To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Żaba w Tipo -
Kocie po co zmieniasz opony na zimowe skoro u Ciebie śniegu nie ma :)
Ja od wielu wielu lat mieszkając w Szczecinie w zimę śniegu nie widziałem i myślę o kupieniu wielosezonowych. U mnie w zimę więcej deszczu niż śniegu i o wiele lepiej sprawują się letnie bo lepiej odprowadzają wodę. A jak będzie lód to i zimowe nie pomogą.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
A jak będzie lód to i zimowe nie pomogą.
Skąd ta pewność? Na oblodzonych ulicach widziałem coś odwrotnego. Co więcej słabe klejenie letnich już teraz odczułem, więc są już na stojaku.
-
Cytat:
Napisał
wawroo
Miałem taki sam, spokojnie daje radę. Zmieniłem na taki tylko dlatego, ze ten drugi ma walizkę do noszenia i przechowywania: Zobacz ofertę: PODNOŚNIK SAMOCHODOWY LEWAREK ŻABA WALIZKA 2.5T https://allegro.pl/oferta/podnosnik-...5t-10240007246
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Coś za coś . W tym pierwszym linku do podnośnika dokładają dwie kobyłki , a w drugim za to walizkę :lol: kto co woli .
-
:) tak dla przypomnienia..."zabke" podkladamy za próg(głębiej) w miejsce przeznaczone do unoszenia pojazdu :) i doskonale pasuje tam klocek od palet taki kwadraciak 10x10cm...cos jakos tak :) z wlasnego doswiadczenia :)....coz...moj kroliczek to juz historia ale zlego slowa nie powiem :)...pozdrawiam wszystkich :)
-
3 załącznik(i)
Witam, czy możecie podzielić się informacją jak wygląda miejsce podnoszenia auta? U mnie sporo rudej wyszło
Pozdrawiam.
Załącznik 42257
Załącznik 42258
-
Cytat:
Napisał
D4ni3l
Witam, czy możecie podzielić się informacją jak wygląda miejsce podnoszenia auta? U mnie sporo rudej wyszło
U mnie trzymają się zdrowo, bez grama rudej...
-
U mnie tez wyszło sporo rudej, tak jak u ciebie na foto.
-
Potraktuję progi i miejsca korozji preparatem noxudol 700. Może coś pomoże.
-
U mnie czysto, pewnie dlatego że nie podnoszę za te elementy auta.
-
to jest tylko powierzchniowa korozja. Oczyscic ile ie da, naciągnac na to fertan (bardzo polecam) albo loctite SF7505 .
Nie nakladac na to bezposrednio zadnych mazideł bo to nic nie da - pod tym rdza będzie dalej się rozwijać
Inhibitor korozji zalatwi sprawę, po zimie zawsze sprawdzic jak sie trzyma, pociagnac znowu i po problemie
-
2 załącznik(i)
Mam pytanie apropo fabrycznego lewarka. On nie wchodzi w ten rowek wycięty w progu, tylko opiera się w miejscu zaznaczonym. To tak ma być? Załącznik 42260
I z ciekawości - jak odkręcałem śrubę żeby wyjąć koło zapasowe to była zapieczona. Patrzcie jaka rdza, masakra. Niecałe 5 lat.Załącznik 42261
-
Cytat:
Napisał
D4ni3l
I z ciekawości - jak odkręcałem śrubę żeby wyjąć koło zapasowe to była zapieczona. Patrzcie jaka rdza, masakra. Niecałe 5 lat.
Po prostu dół tej śruby wystaje na zewnątrz samochodu, przez dziurę w podłodze, na wylot (poważnie :-) ). Warto zabezpieczyć to jakimś towotem i chociaż raz w roku ruszyć.
Fabryczny lewarek to moim zdaniem nie jest najlepsza konstrukcja, ale on tak ma...
-
No właśnie, kiedyś pisałem tu na forum jako przestrogę, że ta śruba od mocowania koła zapasowego rdzewieje i się zapieka. Osobiście mam to na uwadze i czasami ją odkręcam i smaruję smarem. Najlepiej po jej wkręceniu jest, gdy się zanurkuje pod spód auta i tą srubę jeszcze pociapka smarem.....
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
kjk
Panowie,
Czy mam rację, że punkty (te z owalną dziurą) pokazane na fotkach (przód i tył) to miejsca, które świetnie nadają się do podniesienia samochodu przy użyciu żaby, czy błądzę
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Dobrze prawisz, ja pod te punkty właśnie podnosiłem auto za pomocą żaby przy wymianie kół na zimowe.
Chciałbym odświeżyć troszkę temat. Kilka dni temu zmieniałem kompletne koła i podnosiłem właśnie auto za te miejsca "żabą". Użyłem dodatkowo płaskiego drewienka żeby nie pokaleczyć metalu. Wszystko przebiegło sprawnie, ale zauważyłem teraz, że przy niskich prędkościach i nieznacznych nierównościach jak auto jedzie to słychać "pracujące" uszczelki drzwi. Takie charakterystyczne chrupanie. Przeczyściłem miejsca styku jak i same uszczelki, ale to nie pomaga. Czy oby na pewno możemy za te elementy podnosić auto? Są to miejsca konstrukcyjne i auto było w fabryce na nich zawieszone, ale na 4 podnośnikach, to też siły inaczej działały niż jak się podnosi za jeden z tych elementów. Nie wiem może to zbieg okoliczności.
Załącznik 42349 Załącznik 42350