
-
Interfejs diagnostyczny do tipo.
Witam, czy możecie polecić jakiś interfejs diagnostyczny do TIPO, koniecznie z programem.
Znalazłem na aukcji SDPROG PL + Interfejs BT OBD2 ELM327 FIAT LANCIA (5591518573) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ale nie wiem czy jest OK.
Lub taki - ale drogi :(
http://allegro.pl/fiat-interfejs-dia...856864272.html
-
-
Rozumiem, że mam zakupić wszystko. Pytanie po co te dwie przelotki ?
-
Cytat:
Napisał
barfor_tipo
Rozumiem, że mam zakupić wszystko. Pytanie po co te dwie przelotki ?
Powyżej masz wersję na wypasie. Da się też z interfejsem za 30zł (nie każdy gada z fiatem) i tańszym softem (np. ALfaOBD) - były już długie wątki na ten temat, jak poszukasz to znajdziesz. Połączenie z niektórymi podzespołami samochodu wymaga dodatkowych przelotek.
-
przejściówka nr 5 potrzebna do połączenia się z klimatyzacją
przejściówka nr 6 potrzebna do połączenia się z układem parkowania
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
przejściówka nr 6 potrzebna do połączenia się z układem parkowania
U mnie przejściówka nr 6 jest niepotrzebna.
Z centralką parkowania Boscha łączę się bez przejściówki.
Natomiast przejściówka nr 5 czyli niebieska potrzebna jest do klimatyzacji, radia i Airbag.
-
U mnie elm 327 i alfaobd laczy sie bez przejsciowek z abs wspomaganiem poduszkami licznikiem silnikiem.
-
pamiętajcie że każde podpięcie jest logowane i jeśli będzie to z licencji innej niż Fiat/ASO to może to być (choć nie musi) powodem zerwania gwarancji
więc podczas gwarancji lepiej się nie bawić, niewiele można zyskać a dużo można stracić, znam przypadki które straciły gwarancję
-
Oczywiście że się traci gwarancję, i tu nie ma co dyskutować.
-
Cytat:
Napisał
mlokator
pamiętajcie że każde podpięcie jest logowane i jeśli będzie to z licencji innej niż Fiat/ASO
Gdzie jest logowane i o jaką licencję chodzi? Następną sprawą jest to, że FCA sprzedaje na wolnym rynku Witecha, więc proszę o podanie więcej szczegółów o co chodzi z logowaniem i licencjami.
-
Cytat:
Napisał
juri
Oczywiście że się traci gwarancję, i tu nie ma co dyskutować.
G... prawda, do alfy sie logowałem dziesiątki razy i kilka dni przed końcem gwarancji naprawiałem "zaległe" rzeczy.
Poczytajcie warunki gwarancji najpierw.