Dostalem za 155 5w40 bo dpfa nie mam. I to w aso.
To jest widok strony w wersji do druku
Dostalem za 155 5w40 bo dpfa nie mam. I to w aso.
Cena ok u mnie ten mobil kosztuje 250/260zl prawie to samo tylko tyle ze miejmy nadzieje ze w kraju w którym mieszkam chyba sie nikt nie bawi w podrabianie tego oleju 4 godziny pracy to nie majatek w polsce chyba to inaczej sie przelicza pozdrawiam serdecznie
adicromulec
Miłego dlubania przy wymianie oleju pozdrawiam
adicromulec
Ja tez wymieniam na lewarku, nie mam kanału. Wymiana bardzo prosta, jesli sam olej wymieniasz to nawet nie ma potrzeby znejmowania calej osłony pod silnikiem. W tej osłonie jest klapka pod korkiem oleju.
do odkrecenia oslony filtra przygotuj sobie klucz. U mnie pasuje 36.
Wymiana jest prosta zgadzam sie .jak wymieniasz filter możesz opisac moze ja to zle robię.bo zawsze drażni mni do bialosci ten filter :eek:
adicromulec
mi nigdy nic nie sprawiało problemu, no może za pierwszym razem lekko obrobiony korek spustowy.
jak już zluzujesz to dobrze jest na dole owinąć go jakąś szmatą, czasem potrafi coś z niego skapnąć po lekkim podniesieniu. u mnie jest mało miejsca, ale jak go odkręcę to staram się go obrócić żeby się z niego po silniku nie lało. po wyciągnięciu starego tak jak pisałeś, ściągam również stare uszczelnienia. zakładam nowy filtr, dociskam dość mocno, aż usłyszę "klik" i filtr się zablokuje. zakładam nowe uszczelki i lekko smaruje świeżym olejem. jak wszystko ścieknie zakręcam filtr, korek spustowy i zalewam silnik olejem.
Inżynierowie fiata mogli ten wkład umieścić jak w poczciwych silnikach tdi. Tam dostęp jest od góry silnika i ani kropelka nie wycieknie przy wymianie wkładu. A może zrobili to celowo żeby jeździć do serwisu na wymiany?.
Mnie trafia przy wymianie tego wkładu w cromie. Można się nieżle upaprać olejem. A spływa on sprytnie po rurze wydechowej... Następnym razem spróbuję patentu z wężykiem podpiętym do króćca przy filtrze. Ktoś na forum o tym pisał że wtedy można olej z filtra skierować do butelki.
Dokładnie tak. Ja mam ten wężyk tam na stałe założony
u mnie obudowa/osłona wkładu filtra odkręcana jest na klucz 36. ja kupiłem nasadkę 1/2" do tryczki. po założeniu przedłużki odkręca się elegancko.
Ja odkrecam francuzem pół obrotu ,a później reka idzie ,tak samo wkrecam tylko delikatnie dociagam kluczem,fakt faktem że miejsce gdzie jest filter za kare chyba nam się dostało :-) ;) pozdrawiam serdecznie
adicromulec
ja mam silnik 2,4, może tu jest różnica.
niech ktoś z tym silnikiem jak twój się wypowie
spróbuj może przed rozebraniem zmierzyć miarką/suwmiarką jaki jest tam rozmiar, jaki klucz będzie pasował
W mojej Cromce 1.9 150 KM rok 2010 pasuje klucz 32
Co Państwo myslicie o tym oleju do krowy 1.9 150KM (kazda ma dpf?) Mozna lać?
Załącznik 24914
Nie jestemznawca, ale nie widze aprobaty fiata. Co to za wynalazek?
To jest Statoil tylko w sumie nic nie widze dopisku o dpf np. W sumie nie wiem juz czy 5w40 czy 5w30 bo rozne widze lejecie. Tez olej leje do innych aut ale niewiem czy do Krówki tez moge go lac?
Ja polecam ten Leichtlauf High Tech 5W-40
Sam mam taki zalany. Co do dpf ta są 150km bez dpf ja mam taki.