To jest widok strony w wersji do druku
-
Od zalania Ceramizera w A170 przejechałem już jakieś 600 km, silnik chodzi równiej. Równo trzyma też obroty jałowe. Wyciszył się również trochę.
Na mocy jakoś chyba przełożenia nie ma, chociaż auto i tak dość chętnie się zbiera mimo 95 KM tylko.
Jeśli chodzi o dźwięk tego silnika, to zmiana jest również, jednak minimalna. Pomiary telefonem pokazują różnice 1-2dB, takich pomiarów na Marei nie robiłem, ale tam były znacznie większe różnice.
Nie wiem jakie różnice są w braniu oleju przez silnik, coś bierze ale czy mniej, nie wiem. Jaka różnica w spalaniu, nie wiem ponownie. Może za jakiś czas się przekonam.
Mimo wszystko uważam, że Ceramizer CS jest wart zakupu. Największe różnice widziałem na silniku w Marei, ale on miał też największy przebieg wtedy. Przebieg A170 to tylko okolice 320000 km.
Ja polecam, szkód nie robi a potrafi wyciszyć klekoty i łomoty.
EDIT po miesiącu: A170 zrobił się żywszy, chętniej wkręca się na obroty, aczkolwiek z pełną uczciwością nie mogę przypisać tego jedynie Ceramizerowi, bo w tym czasie wykonałem kilka rzeczy jak choćby wyczyszczenie EGRa. Za to wizyta na hamowni pokazała, że z 95 KM fabrycznie auto ma 105 KM, moment obrotowy 188Nm (wg. danych fabrycznie miał mieć 180Nm). Nie wiem ile miał gdy go kupiłem, bo nie wykonałem pomiaru, więc nie mogę tego przypisać Ceramizerowi, ale chyba się skłaniam ku temu właśnie. ;)