To jest widok strony w wersji do druku
-
Z tego co czytam z danymi spalania to nic nie zmienili od czasów Grande Punto z tym samym silnikiem. Komputer zaniża spalanie, a ilość o jaką przekłamuje jest tym wyższa, im więcej poruszamy się po mieście. W trasie przekłamanie nie jest duże - z reguły od 0.2 do 0.4 litra. Po mieście może zbliżać się do litra ale średnio wychodziło mi jakieś 0,5 - 0,7 w cyklu mieszanym. Moja teoria na ten temat jest taka, że komputer nie liczy spalania na postoju stąd takie różnice.
-
Tak jak pisze ŻuczekM tak samo i u mnie komputer zaniża.W yliczam dane za pomocą apki drivvo, która polecam. Najniższy wynik 6.8 a najwyższy 8.1. Zawsze komputer wskazuje 0.6-0.7 litra mniej gdy poruszam się po mieście.
-
Witam, po 500km wg kompa 6,5 ale wg wskaźnika paliwa 7,5l/100.Jak na razie tylko miasto i to krótkie odcinki do pracy i z pracy ok 7km w jedną stronę. W listopadzie jadę w pierwszą trasę ok 200 km w jedną stronę po powrocie podzielę się wynikiem zużycia i odczuciami z jazdy. Pozdrawiam Józef
-
Kolego f.lukas dobrze ci pokazuje. Spalanie gazu jest ok. 20% większe, wiec to co ci pokazuje komputer pomnóż przez 1,2. Spalanie pokrywa ci się z komputerem.
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
też się zastanawiałem dlaczego komputer wskazuje zużycie 2 LITRY podczas hamowania silnikiem.
A nie masz przy tym wysokiego biegu i niewielkiej prędkości? Sprawdź jakie wskazanie będzie podczas hamowania silnikiem, gdy na obrotomierzu będzie min. 2k rpm.
Tak czy siak wskazania komputera to tylko orientacyjna wartość informująca o rzędzie wielkości spalania, a nie dokładny jego pomiar - to można wykonać tylko pod pompą i przy użyciu arytmetyki.
-
Witam,własnie wróciłem z trasy ok 250km wskazanie komputera śr 5,1l/100 km. po jeżdzie w mieście i ponownie taka sama trasa wskazanie 5,6l/100km.dziś pęknął 1tys.przebiegu i średnie zużycie z całości wg.kompa 5,9l/100 km.Odczucia z jazdy ,przydałoby się więcej dynamiki ,autko wygodne dobrze trzyma sie drogi ,6-bieg ok. pozdrawiam klubowiczów Józef
-
No to spalanie bardzo niskie mój tipek pali około 7 litrów ale jest to spalanie rzeczywiste a nie to co wskazuje komputer. Powstał nowy temat na forum http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/na...entacja-34293/ więc czekam na prezentację twojego autka
-
Cytat:
Napisał
jozgod60
Witam,własnie wróciłem z trasy ok 250km wskazanie komputera śr 5,1l/100 km. po jeżdzie w mieście i ponownie taka sama trasa wskazanie 5,6l/100km.dziś pęknął 1tys.przebiegu i średnie zużycie z całości wg.kompa 5,9l/100 km.Odczucia z jazdy ,przydałoby się więcej dynamiki ,autko wygodne dobrze trzyma sie drogi ,6-bieg ok. pozdrawiam klubowiczów Józef
a z jaka max prędkością pokonałeś tą trasę /250 km/ i ile czasu ci to zajęło
-
Cytat:
Napisał
jozgod60
Jak trzeba jeździć, żeby komputer pokazał takie spalanie? Chyba wlasnie dlatego narzekasz na dynamike, musisz mocniej wciskać pedał gazu :D
U mnie nie chce zejść niżej jak 6,6l po ponad 2 tyś kilometrów bardzo płynnej jazdy + dużo trasy na tempomacie 125km/h
-
Cytat:
Napisał
jedi
Jak trzeba jeździć, żeby komputer pokazał takie spalanie?
Trzeba miziać pedał gazu ;)
-
U mnie pękło pierwszy tysiąc niedawno, średnio 6.5.
na drugim tripie mam od ostatniego tankowania 150km tylko miasto i spalanie 9.
Na trasie rzeczywiście jadąc spokojnie poza miastem nie przekraczając 100 to i można zejść do 5litrów:)
pozdrawiam
-
Spalanie spadnie po kilku tysiącach km. W mojej Astrze pomiędzy pierwszym przejazdem a pomiarem po 2000km jest ponad 1l różnicy na trasie.
-
witam,trasę przejechałem w 3,5h prędkość w zależności od ruchu maxa miałem 120km/h na drodze krajowej się nie pogoni.to co pokazuje komp może się różnić. Wcześniej pisałem że tipo spalił 7,3 l,więc nie jest tak że mój tipo pali jakoś wyraźnie mniej.Konkretnie w tej trasie spalił tyle,a styl jazdy mam taki a nie inny generalnie zgodnie z przepisami +/10km/h.Pozdrawiam Józef
-
Witam wszystkich - to mój debiut na forum :) tipo ma przebieg 2400km I wg kompa pali 5,9 a wg pomiarów około 0,5 więcej - 6,5L. Dojeżdżam do pracy 40km w jedną stronę. Większa część to droga szybkiego ruchu. Zastanawiam się nad założeniem lpg.
-
Cytat:
Napisał
kendzior3
Kolego f.lukas dobrze ci pokazuje. Spalanie gazu jest ok. 20% większe, wiec to co ci pokazuje komputer pomnóż przez 1,2. Spalanie pokrywa ci się z komputerem.
No chyba żartujesz ? Przy instalacji sekwencyjnej ? Spalanie LPG nie powinno odbiegać od spalania Pb !!! Jak jest inaczej to znaczy że coś jest źle wyregulowane! 10% więcej to mi palił Wartburg 1,3 na istalacji pierwszej generacji ze śrubą ;-)
-
Ja na razie jestem trochę zaniepokojony: u mnie wychodzi 8,6 l , przy czym tylko 30% miasto, reszta trasa.....
-
Cytat:
Napisał
slawcio74
Ja na razie jestem trochę zaniepokojony: u mnie wychodzi 8,6 l , przy czym tylko 30% miasto, reszta trasa.....
Dużo. Jaki silnik i przebieg? Jak liczyłeś spalanie -komouter czy na podstawie tankowań?
-
Cytat:
Napisał
MICHO
No chyba żartujesz ? Przy instalacji sekwencyjnej ? Spalanie LPG nie powinno odbiegać od spalania Pb !!! Jak jest inaczej to znaczy że coś jest źle wyregulowane! 10% więcej to mi palił Wartburg 1,3 na istalacji pierwszej generacji ze śrubą ;-)
Skończcie już opowiadać te legendy, wartość opałowa LPG jest niższa od benzyny o ok 25% więc spalanie 30% in plus to norma. Opowieści o spalaniu 1:1 to chyba biorą się z tras po 4 km gdzie pierwszy km leci na benzynie zanim się przełączy, ale do obliczeń już tylko przyjmuje się to co wybiło na dystrybutorze LPG. Fizyki się nie oszuka.
-
Cytat:
Napisał
leinad
Dużo. Jaki silnik i przebieg? Jak liczyłeś spalanie -komouter czy na podstawie tankowań?
benzyna 1,4 16V , przebieg auta niecałe 500 km, na podstawie tankowań.
-
Cytat:
Napisał
slawcio74
benzyna 1,4 16V , przebieg auta niecałe 500 km, na podstawie tankowań.
Właśnie tankowalem i mam 7,8 litra jazda tylko po mieście. Mam 5000 przejechane. Pewnie i u ciebie się poprawi jak go lepiej wyczujesz i się wszystko "dotrze".