To jest widok strony w wersji do druku
-
czemu golf? za te same pieniądze fiat będzie ładnych kilka latek młodszy i z widocznie mniejszym przebiegiem a to się już konkretnie przekłada na koszty eksploatacji. a golf to takie pospolite nijakie auto. jak ktoś chce to i fiata można ładnie zrobić.
-
No masz Ci los....bo za mało części tuningowych? Hmmm....no ok. Zgodzę się, ale wg. mnie im więcej tuningu we fiacie, tym większy śmiech u znajomych:smile:
Ze mnie się powoli zaczynają zbijać, chociaż wcale wiele nie zrobiłem w wyglądzie autka.
Sentyment sentymentem, jeśli jest chęć zmiany auta na coś fajniejszego, to nie widzę przeszkód...dla każdego przychodzi czasami czas zmian:cool:
Ale pliiiissss, nie kupuj golfa III. Sorki wielkie bracie, ale zgadzam się z byrrt'em, i egon'em i ciril'em...
Jak chcesz zmienić samochód (a szczególnie jeśli masz sentyment do aktualnego autka) to IMO powinieneś zmienić na coś co zrekompensuje Twój czas i serce włożone w to autko co masz teraz w postaci super prowadzenia i extra wrażeń z użytkowania.....bo jeśli trafi Ci się jakiś trup, to będzie tylko gorzej :tounge:
-
1 załącznik(i)
Chłopaki zgodzę się z wami że niektóre Gulfy to padła jakich mało ale są też naprawdę zadbane :) Dla mnie to nie musi być auto pierwszej młodości byle było dobrze utrzymane i zadbane. Czasami nawet mnie nachodzi żeby kupić dużego fiata:smile: Chcę samochód za niezbyt duże pieniądze do modyfikacji zarówno optycznych a także mechanicznych :rolleyes: Zgadzam się z tym że Golf III to pospolite auto bo jeździ ich u nas multum ale przy odrobinie chęci i czasu można zrobić z tego coś co naprawdę będzie się wyróżniało na naszych drogach :) A po za tym chcę 1,9TDI bo według mnie to najlepszy silnik jaki może być:redface:
Wiem że dla was to wielka pomyłka z tym Golfem ale na pewno pochłonie mniej pieniędzy niż moja Siena :lol: Zawsze chciałem coś z grupy VAG-a. Silniki bardzo dobre do modyfikacji i wgl :) Myślałem też nad Mk4 ale jak na razie chodzę do szkoły i nie mam stałych dochodów więc nie stać mnie na takie auto:roll: Siena jest jak taka skarbonka bez dna i ciągle muszę w nią pakować kasę a tej z kolei ciągle mało :smile::lol:
Więc zrozumcie mnie i uszanujcie mój wybór :) A i ktoś z was napisał coś o wieś tuningu :) Mogę wam obiecać że nie był by to żaden wiejski tuning typu spoilery, laminaty itp. tylko jeden z niewielu kierunków tuningu jakie uznaję czyli German Style:tongue
Chyba że ktoś coś takiego uznaje za wieś tuning:
Załącznik 745
Pozdro
-
Kolego, a wiesz ile kosztuje samo doprowadzenie samochodu do takiego stanu jak podałeś przykład powyżej? Biję do Ciebie akurat co do pieniędzy bo sam napisałeś, że:
Cytat:
Napisał
DanioxD
na razie chodzę do szkoły i nie mam stałych dochodów więc nie stać mnie na takie auto:roll: Siena jest jak taka skarbonka bez dna i ciągle muszę w nią pakować kasę a tej z kolei ciągle mało :smile::lol:
Sama blacha, która u Ciebie w Sienie kuleje z tego co mówisz to dość spory wydatek. Więc czemu nie chce odnowić w swoim Fiacie? Silnik diesla w Golfie 3 ? No to życzę Ci szczęścia abyś znalazł w takim stanie, który pozwoli Ci na nie wydanie grubej sumy, aby to chodziło w sposób przewidywalny i komfortowy. Hmmm.. nie rozumiem też dlaczego twierdzisz, że nie ma części do tuningu Sieny i to jeszcze w german style, gdzie ogranicza się do wyczyszczenia blachy z detali, dość solidnej gleby (gwint, airride) + ładna felga. Przecież wszystko to możesz dostać w swojej Sienie! Tak jak pisał kolega powyżej .. dla chcącego nic trudnego i fiata można zmodyfikować. No, ale nie będę Cię zniechęcał, Twoja decyzja, Twoje pieniądze i Twoje przyszłe nerwy. Wydając tyle pieniędzy w samochód, dostając go od członka rodziny i tak go potraktować? Zostaje mi pogratulować więc i życzyć szczęścia w poszukiwaniu, zakupie jak i użytkowaniu nowego samochodu.
-
DanioxD, kolega radi. ma całkiem sporo racji (nie neguję Twojej zmiany autka, Twoja decyzja), ale spróbuj policzyć sobie koszty:
- do swojej Sieny dołóż ze 2000 zł i będziesz miał i "ogolone autko" i glebę <- dobre felgi już masz. (a jak sprzedasz Sienę za załóżmy 3000zł i dopłacisz 2000 zł to raczej nie nabędzeisz Golfa III w 1.9 TDI w przyzwoitym stanie i to nawet w silniku AGR 90 KM, o ASV 110 KM zapomnij w tej cenie)
- airride też dasz radę sobie sam założyć, bo przecież zdolny chłopak jesteś...poradziłeś sobie z pękniętym paskiem i remontem silnika i blachy, czego chcieć więcej :tounge:
- no i najważniejsze, żeby zrobić dobry german style w Golfie III (czyli felgi BBS, światła dymione Hella itp.) , musiałbyś sprzedać swoją Sienkę co najmniej 3 razy :smile:
.
.
.
.
Ok. Sprawdziłem ceny na allegro....wycofuję się z tego że za 5000 nie kupisz Golfa 1.9 TDi, bo można za 2500zł kupić takiego białego golasa 3D z przebiegiem ok. 390 000 km, 1.9 90km.
Generalnie rób jak uważasz, jeśli Siena daje Ci w kość, to nikt z forum przecież Ci nie zabroni jej sprzedać :wink:
-
Macie dużo racji w tym co mówicie ale weźcie wy mi pokażcie gwint do Sieny:!::smile: Bo airride nie chce:tongue Głównie chodzi mi tu o zawieszenie bo sami wiecie jaki zawias ma siena :) Szukałem gwintu do sieny i nie ma więc jeśli możecie to zapodajcie linka :redface:
To że ją sprzedaje nie jest jeszcze postanowione i dużo może się zmienić:tongue
-
Danio, a sprawdzałeś czy nie podejdzie po lekkiej rzeźbie np z Punto ?
-
No właśnie oglądałem dzisiaj na allegro gwint do punto i się też nad tym zastanawiałem :) Tylko co rozumiesz przez słowo "lekka rzeźba"? :smile:
Wydaje mi się że gwint do punto II mógł by podpasować do sienki przy lekkiej rzeźbie :rolleyes: Z tego co widać na zdjęciu w aukcji mocowanie amortyzatora jest dość podobne, trzeba by było pomierzyć rozstaw otworów i wymiary amorka i porównać z tymi w aukcji. Jeśli chodzi o sprężyny na tył to też podobnie jak w sienie:rolleyes: Napisze meila o podanie poszczególnych wymiarów:tongue
Chociaz od punto jedynki gwint na przód też można by spróbować przymodzić:tongue
punto I
http://allegro.pl/fiat-punto-i-93-99...721210686.html
punto II
http://allegro.pl/zawieszenie-gwinto...706560238.html
W komplecie od dwójki tylne amorki mają inne mocowanie górne
To że chcę sprzedać sienę jest spowodowane właśnie min. słabym zawieszeniem i brakiem jakichkolwiek części do jego ulepszenia :)
-
Jeśli będziesz coś wiedział odnośnie tego gwintu to daj znać. Mam jeszcze jedno ciekawostkę a propo kupna samochodu z niemiec (:D) od starszej Pani..
http://www.youtube.com/watch?v=qG4IaHgqH00
;)
-
Cytat:
Napisał
radi.
no niestety taka jest prawda hehe
-
ja powiem tak. Volkswageny według mnie to dobre samochody zarówno pasaty jak i golfy ale niestety za te 4000zł co chcesz za sienkę to nie kupisz dobrego golfa. większość tych aut jeżdżących po naszych drogach to kompletne trupy w które po zakupie będziesz musiał włożyć z 2000zł. Do tego dochodzi jeszcze z 3 razy większy przebieg niż we fiacie . Patrząc również na wyposażenie i silnik to sienka bije golfa na głowę. Większość golfów za te 4000zł to będą typowe golasy bez elektryki welurowej tapicerki czy nawet poduszki powietrznej. Silnik 1.6 16v który masz we fiaciku to jedna z najlepszych konstrukcji fiata od wielu lat i na pewno jest to silnik żwawszy i bardziej ekonomiczny niż jednostka golfa o pojemności 1.6 czy nawet 1.8. Co do tuningu to wydaje mi się że jak ktoś chce to każdy samochód może zmodyfikować także i sienkę , wystarczy zobaczyć na auto kolegi szuru. Oczywiście nikt ci nie zabrania zamieniać sieny na golfa decyzja należy do Ciebie ale nie zdziw się jak będziesz miał problem ze sprzedaniem fiata za te 4000zł. niby wszystko jest porobione ale autko jest już leciwe i ludzie szukają raczej nowszych samochodów.
-
7 załącznik(i)
Siema:rolleyes: Na początku chcę podziękować kilku użytkownikom forum za zniechęcenie mnie do sprzedaży Sieny:smile: Zmotywowałem się i zacząłem dalej przy Sience działać :) A oto efekt wczorajszej pracy z małą pomocą dziewczyny:wink::
Załącznik 793
Załącznik 794
Załącznik 795
Załącznik 796
Załącznik 797
Załącznik 798
Załącznik 799
Do odizolowania stożka od gorącej komory silnika użyłem czegoś takiego co się klei do ścian za grzejnikami w domu aby odbijało ciepło :rolleyes:
Może nie wygląda to za super ale może pomaluję to pod kolor auta i będzie git. Ale nie wygląd się tu liczy :tongue Dzisiaj zakupiłem także rurę spiro i może jeszcze dzisiaj zabiorę się za zrobienie dolotu zimnego powietrza do stożka:redface:
To by było na tyle :) Jak na razie brak pomysłów na dalsze mody:tongue
Pozdro
-
Ale dało coś mocy? Czy tylko dźwięk?
-
Wydaje mi się że troche lepiej ciągnie od dołu:rolleyes:
-
A ja mam w domu nowy filtr stożkowy i to jakiejś bardzo dobrej firmy, ale nie zakładałem bo wydawało mi się że to nie da nic. Ale jak mówisz, że lepiej ciągnie u dołu to muszę założyć bo u mnie od dołu to jest źle ponieważ bardzo słaby jest lecz jak przekroczy 3-3,5 tys to jest pięknie wtedy aż chce się jechać tym samochodem.
-
Nie jechałem nigdy BBM 2.0 ale mój 1.8 wydaje mi się właśnie bardzo dynamiczny na niskich obrotach.. Mam porównanie z innymi autami 1.6 (w tym 1.6 16V 110km P206 dziewczyny) i ten mój 1.8 jest o wiele bardziej elastyczny.. Wydawać by się mogło, że 2.8 w dodatku 5 cylindrowy powinien ciągnąć jeszcze lepiej..
-
byrrt zgadza się 1,8 jest dynamiczny na niskich obrotach, lecz 2,0 na niskich obrotach jest taki sobie, a potem jak dostanie wysokich obrotów dostaje mocy i ma piękny dźwięk. Na początku myślałem, że z moim coś nie tak. A potem się dowiedziałem, że one takie są.
-
karolsgn próbuj i zobaczysz jak będzie chodzić :rolleyes:
A ja wczoraj znowu zadziałałem przy Sienie. Kupiłem rurę spiro i zrobiłem dolot zimnego powietrza ze zderzaka na stożek:redface: Teraz nawet gdy silnik jest dobrze nagrzany to rura od samego stożka aż do przepustnicy jest po prostu zimna:wink: Więc jak dla mnie mod bardzo na plus:rolleyes:
Ale mam do was pytanie bo po założeniu tej rury gdy jadę tak powyżej 3--40km/h z wcisnę pedał sprzęgła to podczas schodzenia z obrotów przy samym dole siena gaśnie:confused: Robi się tylko tak na LPG i właśnie po założeniu tej rury:confused: Czy może być to spowodowane tym że wlot powietrza do rury jest umiejscowiony w zderzaku a powietrze jest wtłaczane do niej? Może poprostu dostaje wtedy za dużo powietrza i gaśnie? Na benzynie jest okej:rolleyes: Dodam że mikser od gazu mam jakieś 10cm za odmą w dolocie może to wtlaczane powietrze na siłę powoduje gaśnięcie silnika?
-
Cytat:
Napisał
karolsgn
A potem się dowiedział, że one takie są.
Taki juz ich urok, to samo tyczy sie 2,0 16V z dołu jedzie bo jedzie, a powyżej 3500-4000 budzi sie smok :D
-
Ej no u mnie też powyżej 3,5-4tyś ciągnie lepiej ale po prostu wydaje mi się, że ta jednostka 1.8 jest bardzo elastyczna. Przy 50km/h jak wrzucę 5ty bieg w tym pyziu dziewczyny to jedynie zatrzęsie budą ale jechać nie chce.. U mnie będzie z 1,5tyś obrotów ale normalnie przyspiesza - cicho, zgrabnie i całkiem żwawo.. A oba mają ok 110km a i waga jest podobna..