No i będzie dla potomnych
To jest widok strony w wersji do druku
No i będzie dla potomnych
Tylko muszę jeszcze koziołka znaleźć żeby mi samochód na głowę nie spadł :D
Olej wymieniony ale jest chyba gorzej niż było..
Weszło jakieś 1,70l
Już mnie zaczyna męczyć ta skrzynia biegów..
Mechanicy wymienili mi sprzęgło na VALEO i jakiś czas ok 4 miesiące było wszystko super.
Teraz znów biegi wchodzą masakrycznie - czy to na pewno synchronizatory?
Może pokombinować z linką? Żebym ja tylko wiedział jak :(
Dodatkowo jak mam wciśnięte sprzęgło [po krótszej jeździe] i 1 bieg - to samochód jakby chciał ruszyć
to nie problem ze skrzynia tylko ze sprzegłem.
Jak zachowuje sie pedła sprzęgła?
czuć wyraśny pzreskok przy rozsprzeglaniu?
jaki jest skok pedału?
jaka jest potrzebna siła do wcisniecia sprzegła?
POdcągnij na poczatek linke od sprzegła i wtedy zobaczysz.
- Chodzi lekko - było wymieniane - było czuć różnicę w pracy
- Co do siły to niewielka - myślę że standardowo
- Jak wciskam to ciężko pcha się jedynka i jak jadę to dwójka i 3 - po wymianie oleju nawet 4 i 5 trochę gorzej reagują..
- Jak zmieniam bieg to dwójka skrzypi no i wsteczny
Dziś wymieniałem na kanale - nie zwróciłem uwagi na linkę - da się bez kanału na luzie podciągnąć? Ile kręcić?
Przecież to chyba mało możliwe że naprawiają - i po 4 miesiącach dalej to samo po wymianie sprzęgła na nowe!
Łatwiej się podciąga sprzęgło z kanału, jednak z góry też dasz radę, odkręć łapacz powietrza i nie jestem pewny czy podstawa akumulatora nie będzie też przeszkadzać. Jak włączysz jedynkę, sprzęgło powinno łapać gdzieś w połowie skoku pedału, tym bardziej, że masz nowe - więc nie powinno być problemów z takim ustawieniem. Linkę też Ci wymieniali? Jeśli tak, mogła się po prostu wyciągnąć (jakiś bardziew wstawili) i stąd potrzeba regulacji.
Sam wymieniałem u siebie sprzęgło(valeo) z linką kilka miesięcy temu i do tej pory wszystko gra.
znam takich talentów co skończa sprzegło w 4miesiące, ale moze to nie ten przypadek.
Nie przypomne sobie teraz gdzie ta linka jest, ale tak sensownie to powinna byc na wierzchu,
podciągniecie to nic trudnego, linka powinna miec gwint i na nim podciągniesz.
Prawidłowo ustawione sprzęgło powinno mieć wyczuwalny przeskok mniej wiecej w połowie drogi do podłogi,
Zreszta sa różne preferencje, ja np. wole wysokie sprzęgło, a moja kobieta takie które łapie przy podłodze
Dałem im zestaw - więc wydaje mi się że wymienili ale znając życie - pewnie niekoniecznie
Linka do regulacji jest widoczna z góry?
No i jak dzisiaj jechałem do pracy to biegi wchodziły w miarę poprawnie :)
Może faktycznie problem z linką?
napisze, że biegi można zmieniac nawet bez sprzegła, jak sie umie, albo jak ktos miał okozje jezdzic z niesynchronizowaną skrzynią.
JA zwykle tak sie upewniam czy skrzynia czy sprzegło.
Jade powiedzmy na 2 nie wciskam sprzegła, wrzucam na luz i proboje wcisnąc lekko wciskac 3 dodajac gazu, albo puszczjąc z obrotów, jak wtedy wejdzie bez zgrzytu to synchronizatory napewno ok
Panowie gdzie dokładnie jest ta linka bo z góry nic nie widzę
Linka sprzęgła. Fotka po wyjęciu akumulatora.
Tak, moje. :)
>Rick
Widok jest z góry. Sprzęgło reguluje się nakrętką zaznaczoną na czerwono. Luzujesz metalową i regulujesz tą plastikową, po wyregulowaniu dokręcasz metalową (lepiej nie naciskać sprzęgła jeśli nie zablokujesz metalową).
Ok, dzięki wielkie za pomoc :)
Dziwne.. Od 2 dni po wymianie oleju biegi zmieniają się o niebo lepiej..
Czy to kwestia rozsmarowania oleju?
A może temperatury..
Jeszcze nie bo teraz daje radę