Ja bym powiedział , że sofcik bezpieczny do 500 niutkow sprzęgło i dwumas dają radę.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja bym powiedział , że sofcik bezpieczny do 500 niutkow sprzęgło i dwumas dają radę.
A możecie polecić jakiegoś magika od chipowania w Krakowie?
Najlepiej jakby się od razu dało pozbyć dpf'a.
Choć jestem ze Śląska, to pojechałem do Częstochowy do firmy Jura-Tuning. Wpisz w google, wyskoczy pierwszy wynik. Jestem bardzo zadowolony, gdyż cena całej operacji też jest bardzo konkurencyjna. Z Krakowa do Częstochowy nie jest aż tak daleko. Umów się telefonicznie na termin najlepiej z rana, do południa autko powinno być gotowe.
A możesz mi podać, np. na pw ile Cię to wyniosło?
Polecam Cinsoft z Gliwic. Koleś robi głównie auta z grupy Fiata i przyznam iż ma o tym trochę pojęcia. Mówię to bo jest sporo firm tuningowych które wgrywają dosłownie gotowce i biorą za to grube pieniądze
No właśnie, czy jest możliwość sprawdzić sobie samemu stopień zatkania DPFa? Jeśli za pomocą kompa, to czy ktoś ma pomysł jakiego softu użyć i w jakie okablowanie się zaopatrzyć?
Przyznam że jeżdżąc "w miarę" oszczędnie, czekam tylko na alarmujący komunikat ze strony silnika.
A nie w smak robić mi dziesiątek km po obwodnicy akurat w chwili, gdy nie mam tam żadnego interesu.
Kabel ELM327v2 + program MultiECUScan z chomika i jedziesz. Jeśli chcesz się łączyć z xenonami czy czujnikami parkowania dokupujesz przejściówke Typ1.
Polecam sprzedającego Viaken.pl
A jeśli chcesz mieć spokój na zawsze to wytnij chwasta i zrób program z wyłączeniem też EGRa.
W Fiacie DPF dopala się w każdych warunkach - nie należy przerywać pracy silnika. W VW by DPF się wypalił trzeba jechać z określonymi dość wysokimi obrotami w trasie.
DPF Fiata dopala się w korkach, podczas postoju, właściwie wszędzie. Jeśli zapali Ci się wykrzyknik i na komputerze wyświetli odpowiedni komunikat zwyczajnie kontynuuj jazdę, lub nie wyłączaj silnika.
Nie sądzę by w Cromie było inaczej niż w Bravo.
pzdr
w bravo to trzeba się połapać kiedy się wypala bo żadna kontrolka ani komunikat o tym nie mówi. Silnik głośniej pracuje i podwiesza obroty przy właczeniu na luz.
Wypalanie się włączało co kilka dni i dla tego się nie zapchał. I tu masz rację. .. w skrajnym zapchaniu powinno pisać "oczyszczanie DPF kontynuuj jazdę".
Jeżdżę już swoim Bravo ponad 3 miesiace , głównie w warszawskim ruchu miejskim i nie paliła mi się nigdy kontrolka od DPFu. Do końca nawet nie wiem kiedy on się wypala... może wtedy kiedy odczuwalne jest lekkie podwyższenie i falowanie obrotów na biegu jałowym i jakby głośniejsza (sycząca) praca silnika, które to zjawisko po jakimś czasie ustaje.. Tak czy inaczej nie jest to sygnalizowane żadną kontrolką. Po podłączeniu do MESa pokazuje że filtr zapchany w 42 %... Widziałem tam opcje wypalania, ale czy warto samemu wymuszać takie wypalanie ? a jeśli tak to przy ilu procentowym zapchaniu samemu wypalić filtr przy pomocy MESa. ?
U mnie chyba nawet ani razu się nie wypalił gdyż po powrocie autem po zakupie wyciąłem to dziadostwo :smile: Robota prosta i nie wiem skąd niektórzy biorą sumy np. 1500zl za usunięcie DPF. Mnie całość kosztowała grosze łącznie z zaślepieniem EGR. Tak samo robiłem w swoim poprzednim aucie czyli Cromie i przez 2 lata użytkowania nie miałem żadnych problemów. Posypała się jedynie skrzynia biegów ale to już taki ich urok. Co do silnika to tylko lanie paliwa i zmiana olejów i filtrów i jazda. Teraz chętnie służę pomocą gdyby ktoś zamierzał poddać swój bolid podobnemu zabiegowi :tongue
pawliczex, sam wyprogramowałeś egr (po zaślepieniu wywala kontrolkę) oraz dpf (po usunięciu sterownik nadal robi "wypalanie")? Za fizyczne i programowe usunięcie nie zapłaciłem nawet połowę kwoty, którą podałeś. Jednak we własnym zakresie moim zdaniem nie da się tego zrobić (soft).
ps. ładnie podciągnąłeś do 220KM :) Na fabrycznym osprzęcie?
Na razie chodzi na fabrycznych gratach ale na wakacje zapodaję turbo od 2,4mjet :smile: W sofcie EGR i DPF wyłączył mi kumpel co zajmuje się Chiptuningiem i kosztowało to przysłowiowe piwo :tongue
Szczęściarz :D Turbina mówisz... ja do swojego kiedyś będę wrzucał od wersji 150KM, trochę mocniejsza jest. Chyba, że też dałoby radę od 2.4 ;)
Witam,
nawiązując do wypalania filtra,
Jeżdżę 80% po mieście co jakiś czas dłuższa trasa ok 70 km. Jednak nie mam żadnych z DPF.
Jedyna zasada jakiej sie trzymam to dokończenie rozpoczętego procesu wypalania DPFu.
Banalnie łatwo jest rozpoznać kiedy ten proces sie rozpoczyna.
Jadąc ze stałą obrotową predkościa silnika 2200-2700 nagle wzrasta spalania chwilowe do ok 10-12l a samochód staje się odrobinę "mułowaty".
To oznacza początek procesu wypalania. Wrzucam 3 bieg/~2500 obrotów i po kilku kilometrach filtr wypalony a spalanie chwilowe spada do normalnego poziomu.
Cała filozofia :)
Jak ktoś ma kabelek ELM327 i soft MES/FES to można sobie sprawdzić poziom zapchania filtra.
"niektórzy biorą sumy np. 1500zl za usunięcie DPF"
niezła przebitka8-[
Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji
Wszystko można zrobić samodzielnie... Pytanie kto ile ma odwagi, aby wgrać samemu poprawkę bez wcześniejszego zgrania zawartości kompa (najbezpieczniej po wymontowaniu i w programatorze). Jak transfer zawiesi się, awaria gotowa. Kabel to nie wszystko ;)