To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
CHCEtipo
zaczęły się chłodniejsze dni. silnik rozgrzewa się szybko, wskazówka dobija pionu, ciepłe powietrze zaczyna lecieć szybko. jadąc przez miasto mając wbity 4/5 bieg bez gazu lekko z górki zaobserwowałem, że wskaźnik temperatury lekko opada do ok 77*C (zdjęcie) bez względu na to czy mam na maxa ogrzewanie włączone czy zimno. podczas przyśpieszenia powraca do pionu i temp jest w okolicach 84*C. termostat do wymiany?
edit.
podczas jazdy w trasie wskaźnik jest w sumie pionowo jednak temp w okolicach 75. Przy puszczeniu gazu i dojeździe np do znaku stop temp.spada do 68 i wskaźnik lekko opada.
edit.
z tego co czytam to termostaty są różne. jeden ma temperaturę otwarcia 80*C a inny 88*C. jaki jest u nas w tjetach?
To chyba temat nie do tego wątku. O termostacie masz kupę informacji w necie. Ale krótko:
1. na małym czy dużym obiegu, przy małym obciążeniu, następującym po początkowej fazie rozgrzewania, gdy silnik nie jest rozgrzany (uwaga: nie płyn chłodzący, lecz silnik!) normalny jest spadek temperatury na wskaźniku, nawet przy sprawnym termostacie
2. przy niesprawnym termostacie (uchylonym) to samo zaobserwujesz przy małym obciążeniu ale przy silniku rozgrzanym; jeżeli po rozgrzaniu obserwujesz to co opisałeś to:
3. termostat najlepiej sprawdzić na postoju, przy rozgrzewaniu silnika, dotykając przewodów dużego i małego obiegu (np. nagrzewnicy)
4. żaden wskaźnik na desce nie jest miarodajny - dokładne dane są dostępne np. złączu w OBDII
5. to co opisałem dotyczy każdego termostatu; temp. otwarcia termostatu zależy od konstrukcji całego układu chłodzenia, rynku (klimatu) na jaki jest pojazd przeznaczony itp.
6. dla aut zasilanych LPG za pośrednictwem reduktora (parownika), zjawisko wahań temperatury na nierozgrzanym silniku pogłębia się