Przy wymianie panewek wypadałoby zrobić szlif wału...a to odnosi już koszty.
To jest widok strony w wersji do druku
Przy wymianie panewek wypadałoby zrobić szlif wału...a to odnosi już koszty.
Czy żeby wyjąć wał korbowy trzeba wyjmować cały silnik????
Okazuje się że owal zrobił się na wale...
Jak już to w szlify się nie bawić tylko kupować drugi na allegro hm?
A czemu nie kupisz kompletnego dołu silnika? Nie wyjdzie Ci taniej?
Szlif wału u mnie kosztuje 180zł... także raczej drugi dół silnika nie opłacalny + ryzyko...
Narazie dałem do kolegi żeby stwierdził co jest, stwierdził że jest owal....
Moje pytanie jw.
I czy przez to są te problemy z odpalaniem na ciepłym?
Proszę o sugestie, żebym nie pchał się w niepotrzebne koszty
Kolego za każdym razem opowiadasz o jakiejś usterce nie związanej z inną.Co tam jeszcze ten mechanik znajdzie :?: Powiedź mi gdzie na wale znalazł owal :?:
A żeby wyjąć wał to oczywiście że musisz wyjąć silnik,ewentualnie skrzynie biegów i pruć silnik w samochodzie.
Owal przy 4tym cylindrze na wale korbowym.
O usterce nie związanej z inną.... Wcześniej były przypuszczenia teraz już wiadomo co to...
Moje pytanie , czy po szlifie wału będę zmuszony kupować panewki pod wymiar tak?
Prosiłbym o jakieś sugestie, nie krytykę jak można:]
Tak, po szlifie dajemy nowe panewki bo stare będą miały luz.
Nikt nie krytykuje a tylko pyta.Skoro miałeś owal "przy" 4 cylindrze to nie słyszałeś stukania w silniku :?:
Jeżeli coś szlifujesz to zawsze trzeba wymienić element współpracujący ze szlifowaną powierzchnią na nad wymiarowy.
Nie było słychać żadnego stukania.... :/
Trzeba szlifować przy takim czymś cały wał czy tylko ten "kawałek/element"?
Jestem kompletnie zielony jeśli o to chodzi, nigdy nie miałem takich akcji z autem:/
Oczywiście że szlifujesz cały wał...
Pytam, ponieważ czytałem wczoraj gdzieś że jakiś mechanik komuś doradził szlifowanie tylko kawałka wału, co dla mnie jest nie logiczne:]
Ja się jeszcze z czymś takim nie sporkałem. Wyszlifuj cały wał.
A pomyśleć że u znajomego w garażu leży taki silnik i nie ma co z nim zrobić heheheee.
Oczywiście szlifuje się całość.A czy świeciła lub migała Ci kontrolka ciśnienia oleju na wolnych obrotach,jak silnik był rozgrzany :?:
Nie obraź się ale dla mnie ta cała akcja mechanika to jakiś wałek i tyle.
Kilka postów wyżej pisałem o tym, żeby zmienił mechanika, bo ten wynajduje co rusz to inne awarie. (to moja opinia)
Panowie... to już 2gi mechanik który kombinuje jak koń pod górę....
Nie świeciła się żadna kontrolka, silnik pracuje normalnie, równiutko trzyma obroty, nie gaśnie nie klekocze, ani na gazie ani na pb.
Naprawdę zaczyna to być już nawet nie tyle co denerwujące co poprostu obłędne.... Jak tak dalej pójdzie to auto trafi na szrot... 2 tyg u mechaników i nic nie wiadomo do końca co to....
Na forach każdy pomaga jak może ale też nic z tego nie wychodzi:/
Zobacz.. Zielony ma taki silnik jakiego potrzebujesz więc masz pewność że jest sprawny. Oczywiście do niczego Cię nie namawiam tylko taka jest moja opinia... Kupiłbym silnik (chociaż sam słupek) jechał do PORZĄDNEGO;) mechanika i zażyczył sobie przekładki i tyle. Takie moim zdaniem jest najlepsze i najpewniejsze rozwiązanie.
tak tylko że zielony napisał że ten silnik leży w garażu już 2lata nie przeszkadza to? bo wiadomo.... wszystko się mogło zastać.... jestem jak najbardziej ZA żeby go kupić tylko prosiłbym o opinię ekspertów w tym zielonego, czy po zamontowaniu silnika który leżał 2lata szlag go nie trafi?
Według mnie to dwa lata nie jest zbyt dobre dla silnika niestety.Oczywiście żeby nie było że chcę na siłę go wcisnąć.Silnik zdemontowany w Niemczech,nie widział gazu z dobrym przebiegiem.Silnik kompletny,z aluminiowym kolektorem ssącym czyli z przed liftu i cena 299zł za całość taka mała bo chodzi właśnie o te dwa lata leżenia.Świece ma wkręcone więc wilgoć nie miała łatwo się dostać do środka.No ale niech się ktoś obeznany wypowie.
Jak jest zalany olej to wg mnie powinno być ok.
Jeśli ma kompresję to wszystko oka.
dokładnie:) czekamy na opinie ekspertów
A ma zalany olej? wątpię.... kompresji też nie ma jak sprawdzić:/