To jest widok strony w wersji do druku
-
No właśnie argument, że się nie sprzedają auta z fabryczną instalacją bo wola kupić tańszą opcję i w Aso włożyć Lpg to trochę słabe bo dopłata do fabrycznej instalacji LPG to 3500 zł według cennika, a po raz kolejny podkreślam nie ma fabrycznej instalacji do Tipo 1.4 95KM. Na pocieszenie dodam, że ten silnik bardzo dobrze współpracuje z LPG i jeśli zdarzają się jakieś problemy to bardziej z powodu słabego montażu.
-
2 załącznik(i)
Spiker, wiesz dlaczego w 95 hp nie wkładają gazu?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ktoś chciał zdjęcie bagażnika w sedan z lpg. Wewnątrz Koło zapasowe, dwie walizki i jakieś pierdoły. Moim zdaniem spokojnie wchodzi trzecia walizka
Załącznik 27723
Załącznik 27724
-
To oczywiście jest decyzja fiata, pamiętajcie że samochody są produkowane na całą Europę (w USA jako Dodge Neon) i to co u nas się sprzedaje (nawet w sporej ilości)nie oznacza iż jest atrakcyjne na wszystkich rynkach. Możliwe, że przeprowadzili badania marketingowe i okazało się że LPG będzie sprzedawało się lepiej jak będzie w mocniejszym 120KM aucie. Nie sądzę by był inny powód gdyż jak wspominałem 1.4 95KM bardzo dobrze sobie radzi z LPG podobnie jak 1.4 77KM w Fiorino, Qubo i Punto.
Gratuluję pakowania ;-) (ahh te zawiasy) zmień zapasówkę na dojazdówkę, trochę można jeszcze zyskać miejsca.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jak jesteśmy przy temacie LPG to z ciekawostek, zbiorniki do fabrycznych instalacji LPG do Tipo dostarcza znana i lubiana firma STAKO.
-
Dzięki Spiker za pomoc. Mam czas do połowy maja, coraz bardziej jestem za fabryczna instalacją Lpg. Lepiej zapłacić więcej ale mieć coś dobrego, zrobione w fabryce. Jeszcze jedno pytanie ile jest głośników w HB Pop, jak 4 to można więcej zamówić do zamontowania?
-
Wtrącę tylko, że na niekorzyść fabrycznej instalacji LPG, (póki co) przemawia niezbyt dopracowane oprogramowanie komputera pokładowego. Z tego, co zrozumiałem, to wersja z fabrycznym LPG NIE pokazuje zasięgu/spalania zarówno w trybie Pb jak i LPG.
-
Cytat:
Jak jesteśmy przy temacie LPG to z ciekawostek, zbiorniki do fabrycznych instalacji LPG do Tipo dostarcza znana i lubiana firma STAKO.
To z ciekawostek montując w ASO instalacje Tartarini rowniez otrzymalem zbiornik STAKO.
-
Co do komputera i braku wskazań (kilometrów do przebycia) to się zgodzę ale z tym można sobie łatwo poradzić kasując przy tankowaniu licznik przebiegu więc wiemy prawie dokładnie ile jesteśmy przejechać na zbiorniku LPG (oczywiście jeśli tankujemy do pełna a nie za 50 zł). Po za tym liczę, że po jakimś czasie wyjdzie soft i się z tym Fiat się upora.
Stako jest cenionym producentem butli do CNG i LPG więc mnie nie dziwi że udało się im wejść jako dostawca do Fiata. Instalacje Tartarini montowane w ASO są rekomendowane przez Fiata (raczej nie zamontują ci innej instalacji) więc butla Stako może być wymogiem.
-
Hejka, noszę się z zamiarem kupienia Tipo sedana i mam pytanie do właścicieli zarówno sedana jak i HB którzy mają dzieci - mieszczą Wam się bez problemu wszystkie typowe rodzinne klamoty (wózki, gondole, dmuchane krokodyle, itp.)? :)
-
Ja Ci powiem tak - ja mam dwójkę dzieci 12 i 9 lat. Więc co do wózków i gondoli się nie wypowiem a krokodyl zmieści się na 100% jeśli spuścisz mu powietrze :)
Myślę że do wózków i gondoli praktyczniejszy będzie HB bo ma większą dziurę załadunkową
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Myślę że do wózków i gondoli praktyczniejszy będzie HB bo ma większą dziurę załadunkową
A kombi będzie jeszcze lepszy :)
-
JTN no tak oczywiście tylko Kolega wyżej nie wymienił kombiaka :)
-
Owszem, kombi bez 2 zdań byłoby super, jeżdżę kombiakiem obecnie... Tylko właśnie - przez 80% czasu wożę powietrze a pełną pojemność bagażnika (w astrze 480L minus pełnowymiarowy zapas) wykorzystuję dosłownie kilka razy w roku, najczęściej w wakacje. Dlatego tak sobie kombinuję które z pozostałych dwóch nadwozi bardziej się nada rodzinie 2+1?
-
Bierz kombi, moim zdaniem lepiej wyglada ;) A przez te pare lat użytkowania może bedxiesz potrzebował więcej miejsca. Kiedyś myślałem podobnie i kupiłem sedana na kombi patrząc krzywo, dziś wiem ze jednak jest dużo bardziej uniwersalne i funkcjonalne
-
poza tym na razie masz 2+1 a jak będzie 2+2 kombi jak znalazł :) Jeśli tylko wybór jest między sedanem a HB bierz HB. Lepiej się pakuje.
-
Cytat:
Napisał
ttaszt
Jeśli tylko wybór jest między sedanem a HB bierz HB. Lepiej się pakuje.
To jest dyskusja o wyższości świąt z zającem nad świętami z choinką i odwrotnie. Przez lata miałem HB i czasem zdarzało mi się wozić w środku różne dziwne rzeczy (np. choinkę albo szafę). Teraz mam sedan. Jak 2-3 razy w roku mam do przewiezienia coś dużego, to biorę z wypożyczalni przyczepkę (30PLN za dobę). Plus jest taki, że nie muszę potem sprzątać chlewu w aucie, a za różnicę w cenie HB-sedan (3kzł?) parę razy tę przyczepę można wziąć ;-)
-
Każdy bierze auto pod swoje potrzeby. Ja rozglądam się za kombi, po często potrzebuję wozić rzeczy większe, które do pozostałych wersji nadwoziowych nie wejdą. A jeżdżenie z przyczepką przez tydzień (dodatkowo nie można zabezpieczyć jej zawartości), nie jest najlepsze z mojego punktu widzenia.
-
Cytat:
Napisał
wajkii
Każdy bierze auto pod swoje potrzeby. Ja rozglądam się za kombi, po często potrzebuję wozić rzeczy większe, które do pozostałych wersji nadwoziowych nie wejdą. A jeżdżenie z przyczepką przez tydzień (dodatkowo nie można zabezpieczyć jej zawartości), nie jest najlepsze z mojego punktu widzenia.
Jasna sprawa. Jeżeli ktoś ma jakiś biznes i często wozi duże paczki to kombi ma sens. Natomiast kupowanie kombi żeby na co dzień wozić nim jeden tyłek i raz w roku zabrać rodzinę 2+1 na 2-tygodniowe wakacje to trochę głupie jest, nie? ;-)
-
zawsze można sobie kupić THULE na dach i tam zapewne zmieści się dmuchany krokodyl :)
-
Cytat:
Napisał
tedybear
zawsze można sobie kupić THULE na dach i tam zapewne zmieści się dmuchany krokodyl
I tak właśnie zrobiłem.
-
Pytanie do posiadaczy hb lub kombi: czy w bagażniku zmieszczą się 4 koła do tipo ? Bo w sedanie nie :p