To jest widok strony w wersji do druku
-
ja bym się tak nie doszukiwał wyższości innych olei nad castrolem. Wizualne ocenianie oleju jest trochę mało miarodajne bo wystarczy że taki Castrol ma więcej substancji płuczących i robi sie szybko czarny. Trzeba byłoby zrobić analizę chemiczną i porównać właściwości kilku olei żeby mieć porównanie bo tak to można gdybać i wróżyć z herbaty ekspresowej jak wróżbita Wojciech.
-
Też mi się tak wydaje, a wiele osób pisało, że to norma (czarny olej). Nawet na forum peugeota czytałem, że ktoś gadał z ludkami w ASO i nawet oni potwierdzili, że to norma, na szkoleniach o tym gadają.. Nie wiem na czym to polega, być może w disel'u dużo oleju pozostaje podczas wymiany w aucie..
-
a ja myślę ze to podczas spalania ropy zawsze trochę sadzy sie zostaje na sciankach cylindrow a podczas ruchu tlokow jest to zmywane przez swierzy olej i temu to tak wyglada a po drugie wlasnie kazdy narzeka na castrola ale moze naprawde on ma wiecej srodkow czyszczacych i tyle. wlasnie dziwne by bylo zeby zalac swiezy olej do silnika i ktory po 5 tys km wygladal by jak świeżo wlany:)
-
Wiesz ale o tyle to dziwne, że w benzynie tak od razu nie czernieje olej.. Ja po 2 tyś km to mam olej jeszcze prawie nówka..
-
sadza sadza i jeszcze raz sadza... bo niby czemu w nowszych dislach jak masz filtr czastek stalych a jezdzisz tylko na krotkich dystansach to ropa splywa po gladziach cylindrow do misy olejowej i poziom oleju sie podnosi? rownie dobrze zanieczyszczenia powstale przy spalaniu tez moga sie dostawac do oleju i masz czarny olej.... to takie moje gdybanie jak by co ;p ale nic lepszego mi do glowy nie przychodzi:)
-
nie wierze że ropa przecieka przez cylindry do misy olejowej. Po to sa pierścienie żeby było wszystko szczelne.
-
to czemu tak glosno jest o tym ze kto ma filtra czastek stalych ten musi uwazac na olej? bo jest rozrzedzany przez rope ktora sie nie spala.... nie czytales żadnych artykulow na ten temat?
-
a co za różnica czy jest filtr czy nie?? budowa silnika jest taka sama.
jest wiele artykułów (szczególnie WP) głoszących rożne herezje :D
-
budowa silnika tak ale jak masz filtra to zeby go wypalic to w wiekszosci wypadkow jest podawana wieksza dawka paliwa...
-
większa dawka bo wchodzi na większe obroty. spaliny mają wtedy 600*C
-
dobra juz sie nie kloce na ten temat bo żaden zemnie mechanik hehe
-
bardzo dobrze że piszesz to sobie poczytam o tym i sięgnę po fachowe pismo ale wydaje mi się że to bajka. Taka nieszczelność w komorze spalania duży spadek wydajności motoru z racji utraty kompresji. Ale warto na pewno doczytać
-
i wyczytales cos ciekawego seth na ten temat? :)
-
bęę miał czas to poszukam na razie skupiłem sie na kopiowaniu schematów samochodowych z programu do diagnostyki :D
-
Ze ściekającym paliwem do oleju w samochodach z filtrem cząstek stałych to prawda, najbardziej to widać w samochodach używanych w mieście gdzie proces wypalania sadzy nie jest możliwy w pełni. W niektórych modelach jest nawet dodatkowa skala na bagnecie oleju po przekroczeniu której należy wymienić go na nowy, właśnie ze względu na rozrzedzenie paliwem.
-
kurcze. Może to ma sens. Tak sobie teraz myślę i w instrukcji Bravo w modelu z DPF'em nie ma napisanego co ile wymienia się olej tylko mówi o tym kontrolka na desce. Może coś w tym jest choć powiem szczerze że cieknące paliwo do oleju to jakaś porażka bo w takim razie w autach bez DPF też tak musi się dziać.
-
W jakimś niewielkim stopniu na pewno ale chyba nie ma to większego znaczenia, no chyba że auto jest użytkowane tylko na bardzo krótkich odcinkach.
-
no i mamy rozkmine hehe napewno jak sie jezdzi glownie na krotkich dystansach poki silnik jest zimny i dostaje troche wiecej paliwa to cos sie przedostaje z tej ropy do oleju... ale juz do tego to trzeba by nowy temat rozpoczac hehehe
-
wczoraj przy napoju niegazowanym rozmawiałem z fachowcem. Ropa dostaje się do oleju w momencie kiedy przerwie się wypalanie i pozostawi auto. jednym słowem mówiąc jak ktoś nie ma kontrolki tak jak ja musi obserwować wydech czy mu nie dymi.
-
Cytat:
Napisał
seth
wczoraj przy napoju niegazowanym rozmawiałem z fachowcem. Ropa dostaje się do oleju w momencie kiedy przerwie się wypalanie i pozostawi auto. jednym słowem mówiąc jak ktoś nie ma kontrolki tak jak ja musi obserwować wydech czy mu nie dymi.
W jakimś tam stopniu ropa dostaje się do oleju zawsze.. Tak samo jak benzyna.. Tłoki nie są idealnie szczelne a to jednak silnik wysokoprężny i zawsze tam coś się na pierścieniu przeciśnie.. Gadałem ze szwagrem - jeździ nowym Peugeotem Partnerem.. ASO Peugeot leje inny olej do aut z DPF i inny do aut bez. Silnik ten sam ale jednak DPF coś tam robi w konstrukcji..