Uciąć zawsze można. I tak jest do wyrzucenia.
Myślałem żeby do przeróbki wykorzystać pedał hamulca ;-) tylko gorzej z podłączeniem popychacza i sprężyny.
Stary zdejmę w dowolny sposób ale żeby założyć nowy muszę dostać się do osi.
Rocznik 2007
To jest widok strony w wersji do druku
Uciąć zawsze można. I tak jest do wyrzucenia.
Myślałem żeby do przeróbki wykorzystać pedał hamulca ;-) tylko gorzej z podłączeniem popychacza i sprężyny.
Stary zdejmę w dowolny sposób ale żeby założyć nowy muszę dostać się do osi.
Rocznik 2007
No to kolejny wyjątek potwierdzający regułę :mad:
Kolego fajnie, ze potwierdziłeś możliwość jazdy/ruszania bez sprzęgła ( dla niektórych była to rzecz niemożliwa ;-) w Cromie ) Co do pomocy to mnie to jeszcze nie dotknęło więc nie mam doświadczenia.
Jaki masz przebieg rocznik?
235kkm 2007r
Porównuje na alledrogo pedały z Vectra C wyglądają identycznie i jest ich znacznie więcej niż do Cromali ale czy na pewno pasują miał ktoś z tym do czynienia?
Odpowiem sobie sam.
Da się wymienić sam pedał bez całkowitego demontażu kokpitu i wyciągania kolumny kierowniczej.
Zabawy trochę jest, między innymi trzeba rozpiąć wszystkie wtyki i zdemontować wewnętrzne puszkę z bezpiecznikami żeby się dostać do jednej śruby mocującej łącznik dwóch boków stelaża.
Potem można te boki lekko rozchylić i wyciągnąć oś.
Ja w każdym razie swój pedał wyjąłem, skleiłem cyjanopanem dołożyłem po bokach wzmocnienia skręciłem razem i jest solidniej niż z fabryki.
Sam demontaż i montaż pedału sprzęgła (mając przy sobie niezbędne narzędzia) to około 3-4 godziny.
Mi to zajęło jakieś 7-8 bo się uczyłem rozkładać auto i dorabiałem wzmocnienia z blachy.
Załącznik 33545
Zamontowane i hula...
A czy jest szansa w twojej ocenie aby wstawić takie dwie blaszki ( rozcięte za osią oczywiście ) a pomiędzy nimi wlać żywicę lub specjalny klej do metalu 2-składnikowy ( wytrzymałość większa od Alu ma ten klej) lub specjalny masę jak plastelinę chemoutwardzalną... :?: jest tego trochę ( kleje 2-składnikowe od strony 21 ) https://www.weicon.de/en/downloads/i...lish/brochures
Pedał zawsze pęka w tym samym miejscu więc odpowiednio odtłuszczony i zapchany klejem powinien wzmocnić to miejsce:confused:
Oj, nie wiem, czy ta klejonka wytrzyma...
Ps. W audi A3 pedał sprzęgła również jest z plastiku. Jest jednak solidniejszy niż w cromie.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Dla chcącego nic trudnego niezła dawka wiedzy, generalnie warto by było zrobić takie wzmocnienie zanim pęknie. Tym bardziej że roboty i demontażu już wiadomo że mniej, z mojej strony duży szacun dla ciebie.
cad-cam dobra robota! A masz może przypadkiem zwymiarowany szkic tej wzmacniającej blachy? Tak na wszelki wypadek. Jak czytam posty na ten temat to zaczynam trochę się obawiać o swoją cromę z przebiegiem ok 315 tys... Tak naprawiony pedał dobrze wróży na przyszłość pod kątem trwałości.
Szkicowałem na oko odrysowując na papierze.
Po wycięciu i tak poprawiałem wstępnie zamontowane blachy na pedale.
Wciskanie samego kleju w pedał niewiele pomoże.
W mojej konstrukcji miejsce pęknięcia jest całkowicie odciążone przez stalowe blachy po bokach.
Teraz jak pęknie to na końcu blachy patrząc od osi.
A robienie czegokolwiek bez zdejmowania pedału z osi to robota dla akrobaty. Praca do góry nogami z dostępem żadnym.
To tak jakby wymieniać uszczelkę pod głowicą przez wydech.
croma 2007 1,8 pedał pękł tak jak u innych dojechałem dzieki poradom na forum teraz czeka mnie rozbiórka
Witam, miałbym prośbę do wszystkich nieszczęśników, którym urwał się pedał sprzęgła - czy oprócz rocznika moglibyście też wpisać miesiąc produkcji auta? Można to sprawdzić po VIN w ePerze.
Witajcie.
U mnie niestety też od wczoraj złamany pedał lezy i czeka na wymianę :(
Znalazłem zamiennik, teoretycznie można kupić sam pedał ale wszystkie sklepy gdzie go znalazłem niestety na chwilę obecną nie są w stanie tego ściągnąć.
Komuś udało się dostać może ten produkt (sam pedał sprzęgła) ?
https://autoczescizielonki.pl/partsc...00000001-.aspx
Albo chociaż ktoś z forumowiczów to już kiedyś zakupił i może potwierdzić że pedał pasuje i da się wymienić ?
180 tyś, rocznik 2007
Witam, chciałem się podzielić informacją, iż pedał sprzęgła od opla vectry c pasuje do cromy. Trzeba tylko dorobić wypustkę z jego lewej strony, która ma za zadanie wciskać czujnik. Wypustkę dorobiłem z blachy o gr 2 mm i szerokości ok 2 cm. "Owinąłem" ją ciasno wyginając wokół pedału w miejscu gdzie ma być ta oryginalna wypustka. Trzeba ją ciasno zamocować żeby się nie przesuwała na konstrukcji pedału. Na końcu połączyłem owinięte końce blachy tworząc z nich wypustkę skręcając wkrętem do blachy. Nie dokręcałem blachy do pedału żeby nie naruszać jego konstrukcji. Nie używałem też żadnego kleju. Zobaczymy jak się będzie trzymało, ale z tego co szukałem w necie to nie piszą o urwanych pedałach w vectrach, widocznie zrobione są solidniej. Natomiast sam pedał kupiłem używany cały komplet z pedałem hamulca w tej całej metalowej skrzynce za 100 zł. Wyjąłem z niej pedał sprzęgła i przełożyłem do cromy nie rozbierając całej deski i nie wyciągając kierownicy. Postępowałem wg. wskazówek cad-cama (super opis). Dopiszę tylko, że kierownicę opuściłem na siedzenie odkręcając ją w tunelu, popuściłem górne mocowania stelaża z pedałami (śruby na torxa), które są w tunelu mocowania kierownicy z prawej strony nie wykręcając śrub do końca (pomogło to w rozgięciu boków stelaża żeby wysunąć z nich ośkę na której są pedały), te z lewej wykręciłem całkiem. Nie odkręcałem śrub mocujących dół stelaża do grodzi, tylko popuściłem po jednej nakrętce z każdej strony stelaża (te które się da). Odpiąłem górne mocowanie sprężyny od pedału hamulca do stelaża i wyszło.
Szkoda ze nie porobileś fotek, to też by ułatwiło.
mam zdjęcia tej blaszki na pedale wstawiam Załącznik 36460
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
drugie zdjęcie Załącznik 36461
i trzecie Załącznik 36462
Tą dorobioną wypustkę w miejscu styku z czujnikiem owinąłem na koniec izolacją, żeby blacha nie wycierała wyłącznika. Tak jeszcze z przemyśleń po jej zamontowaniu jak ktoś będzie robił, to w miejscu wypustki można zrobić szerszą tą blaszkę bo moja łapie wyłącznik tak prawie na samym końcu. Pozdrawiam
Panowie jakieś wieści o pękających pedałach? Wczoraj przeczytałem ten temat i normalnie boje się jeździć.. Mam z 2008 rocznika i 160 tys. przebiegu...Już mam jakieś paranoje i sam nie wiem czy moje sprzęgło nie działa za ciężko.. Wydaje mi się, że względnie...
A wasze? Musicie użyć dużo siły, żeby wdusić sprzęgło? Czy rzeczywiście wymiana płynu hydraulicznego polepszy działanie w sensie będzie pracować lżej? Kuźwa jak pojechać na wakacje z tą myślą w głowie..
Można stwierdzić ilu osobom tak na prawdę pękł ten pedał? Ale dużo pytań ajajajjj :confused: