To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Kontrola świateł -
Cześć,
Dziś pojawił mi się taki sam problem jak z pierwszego postu. Interesujący B1017, B102E
Poniżej lista błędów.
==================================
Kod błędu: B1007
Światło kierunkowskazu przedniego/bocznego, strona lewa
Zwarcie na +VAkum./Obw. Otw.
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1008
Światło kierunkowskazu przedniego/bocznego, strona prawa
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B100A
Tylne prawe światło STOP / Pozycyjne
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B100B
Tylne lewe środkowe światło postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B100C
Tylne prawe środkowe światło postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1017
Środkowe wysoko zamontowane światło stop
Obwód prądu powyżej progu
Obecne
Kod błędu: B1022
Światło do jazdy dziennej / Lewe światła postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1023
Światło do jazdy dziennej / Prawe światła postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B102E
Tylne prawe światło przeciwmgłowe
Obecne
Kod błędu: B1071
SBMT (Czas monitorowania zasilania akumulatora)
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1107
Tylne lewe światło kierunkowskazu
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1108
Tylny prawy kierunkowskaz
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1110
Przednie prawe światło przeciwmgielne
Obecne
≠===============≠==≠=================
Myślicie, że alternator do regeneracji?
-
Witam,
Mnie też dopadł ten problem.
"Sprawdź światła do jazdy dziennej"
"Sprawdź lewy kierunkowskaz" - po włączeniu kierunkowskazu kontrolka miga szybko ale wszystkie żarówki świecą normalnie.
"Sprawdż światła pozycyjne" - działają praidłowo
Po przełaczeniu na światła automatyczne wewnętrzne żarówki (te od świateł dziennych) migają rytmicznie słabym światłem.
Zostawiłem auto na ok godzinę uruchomiłem silnik, pojawiła się ikona żarówki, włączyłem lewy kierunkowskaz i to samo i nagle po paru sekundach zaczęło wszystko działać normalnie ???
Niby sie samo naprawiło, fajnie, ale ja tego nie lubię jak nie znam przyczyny.
Nadmieniam, że ostatnio ciągle leje. Auto parkuję pod wiatą ale problem pojawił się po dojechaniu do sklepu. Ale nie było silnego deszczu.
-
1 załącznik(i)
Witam.
Zauważyłem, że światło mijania od strony pasażera przestało świecić natomiast nie było żadnego komunikatu aby sprawdzić światła. Kiedy padła żarówka podświetlenia tablicy rejestracyjnej taki komunikat od razu był - czy coś może być przyczyną ? Podłączona jest antykuna do aku być może to ?
Drugie pytanie bo dzisiaj jednak wysiadłem - proszę o jakąś poradę jak wyciągnąć kostkę z żarówki ( zdjęcie ) - nie mam problemu z haczykiem ale w instrukcji jest napisane, że najpierw należy wyciągnąć ten konektor - próbowałem użyć siły, przekręcać w prawo/lewo jednak nie wychodziło. Czy trzeba jakoś wcisnąć tą "górkę" i dopiero wtedy ciągnąć ? Mógłbym też wyciągnąć haczyk z dolnych otworów ale ryzyko, że a ) nie założę spowrotem i b ) wpadnie nie do wyciągnięcia na razie mnie do tego odstraszają.
Załącznik 45044
-
Podłączam się do jednego z pytań Draxel.
Dziś właśnie padło mi lewe przednie światło mijania. Pierwszy raz w tym aucie przepaliła mi się żarówka (chyba żarówka).
Spodziewałem się jakiegoś komunikatu na wyświetlaczu, ikonki a tutaj zupełnie nic. Czy Tipek nie informuje o przepalonej żarówce od światła mijania?
I czy powinno się wymieniać od razu dwie żarówki? Jednak mają po 9 lat. Może polecacie jakieś konkretne żarówki aby Tipek miał dobre światło, ale nie oślepiał tych co jadą z przeciwka? Jakie H7 były montowane w fabryce?
-
Komunikaty na desce informują o awarii wszystkich świateł zewnętrznych POZA światłami mijania. Cholera wie czemu tak jest, być może oszczędność na zasadzie "dobra, zorientują się, zrobione, Luigi, idziemy na pizzę i flirtować z mężatkami". Wiem tylko że są tacy co by się NIE zorientowali, na przykład moja własna osobista żona :p
-
Wybaczcie pytanie ale nie przypatrywałem się jak światła mijania działały, ale...
Czy w przypadku włączonych świateł mijania włączone są też światła DRL - mam na myśli przód auta?
Bo w kloszu z przepaloną żarówką świeci żarówka od DRlek i w drugim kloszu świeci żarówka od mijania i od DRLek
Czy to czasem nie jest tak, że jak wykryje przepaloną żarówkę w światłach mijania to włącza światła zastępcze czyli DRLki, aby cokolwiek świeciło- a że nie ma opcji włączenia tylko prawej czy lewej strony to włączone są dwie?
-
Potwierdzam twoją wiadomość. Mi się kiedyś żarówka przepaliła, jeżdżę od początku na auto (mam drl) i zauważyłem to dopiero przed ścianą wieczorem. Nie było żadnego komunikatu. Przestawienie na manetce nie miało wpływu na żadną informację między zegarami co mnie ogólnie zdziwiło...
-
4 załącznik(i)
Witam Panów ponownie.
Wymiana żarówki H7 banalnie prosta, dostęp może nie idealny ale spoko. Wypięcie kostki też bez problemu.
I rzeczywiście kiedy przepala się żarówka od świateł mijania, nie pali się żadna kontrolka i zapalają się światłą DRL. Po włożeniu sprawnej żarówki DRLki gasną i pozostają tylko mijania
Nie wiedziałem jakie żarówki kupić więc pojechałem do ASO, aby włożyć takie jakie wkładają do aut które tam przyjeżdżają.
Więc ASO wkłada takie żarówki jak na zdjęciach. Co myślicie o tych żarówkach? Ktoś, gdzieś, kiedyś?
Załącznik 45060Załącznik 45057Załącznik 45058Załącznik 45059
A może macie jakieś do polecenia gotowe zestawy wszystkich żarówek do naszych Tipków aby wozić je na wszelki wypadek?
I jakie H7 polecacie, aby długo świeciły (moje fabryczne wytrzymały 9 lat), nie oślepiały tych co jadą z naprzeciwka i dawały jasny, mocny snop światła?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Więc ASO wkłada takie żarówki jak na zdjęciach. Co myślicie o tych żarówkach?
Wyglądają na chińszczyznę niewiadomego pochodzenia :confused:
Cytat:
Napisał
tedybear
A może macie jakieś do polecenia gotowe zestawy wszystkich żarówek do naszych Tipków aby wozić je na wszelki wypadek?
Myślę że gotowego nie znajdziesz, ale można sobie łatwo taki skompletować.
Cytat:
Napisał
tedybear
I jakie H7 polecacie, aby długo świeciły (moje fabryczne wytrzymały 9 lat), nie oślepiały tych co jadą z naprzeciwka i dawały jasny, mocny snop światła?
Kupuj od renomowanego producenta, typu Osram, Philips, Bosch, Hella, ..., przy czym w każdym przypadku masz zwykle do wyboru:
- standardowe,
- Long Life (trochę mniej bardziej żółtego światła, ale nadal w normie, za to większa trwałość),
- +xxx% (więcej jasnego światła, kosztem wyższej ceny i krótszej żywotności).
A co do oślepiania, w przypadku homologowanej żarówki zgodnej ze standardem, to jest tylko kwestia poprawnego ustawienia świateł przy okazji przeglądu.
-
kjk i jaką żarówkę z Hella byś polecił??
https://www.motofaktor.pl/najlepsza-...c-od-eksperta/
White Light 12V?
Long Life 12V?
Czy moe jeszcze jakaś inna?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
kjk :Wyglądają na chińszczyznę niewiadomego pochodzenia " - darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby :)
-
Cytat:
Napisał
tedybear
kjk i jaką żarówkę z Hella byś polecił??
A to już musisz sam zdecydować, czy wolisz trochę więcej światła i częstsze babranie się z wymianą żarówek, czy trochę mniej (z naciskiem na "trochę" - to nie są jakieś kosmiczne różnice) światła i spokój z wymianą na kilka lat. :cool:
-
Mam w swoim Tipo żarówki H7 OSRAM Night Breaker Laser +150%. Żywotność tych ostatnich wyszła 26900 km. DRL na auto u mnie włączone.
-
No to powiedzmy, że wole mniej światła. I tak jak u teściów latam przez wioski to na długich, czyli zapewne jedna z dwóch?
White Light 12V?
Long Life 12V?
-
Najlepiej znaleźć kompromis
-
Cytat:
Napisał
tedybear
No to powiedzmy, że wole mniej światła. I tak jak u teściów latam przez wioski to na długich, czyli zapewne jedna z dwóch?
White Light 12V?
Long Life 12V?
"White Light" to właśnie przykład takiej mocniej świecącej, kosztem krótszej żywotności (jak NightBreaker wspomniany przez kolegę powyżej). Jak celujesz w większą trwałość, to "Long Life".
Cytat:
Napisał
bobekos1
Najlepiej znaleźć kompromis
No to jest przecież jeszcze wersja "Standard".