To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Serwis olejowy -
Cytat:
Napisał
Trump
No, poczytales i juz znowu wiesz. O 948TE i napedzie tez wiedziales:lol:
Nalej sobie, porownaj czasy w tej samej temperaturze, a jak nie chcesz, to zrob swiatu przysluge i po prostu zamilcz.
Nie doceniłem twego prostactwa, chamstwa i buty haha Jest znacznie lepiej :food: Dobry jesteś :!:
Z mojej strony ani jedno wyzwisko, czy zniewaga nie poszła. Z twojej kilka, login odpowiednio dobrałeś ;-) Szkoda czasu na dyskusję z tego typu osobowościami, a zamilczeć to możesz nakazać swojej żonie, kochance, kochankowi, czy kogo tam sobie masz ;-)
Co do szuwaksów, to jeszcze mnie nie pojebało do poziomu, że będę mierzył prędkość przyrostu temperatury... W tym temacie interesuje mnie tylko, czy czas nie wydłuża się z powodu awarii termostatu w podobnych warunkach.
Kto chce lać niech i siki naleje, jeżeli lepiej mu będzie. Jeden widzi sens, ja nie.
-
Może zasada prosta - im mniej dodatków tym lepiej ? Dodawanie czegoś do oleju w sprawnym silniku chyba mija się z celem ? Może pomóc kiedyś tam ..gdy już auto będzie miało 3 właściciela ? Dostałem w prezencie ceramizer , to co -zapodałem do aktualnego auta i nie wiem czy coś dało ,spręż był sprawdzany niedawno bo było pewne podejrzenie -1 i 4 cylinder równo ,ale wyżej troszkę niż 2 i 3 (te też równo jak stół ) . Sam bym nie kupił ,ale gdy jest gratis to dlaczego nie . Wyszły oleje ceramiczne ,ale koszt mają wysoki. Kolega tutaj wyżej wspomniał o wpadkach Ravenola -czytałem na tym forum tę informację , lecz parę postów niżej był ponowny test , bo coś zlecającemu nie pasowało i ...wyszło , że laboratorium zrobiło babola i sprostowali test, no ale poszło na zewnątrz , że olej zły . Domyślam się , że tak jak każda firma kombinują aby taniej otrzymać droższy efekt. Było też info o ilości % wsadu mineralnego -na rynku DE i JAP jest to konkretnie określone i zejście poniżej danego progu powoduje brak napisu o pełnym syntetyku ,a powstaje napis o syntetyzowanym czy innym w ten deseń ,także chyba jest nie do końca jak kolega wyżej inputował o olejach . W Chevi używałem Orlena i hydro dłużej stukały (auto poniżej 100tyś km ) ,a przy Ravenolu -hydrokraku krócej , na Valvo też przyzwoicie , Przy MA raczej bym nie kombinował z dodatkami ,bo wbrew pozorom często części mechaniczne wprost mają mieć jakiś parametr oporu i zabranie tego poprzez modyfikator wpłynąć może właśnie źle .
-
Cześć,
Nikt o to nie pisał więc zapytam, czy AlfaODB wersja na telefon - da się skasować serwis? Mam demo do odczytywania błędów i zastanawiam się czy kupić pełna wersję. Widziałem że jest tam opcja ustawienia ilość dni i przebiegu od wykonanego serwisu - tylko czy ktoś testował?
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Osek
Nikt o to nie pisał więc zapytam, czy AlfaODB wersja na telefon - da się skasować serwis? Mam demo do odczytywania błędów i zastanawiam się czy kupić pełna wersję.
Ja pisałem w kilku miejscach, że wybiera zły silnik, zamiast 1.4MA uparcie wybiera 1.6 E-TORQ - w moim zatem przypadku ten soft można wsadzić sobie w ten tego, szczególnie, że flaga oleju jest w ECU. Wersją bezpłatną AlfaOBD idzie dużo zrobić, możesz spróbować i zdecydować, ale koniecznie sprawdź jaki sterownik wybierze po połączeniu z silnikiem :!: Musi być IAW8GMK dla 1.4 MA 140KM - mam nadzieję, że dobrze pamiętam.
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
krowka1978
Ja pisałem w kilku miejscach, że wybiera zły silnik, zamiast 1.4MA uparcie wybiera 1.6 E-TORQ - w moim zatem przypadku ten soft można wsadzić sobie w ten tego, szczególnie, że flaga oleju jest w ECU. Wersją bezpłatną AlfaOBD idzie dużo zrobić, możesz spróbować i zdecydować, ale koniecznie sprawdź jaki sterownik wybierze po połączeniu z silnikiem :!: Musi być IAW8GMK dla 1.4 MA 140KM - mam nadzieję, że dobrze pamiętam.
Faktycznie mimo wyboru konkretnego oznacznia, łączy się z innym. Jest jakieś inne oprogramowanie którym można to zrobić przez telefon ? Czy tylko zostaje laptop ? Ta wersja co łączy się z innym oznaczeniem po wybraniu "Tablica rozdzielacza" są tam takie dwie opcje - czy to czasem nie jest to?
Załącznik 42478
Załącznik 42479
Tylko żeby to uzupełnić trzeba miec wersje płatną.
Edit: ogarnąłem program na komputer i zrobiłem to przez kompa.
-
Koledzy mam pytanie. Odświeżyłem "pierwszy lepszy" temat serwisowy aby nie zakładać nowego. Dopadła mnie "pomroczność jasna" i nie mogę znaleźć na wyświetlaczu zakładki "Serwis". Zachciało mi się dzisiaj po rutynowym sprawdzeniu poziomu oleju zerknąć na ilość km do wymiany. Za nic w świecie nie mogę tego znaleźć, próbowałem i na wyświetlaczu i w Uconnect i nic. Podpowiecie gdzie tego szukać, bo nie daje mi to spokoju choć to pierdeoła jest.
-
Zapewne liczba kuponów zeszła do 0, wtedy menu znika z zegarów. Żeby ponownie uaktywnić trzeba podczepić MES i ustawić liczbę kuponów na wartość większą od 0, maksymalna 9. Jak dobrze pamiętam opcja w MES jest tam gdzie service się ogarnia.
-
Możesz mieć rację z tymi kuponami. Po wymianie oleju MESem resetowałem wszystko, ustawiłem ilość km do wymiany na 10 tys. ale nie pamiętam abym sprawdzał ilość aktywnych kuponów. Dzięki za podpowiedź.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Serwisu olejowego w ten sposób nie kasuje się! Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
To jest tylko wyłączenie kontrolki zużytego oleju! Swoją drogą procedura opisana w angielskiej instrukcji.
Trzeba podłączyć się kompem i:
1. Ustawić flagę serwisu w zegarach.
2. Zresetować flagę wymiany oleju, jeśli w silniku jest czujnik - ustawia się w ECU. Czynność szczególnie ważna w silnikach MJ i MultiAir!
Witam serdecznie
Po wymianie oleju chciałem wykonać powyższą procedurę.
MES 5.1 zarejestrowany, kabel Viaken ELM v1.3, SGW bypass
Niestety wykonanie punktu 2 zakończyło się komunikatem : WYKONANIE NIEUDANE, Błąd: żądanie spoza zakresu
Co robię nie tak ?
pozdrawiam
-
Adaptery ma ? Niech kupi wszystkie, na zas?!:lol:
-
Cytat:
Napisał
Braval
Adaptery ma ? Niech kupi wszystkie, na zas?!:lol:
Adaptery mam: 3, 5 i 6 :smile: ale wg specyfikacji mes do tej operacji nie jest potrzebny żaden adapter...
reset serwisowy się udał, liczba kuponów ustawiona na 9, interwał serwisowy ustawiony na 10k km. Tylko wymiana oleju nie przeszła ...
pozdrawiam
-
U mnie w dieslu wszystko poszlo ,ok. Tez mam bypasaa SGW.Cos piasali na forum koledzy o problemie z resetem oleju w multiair, wybiera Ci dobry sterownik silnika?
-
Cytat:
Napisał
Braval
U mnie w dieslu wszystko poszlo ,ok. Tez mam bypasaa SGW.Cos piasali na forum koledzy o problemie z resetem oleju w multiair, wybiera Ci dobry sterownik silnika?
Niestety wybiera poprawny MM8GMKHW670 ...
I jeszcze jedna dziwna sprawa. W zakładce "Data ostatniego serwisu" mam 2017 rok, autko z roku 2018 i nigdzie nie widzę możliwości zmiany tej daty. Czy ten parametr ma się ustawić automatycznie?
-
Koledzy i koleżanki.
W 500x z silnikiem 1.6 Multijet wymiana filtra oleju to jakaś tragedia. Dojście kluczem niemal zerowe, dynamometrycznym niemożliwe, do tego po odkręceniu filtra pięknie wylewa się na półoś, wahacz i podłogę.
Proszę o radę jak wy sobie z tym radzicie? Może jest jakiś specjalny klucz? Podejście z kanału jest owszem lepsze- nie wymaga ściągania koła i demontażu nadkola.
-
Potrzebny kanał lub podnosnik.Umiejscowienie inzyniery zje...li na 150 %:popupie: Ja mam odpowiednio wygiety i przyciety klucz oczkowy "30mm". Mam tez oobciętą nasadkę 30mm, 1/2 cala z krotką grzechotką.Trzeba dorobic sobie taki "lejek zlewak" ,by nie uflogac siebie i pol samochodu. Robie go z kartonu ,jednorazowy. Temat mam obcykany od lat, gdyz to samo jest w silnikach 2,0 i 1,6 jtd, no i mam kanał...Jak przychodzi czas wymiany, "mięsa" konstruktorom tego silnika nie zaluje?!:lol::lol2:
ps.mozesz sobie kupic na zapas ,jakbys w nerwach rozpie...l?!
https://allegro.pl/oferta/pokrywa-ob...6d-13634798622