To nie łożyska bowiem łożyska owszem grzechotały ale zostały wymienione na nowe, stuki raczej pochodzą od układu wspomagania
To jest widok strony w wersji do druku
Dzisiaj moje Tipo 3 raz trafiło do ASO na naprawę układu kierowniczego, a konkretnie kolumny kierowniczej. A ma dopiero 3700 km przebiegu. :/
Trochę śmieszno, trochę straszno.
A co ma luzy czy co? Bo jak stuka to niech wymienia silnik wspomagania z drązkiem i jest to tylko przeszkadzająca usterka w uzytkowaniu ale nie jest niebezpieczna.
Nie ma takiej możliwości. Fiat traktuje całą kolumnę kierowniczą jako jeden nienaprawialny podzespół. W moim przypadku padli ofiarą własnej pazerności i muszą wymieniać cały element na nowy. Chociaż z tego co mi wiadomo, to wszelkie koszty pokrywa dostawca części, czyli TRW.
Nie wiem czy sie rozumiemy. W tym temacie wrzucialem numery i zdjecia z ePer. Zalezy co wynieniaja czy elementy powyzej pedałow czy elementy ponizej. Jesli to pierwsze to mam racje
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
https://a.allegroimg.com/original/03...ownicy-kolumna
To co pokazujesz Fiat wymienia jako całość. Obecnie według ich serwisówki jest to część nienaprawialna i podlega wymianie tylko jako kompletny podzespół. Czyli od krzyżaka przy przekładni kierowniczej do samej kierownicy. Kolumny te produkuje TRW w Polsce.
Dostałem info z ASO, że będzie zamawiana trzecia (!) kolumna do mojego Tipo. Dwie poprzednie, całkowicie nowe, okazały się wadliwe.
Wiem, bo rowniez miałem to wymieniane, caly detal jak na zdjeciu. U mnie odpukac pomogla jedna wymiana.
Pracuje w zakładzie (konkurencja dla TRW) który robi te kolumny i potwierdzam że kolumna jest nienaprawialna w ASO. Takie uszkodzone kolumny / reklamacyjne trafiają do nas na analizę. 90% przypadków to hałas - bardzo trudno określić z którego elementu pochodzi. Nawet jak padnie silnik wspomagania to i tak samemu go nie można wymienić (chociaż to tylko 3-4 śruby do odkręcenia), bo trzeba go skomunikować z ECU wspomagania i sprawdzić tzw. moment wejściowy - wyjściowy.
Że tak spytam bo zbliżam się do końca 2 lat gwarancji. Te usterki kolumny kierowniczej to wiążą się jakoś z tym czy auto jeździło ze stale włączonym trybem city? Może to mieć jakiś wpływ że to się psuje?
Raczej nie powinno mieć wpływu, gdyż powstający z czasem luz na przekładni ślimak-koło zębate jest kompensowany specjalnym mechanizmem. Z tego co pamiętam to nasze projektowane są na 5 mln cykli (full lewo - prawo) co daje ok 5 lat eksploatacji - oczywiście to nie oznacza że o tym czasie się zepsują, zazwyczaj do tego momentu są robione testy. Dodatkowo wspomaganie nie działa przez cały czas, wraz z wzrostem predkości jest coraz słabsze i przy ok 100 km/h silnik wspomagania w ogólne nie jest załączany.
Z tego co obserwujemy to zazwyczaj reklamacyjne sztuki nie mają więcej nalatane jak 30k km, czyli to znak że główne problemy wychodzą na początku.
No ja miałem odgłosy - filmik na youtube. Wiedziałem że to silnik wspomagania dzięki kolegom z forum ale Panowie z ASO się uparli i na pierwszym miejscu wymienili mi cały układ kierowniczy wraz z maglownicą. To nie pomogło więc ponowie powiedziałem co hałasuje i dopiero wtedy wymienili silnik wspomagania - pomogło i nastała cisza.
https://youtu.be/2LfbSXau3Aw
https://youtu.be/dnu6t0kAAPs
Tez mi wczesniej wymienili maglownice, drogi serwis ale bylo podobnie, oni wiedzieli lepiej ;)
Bezcenna była mina i zachowanie Pana z serwisu, kiedy poinformowałem że wymiana maglownicy nie pomogła i kiedy po wymianie silniczka wspomagania nie omieszkałem stwierdzić iż czasami warto posłuchać klientów.