Motgum to gó..o. Kupiłem raz kiedyś i nigdy więcej. Już jako nowe są do wyrzucenia. Champion najlepsze wycieraczki jakie miałem.
To jest widok strony w wersji do druku
Motgum to gó..o. Kupiłem raz kiedyś i nigdy więcej. Już jako nowe są do wyrzucenia. Champion najlepsze wycieraczki jakie miałem.
Visee aquatec założone przed zimą i ciągle cichutko pracują, zbierają też bardzo dobrze.
Osobiście założyłem do Cromy i GP wycieczki Bosch CLEAR View i jestem zadowolony. Do Cromy kpl kosztował 134 PLN więc cena akceptowalna.
Co do wycieraczek to na pewno będą interesowały Cię jakieś solidne i na pewno długowieczne a do tego nie drogie. Według mojego doświadczenia, gdzie przerobiłem wiele modeli wycieraczek, najlepsze okazały się wycieraczki Valeo, kolejny sezon je użytkuje a mimo tego dalej zachowują sięi wyglądają jak nowe. Bardzo precyzyjnie zbierają wodę oraz czyszczą szybę. Warto się nad tym zastanowić.
kierując się opiniami kupiłem Visee i są naprawdę dobre, a stosunek jakość/cena jest idealny. natomiast Valeo czy Bosch od pewnego czasu nie jest wart wydawanych pieniędzy, są to nadal dobre wycieraczki ale zbyt drogie w stosunku o jakości
Moje Good rain za którymś tam machnięciem, kiedy na szybie jest mało wody to popiskują. Zimę jeszcze przeżyją, a na wiosnę kupię jakieś lepsze (myślę o championach) i przetestuję. Good rain mogę polecić komuś co chce sprzedać auto i pokazać klientowi, że są nowe wycieraczki :mrgreen:
Ostatnio ponownie kupiłem visee i mam mieszane uczucia. Poprzednie wytrzymały pół roku i zaczęły źle zbierać, ale w tej cenie (70zł kpl.) byłem zadowolony. Nowe zbierają dobrze, ale zaczęły po miesiącu chrobotać. W i30 rodziców visee wytrzymała jakoś 3 miesiące i rozerwała się na środku (choć druga nadal dobrze zbiera, a minął rok). Na stacji kupiłem szkieletową alce za 10 zł i zbierała elegancko przez 4 miesiące, zastanawiam się czy da radę zaadaptować taką alcę do cromy, bo byłaby ciekawym rozwiązaniem. Miałem też przez 2 dni wycieraczki hella - od początku źle zbierały i trafiły do kosza.
Też kupiłem Viesee i na początku było ok ,ale po czasie zaczęły słabo zbierać jadąc od wewnątrz do zewnątrz (mam inny model Fiata) ,ale wracając do stanu spoczynkowego zbierały ładnie . Zaczęły też hałasować ,jakby były twarde . Sięgnąłem po stare Motgumy ,które zostawiały smugi i hałasowały już (tańsze sporo od Viesee) i ...polałem gumy i całe pióra prawie wrzątkiem w domu i ..na razie zbierają prawie jak nowe i nie hałasują . Podobnie zrobię z tymi Viesee ,ale ponownie ich nie kupię ,skoro szybciej zaczęły hałasować i źle zbierać niż te Motgumy sporo tańsze.
Co to za patent z wrzątkiem?
Miałem kolegę ,który robił w serwisie lodówek i ludzie skarżyli się ,że często w nowych lodówkach nie dolegały prawidłowo uszczelki . Wtedy takie drzwi od lodówki się zamykało ,przyklejało w paru miejscach taśmą i polewano gorącą mocno wodą uszczelki ,one wtedy miękły ,stawały się plastyczne i ładnie dolegały gdzie trzeba (opis z pamięci ,bo to dużo lat temu opowiadał) .Więc wziąłem zapasowe Motgumy co zostawiały smugi i hałasowały już po szybie ,skakały też i zrobiłem jak opisałem . Oczywiście pióro do domu przyniosłem ,nie róbcie na szybie tego he he . Na razie cicho jadą i zbierają przyzwoicie ,czekam na deszcze i zimniejsze dni . Jak się nic nie pogorszy to przedłużę ich życie o parę tygodni ,miesięcy ?
Wulkanizacja zaczyna się gdzieś od 135 do 170 stopni C.... więc kto wie może przy 100 C się trochę regeneruje... ale przynajmniej oczyszcza :cool:
Główny problem wycieraczek to jednak szyba. z czasem ma tyle mikro zarysowań i jest tak wypiaskowania, że nawet najlepsze wycieraczki długo nie popracują..
Porównywanie wycieraczek nie wiele mówi bo u jednego wytrzyma kilkadziesiąt tys km a u innego kilka ... Warto zadbać o szybę i ja dobrze "oczyścić" Preparaty woskujące i "niewidzialne wycieraczki" również przedłużają życie wycieraczek ;-)
Właśnie zamówiłem z Einparts na Allegro (dedykowane) w cenie 39,90 zł + 5,90 zł przesyłka. Zobaczymy, jak się spiszą. Jeśli nie będą stukać przy zmianie kierunku (poprzednie tak miały), a wytrzymają pół roku, to uznam to za dużo lepszy zakup niż Visee.
Może trafiłeś na jakąś podróbę , bo Viesse spokojnie rok wytrzymują
Moje Visee Aquatec wytrzymały od połowy kwietnia 2017r. do października 2018r. W górę już chroboczą, w dół jeszcze zbierają w miarę dobrze. Na zimę jeszcze je zostawię - spróbuję zregenerować wrzątkiem i silikonem w sprayu, a na wiosnę trzeba będzie rozejrzeć się za nowymi wycieraczkami.
Podobne problemy z szybkim hałasem i niedokładnym ścieraniem -czy to pod górkę ,czy z górki - miałem z OXIMO.Co ciekawe ,to w innym aucie z mniejsza szybą byłem super. Na razie to oryginały były ok i Motgumy (Viesee i Oximo szybko podpadły niestety ) . Pokombinuję z Boschami jakie na forum 500X proponuje jeden z użytkowników . Z klasycznych ,to w każdym pojeździe jakie miałem ,to sprawdzały się Alca -chyba niemiecki produkt .