Mam Boscha C3 od ponad 10 lat.
Tak jak pisali, wystarczy odpiąć s&s przed ładowaniem.
Odpinamy po uśpieniu systemu.
To jest widok strony w wersji do druku
Mam Boscha C3 od ponad 10 lat.
Tak jak pisali, wystarczy odpiąć s&s przed ładowaniem.
Odpinamy po uśpieniu systemu.
Będę zmuszony podładować akumulator przed zimna. Będę musiał go wyjąć z auta. Szukam, czytam i widzę że nie ma jakiejś specjalnej procedury na tę okoliczność. Ważne żeby poczekać min minutę od zamknięcia drzwi do odłączenia klem. Na coś zwrócić uwagę? Auto będzie stało ze 2 dni bez akumulatora. Po ponownym podłączeniu kalibracja zamków oraz kierownicy. Coś jeszcze?
Nie przypominam sobie abym kalibrowal kierownice po odłączeniu aku. Na czym to polega?
Dokładnie o to chodziło.
Czyli, co spokojnie zamykam auto, czekam minutę i odkręcam plusa/minusa i tyle?
Tak. Tyle wystarczy :-)
Jest tylko kalibracja zamków, prosta co prawda, ale abyś się nie
zdziwił, że jak podłączysz aku, to z przycisku na klapie bagażnika nie otworzysz bagażnika :)
Musisz tylko przy zamkniętych drzwiach i klapie, zamknąć auto z pilota i otworzyć z pilota.
Po tym już bagażnik będzie otwierał się z przycisku na klapie bagażnika :)
Jest to nawet opisane w instrukcji.
Zgodnie z instrukcją Tipo wygląda to tak:
"OSTRZEŻENIE
W wyniku odłączenia akumulatora układ kierowniczy wymaga konfiguracji, co zostanie zasygnalizowane przez zaświecenie się lampki sygnalizacyjnej w zestawie wskaźników (lub symbolu na wyświetlaczu). Aby wykonać tę procedurę, wystarczy obrócić kierownicą w krańcowe jej położenia lub po prostu jechać prosto przez około sto metrów."
Odłączyłem aku i nic takiego nie robiłemâŚ
Ja też. Podmieniałem kilka razy baterię bo taka potrzeba była i nic się nie działo. Wszytko wracało zawsze do normy....