Spróbuj przez Facebooka Artur Szymczak z łodzi
To jest widok strony w wersji do druku
Spróbuj przez Facebooka Artur Szymczak z łodzi
Ja ostatnio zakładałem gaz do Tipo i Panowie wpadli na pomysł odłączenia czujnika luzu... No poprostu ręce opadają :rolleyes: Kapłem się dopiero na drugi dzień bo auto nie gasło S&S i za każdym razem przy odpalaniu wyskakiwał komunikat żeby wcisnąć sprzęgło:roll:
Cześć, czy orientujecie się, czy można wyłączyć start stop w Tipo rocznik 2022, T-jet 1,4. Lounge, kombi.?
A gdzie się uchował ten silnik w tym roczniku ? . Ja mam T-jeta z 2020 i myślałem że to był ostatni rok z tymi motorami . U mnie 2020 wyłaczyłem
Wracając do kwestii wyłączenia S&S. Czy konieczne jest osiowanie PROXY po wyłączeniu?
Witam
Wprawdzie temat jest o włączaniu opcji, ale nie będę zakładał odrębnego tematu o wyłączeniu opcji, moim zdaniem zbędnych.
Od paru tygodniu mam Fiata Tipo 1.6 130 KM 2021r. Poczytałem już na forum, że Tipo nie ma bramki SGW i z radością podłączyłem się ALFAOBD bez bypassa.
Bardzo irytuje mnie funkcja rozpoznawania znaków drogowych. Nie dość, że podawane tam ograniczenia są w większości błędne, to ciągle to miga na ekranie, a ja lubię mieć spokój na zegarach.
Wg instrukcji można to wyłączyć przed rozpoczęciem jazdy, ale za każdym razem trzeba kopać w menu. Przy okazji wyleci S&S, o tym akurat jest dużo opisane. Problemem dla mnie jest, że obawiam się osiowania PROXY po BT.
Czy jest ktoś w woj. Śląskim kto miałby chęci, odpłatnie, uwolnić mnie od tych niechcianych opcji?
Ja zawsze osiowanie robię po BT - także nie ma się czego bać :)
Tak więc, w dniu dzisiejszym podjąłem próbę wyłączenia S&S.
Narzędzia: Alfaobd 2.4.1.0 chyba stara wersja?
ELM327 1.5 OBD II bezprzewodowy bluetooth 2.0, zakupiony w sklepie Ricambi Oryginali jako dedykowany do Fiata.
Niestety zrywa połączenie, w momencie startu konfiguracji.
Po kolei: mam , podgląd na stan systemu, na usterki i tu wszystko działa bez problemu.
Potem wybieram procedurę:
1. zmiana konfiguracji samochodu,
2. pokazuje się kolejne okno z wyborem opcji
3. wybieram S&S
4. kolejne okienko wybierz wartość : ABSENT lub PRESENT
W tym momencie pojawia się komunikat o braku połączenia.
Próbowałem na wyłączonym silniku i na włączonym, za każdym razem zrywa połączenie.
Przy używaniu programów z witaminkami tak się zdarza ,że niby się łączysz coś robisz a nie daje rady. Ponadto raczej do zmian konfiguracji lepiej używać połączenia przewodowego . Bezpieczniejsze połączenie . Ważna jest prędkość transmisji.
No nie bardzo z witaminką, bo zakupiony lata temu w Sklepie Play za ok 150 zł.
Tym programem obsługiwałem własne Lancie Delty III :1.4 120 KM, 1.9 TT w której m.in konfigurowałem czujnik ciśnienia spalin, Fiata Bravo II 1.4 120 KM, Alfę Romeo Giuliettę 1.4 170 KM
Jedyna różnica to interfejs. Od niedawna mam ten dedykowany, wcześniej podłączałem uniwersalny z A...
szybkość transmisji mam ustawione: 115 200
limit czasu : 200 ms
KWP2000 : 4ms
KW71: 4MS
CAN inter-frame time 35ms
Może w ustawienia jest coś nie tak?