To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Jaki olej? -
Obaj panowie dlaczego straszycie ludzi , dolanie oleju o tej samej specyfikacji co selenia w cenie 30 zł za litr niczym nie grozi. To ten sam olej tylko pod inną nazwą. Po to są normy i standardy aby można było smiało i bez utraty gwarancji te oleje zamieniać. To tak samo jak z oponami są zalecane jakieś tam a my możemy kupować i zakładać inne ale o tych samych parametrach. Oleje silnikowe można w pełni i dowolnie zamieniać tylko jest warunek tej samej klasy. Nikt nas nie zmusi do stosowania okreslonego oleju jednego producenta nawet Fiat on tylko zaleca. Wszystkie te bzdety o dodatkach uszlchetniających lub zmniejszających spalanie albo zwiększajacuch moc silnika to tylko marketing i nic więcej . Niech kazdy wybiera jaki chce olej ale nie straszcie ludzi , że coś się stanie ich silnikom jak wleją inny olej o tej samej specyfikacji. Tu nie chodzi o oszcedności ale o prawdę.
-
Cytat:
Napisał
benio
Obaj panowie dlaczego straszycie ludzi , dolanie oleju o tej samej specyfikacji co selenia w cenie 30 zł za litr niczym nie grozi. To ten sam olej tylko pod inną nazwą. Po to są normy i standardy aby można było smiało i bez utraty gwarancji te oleje zamieniać. To tak samo jak z oponami są zalecane jakieś tam a my możemy kupować i zakładać inne ale o tych samych parametrach. Oleje silnikowe można w pełni i dowolnie zamieniać tylko jest warunek tej samej klasy. Nikt nas nie zmusi do stosowania okreslonego oleju jednego producenta nawet Fiat on tylko zaleca. Wszystkie te bzdety o dodatkach uszlchetniających lub zmniejszających spalanie albo zwiększajacuch moc silnika to tylko marketing i nic więcej . Niech kazdy wybiera jaki chce olej ale nie straszcie ludzi , że coś się stanie ich silnikom jak wleją inny olej o tej samej specyfikacji. Tu nie chodzi o oszcedności ale o prawdę.
Benio, nie zrozumiałeś nic a nic z mojego postu. Przez 2 lata niema najmniejszego sensu cokolwiek kombinować, bo w przypadku awarii, jest problem z gwarancją. Nawet przywiezienie ze sobą swojej seleni na przegląd, daje furtkę dla ASO w przypadku usterki. Ten temat ma sens od 2019 roku, a nie teraz.
-
W razie awari silnika na gwarancji niby jak oni mają sprawdzić czy coś dolewałem a jak dolewałem to co ? Pomysl rozsądnie.To jest po pierwsze . Oficjalnie możesz przy wymianie oleju przywieść swój olej tylko o tej specyfikacji jaka jest zalecana przez Fiata. Gwarancję można stracić wymieniając olej w nieautoryzowanej stacji i to też nie jest takie pewne. To po drugie a po trzecie to nie jest żadne kombinowanie.Przypominam można zamieniać oleje pod warunkiem tej samej specyfikacji to jest zasada gwarantowana w całej Europie i u nas tez.
-
Cytat:
Napisał
benio
W razie awari silnika na gwarancji niby jak oni mają sprawdzić czy coś dolewałem a jak dolewałem to co ? Pomysl rozsądnie.To jest po pierwsze . Oficjalnie możesz przy wymianie oleju przywieść swój olej tylko o tej specyfikacji jaka jest zalecana przez Fiata. Gwarancję można stracić wymieniając olej w nieautoryzowanej stacji i to też nie jest takie pewne. To po drugie a po trzecie to nie jest żadne kombinowanie.Przypominam można zamieniać oleje pod warunkiem tej samej specyfikacji to jest zasada gwarantowana w całej Europie i u nas tez.
Nie znam się to się wypowiem. Nie wiem co na to prawo ale to co pisze Benio brzmi sensownie bo jednak słyszałem gdzieś słowo "zaleca" (czyli by wnikało, ze nie ma przymusu i podstaw do utraty gwarancji przy tańszym oleju spełniającym normy).
Cytat:
Napisał
firemanek
Benio, nie zrozumiałeś nic a nic z mojego postu. Przez 2 lata niema najmniejszego sensu cokolwiek kombinować, bo w przypadku awarii, jest problem z gwarancją. Nawet przywiezienie ze sobą swojej seleni na przegląd, daje furtkę dla ASO w przypadku usterki. Ten temat ma sens od 2019 roku, a nie teraz.
Słyszał ktoś o takim przypadku? (powaznie pytam, była taka afera na wykopie albo gdziekolwiek u byle jakiego producenta?)
-
Mnie powiedzieli w ASO, mogę przywieźć swoją selenię, ale w przypadku czegoś, mogą podważyć jej oryginalność, i tyle w temacie. W turbo kamerze chłopek miał swoje filtry na przegląd, jak chwyciło wał, to dopiero interwencja programu, po kilku miesiącach przepychanek, trochę pomogła. Warto za 40 zł???? Po gwarancji, wiadomo, każdy kupi co zechce.
-
Cytat:
Napisał
firemanek
Jaki olej? śmaki i koniec tematu.
Najstarsze Tipo jest z 2016 roku. W 2018 kończy się mu gwarancja na silnik. Jakim to trzeba być idiotą, aby wydać najpierw z 50 tyśków na trochę żelastwa ale z 2 letnią gwarancją, więc i spokojną głową, a potem szukać innego oleju, tańszego o 10-20 złotych, by tę gwarancję na 100% stracić w przypadku awarii. Czy ktoś to może wyjaśnić? Jaki jest cel takiej cebulandii w 2 letnim okresie gwarancyjnym?????????
Sorki za wkurw, ale sam się w tym temacie coś wypowiadałem, i teraz tak myśle, ale jestem głupi. :-).
dodam od siebie ze chca przyoszczedzić 30-60 zeta raz na 15 tyś km....
-
Wiadoma sprawa auto nowe wymiana oleju w serwisie ,mam nadzieję że wleją olej zalecany przez fabrykę po gwarancji nie będę patrzył na nazwę oleju tylko na parametry i rozsądną cenę tak robiłem w poprzednich autach i kropka
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
9.55535-S2
A czy to będzie Selenia czy inny, to nie ma znaczenia.
Chociaż ja wolę zalewać takim olejem jakim został zalany w fabryce, czyli Selenia K P.E - masz spokój że olej spełnia wszystkie normy i na pewno silnikowi nie zaszkodzi.
Panowie, mam silnik 1.4 16V 95KM, założyłem LPG czy mam zmienić olej z Selenia K P.E. 5W-40 na Selenia Multipower Gas 5W-40? dziękuję za pomoc
-
Nie znam jeszcze nikogo, kto by tak zrobił...
-
Rozumiem, że w silniku z fabrycznym LPG znajduje się Selenia Multipower Gas 5W-40 i taki też powinienem kupić na dolewki?
-
-
Qvadrat, pisałeś na forum, że masz ok 4 tyś km ( jeżeli dobrze pamiętam). Dolewałeś oleju, czy na razie stan z fabryki się trzyma?
-
U mnie po 3 000 km dolewka oleju 0,65 l
-
ja przejechałem 2200 km - nic nie ubyło, cały czas jest poziom oleju przy max
-
Po odbiorze oleju bylo do połowy podziałki i tak się trzymało dopóki nie zacząłem jeździć 180km/h wtedy trochę wypił oleju, poziom spadł do 1/3 tak na oko i dolałam do ok 3/4 zacząłem Znowu normalnie jeździć i od tamtej pory więcej nie sprawdzałem. Ale skoro mnie zapytałeś to sam się zaciekawiłem i jak tylko zaparkuje na równym do sprawdzę, bo na codzień parkuje na nierównym.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A dolalem chyba niecałe 200ml
-
https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-clean-5w40
To jak w koncu z tym olejem? Bedę na dniach wymieniał i sie zastanawiam czy to dobry wybór?
1.4 95km
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
:) moim zdaniem dobry wybor....wymieniam co roku(8-10tkm/rok)nic zlego sie nie dzieje,dolewka miedzy wymianami moze 200ml.ale nie koniecznie...
-
A jak cenowo wygląda ta oliwa? bo nie mogę się dopatrzyć kwoty....
-
Nie pamietam ceny ale motula lałem do poprzednich aut i nie wychodzil drozej niz 150zl za 5l.
Tutaj tez pytanie ile go kupic do tipo. Jest sprzedawany jako 1L 2L i 5L.
-
1 załącznik(i)
Zmieniałem w zeszłym tygodniu po 10tyskm(zrobione 30tys). 3L po 1l wziąłem dlatego że resztka z 5l by stała rok więc bez sensu. 1 dolewka 400 ml między wymianami i takie zużycie od nowości. Motul po 10 tys brązowy bez zanieczyszczeń polecam. Cenowo płaciłem po 33zł w petrostar
Załącznik 36537